V prípade darov pre SDKÚ vypovedali exministri, podľa Kaliňáka je vec premlčaná

Pred policajným vyšetrovateľom vypovedali ako svedkovia dvaja bývalí ministri Milan Kňažko a Roman Kováč. Ich výpoveď sa týkala darov pre SDKÚ.

31.01.2018 10:26 , aktualizované: 13:01
debata (137)

Ako prvý vošiel do budovy policajného prezídia bývalý minister zahraničných vecí a kultúry Milan Kňažko. Pred policajným vyšetrovateľom strávil vyše hodinu. Polícia podľa neho chcela vedieť, aké finančné dary dal on sám SDKÚ.

„Je tam raz 36 000 a raz 10 000 korún, za tie dva roky, čo pripúšťam. Pripúšťam to, lebo my sme tam mali voľné členské a zvýšené najmä v počiatku, ja som bol jeden zo spoluzakladateľov,“ povedal Kňažko po výsluchu novinárom.

Milan Kňažko odchádza z budovy policajného... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Milan Knazko, milan kňažko, gorila, sdkú, vypočúvanie Milan Kňažko odchádza z budovy policajného prezídia po vypovedaní vo veci finančných darov pre stranu SDKÚ.

Kňažko: Sú akútnejšie prípady s vyššími obnosmi

Podľa neho tak fungovali v tej dobe možno všetky politické strany, že jej členovia prispievali na stranu. „To nepovažujem za nejaké dary,“ doplnil. Polícia mu vraj vysvetlila, že prípadom sa začala opäť zaoberať, nakoľko „sa objavili ešte v minulosti nejaké osoby, ktoré s istotou tvrdili, že to strane nedarovali, ale s tým ja nemám nič spoločné.“

Kňažko podľa jeho slov svoju výpoveď pred vyšetrovateľom ukončil tým, že „sú akútnejšie prípady s vyššími finančnými obnosmi a tie sa nevyšetrujú, a to vytvára dojem, akoby niektoré kauzy polícia jednoducho vyšetrovať nechcela.“

Kováč súpisku darcov vôbec nepoznal

Po Milanovi Kňažkovi prišiel na výsluch aj bývalý minister zdravotníctva Roman Kováč. „Viem len to, čo mám napísané v predvolaní, že ide o nejaké dokumenty, ktoré mám predložiť z rokov 2000 až 2002 a potom to viem, čo je v novinách, že sa opäť otvorila kauza Gorila, takže zrejme k tomu ma predvolali,“ povedal. Tvrdil, že súpisku darcov SDKÚ vôbec nepoznal a ani sa o to nezaujímal. On sám v minulosti daroval strane okolo 10 000 slovenských korún, chápal to ako členský príspevok.

Exminister zdravotníctva Roman Kováč prišiel... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Roman Kováč, gorila, sdkú, vypočúvanie Exminister zdravotníctva Roman Kováč prišiel vypovedať v prípade financovania strany SDKÚ.

Podľa medializovaného zoznamu darcov mal Kňažko strane poskytnúť v roku 2000 dohromady 46-tisíc korún. „Ale ja si to čestné slovo nepamätám. Vždy sa platilo nejaké členské v strane a ten, kto bol vo funkcii a mal vyšší plat, tak dával 2–3 tisíc zvýšené členské. To bolo dobrovoľné a legálne. Hádam nechcú odo mňa, aby som si na to spomínal, Ale nejaký dar, ktorý sa zháňa vlastnou hlavou, povedzme, 30 miliónov, tak takéto niečo sa nikdy nestalo. To by mali vyšetrovať,“ povedal ešte v utorok Pravde Kňažko.

Predvolanie na výsluch na budúci týždeň dostal aj bývalý podpredseda SDKÚ Ivan Šimko. Ten mal dať strane v roku 2000 dohromady 116-tisíc korún. Aj podľa neho si už človek po toľkých rokoch na konkrétne sumy nemôže pamätať. „Na začiatku pri vzniku strany sme sa však skladali,“ podotkol Šimko.

Kaliňák: Skutky sú premlčané

Kauzu údajných fiktívnych darov pre politickú stranu SDKÚ polícia zrejme znovu otvorila z iných dôvodov ako tých, ktoré boli medializované. Novinárom to v stredu povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

„Som ten, ktorý nezasahuje do vyšetrovania, ale je mi divné, aby kauza, ktorá je evidentne premlčaná, bola znovu otvorená, takže tam bude asi iný dôvod na otvorenie,“ skonštatoval s tým, že si nevie predstaviť, aby vyšetrovanie veci uzavretej pred 14 rokmi bolo obnoviteľné, keď na skutky je premlčacia lehota 10 rokov. Aj keby sa vyšetrovatelia dostali k novým informáciám v prípade, podľa ministra by museli byť mladšieho dáta.

„Podľa mňa je za tým niečo iné a myslím, že si treba počkať, keď bude chcieť o tom informovať tím Gorila v ďalších veciach, kde sa chystá na tie svoje odpočty, tak určite bližšie poinformuje,“ do­dal.

Vec je v počiatočnom štádiu

Vyšetrovateľ NAKA vypočúva darcov SDKÚ zo zoznamu uvedeného v účtovníctve strany, z ktorých niektorí už v minulosti tvrdili, že strane nikdy nedali žiadny dar.

„V minulom roku (2017) bolo začaté trestné stíhanie vo veci legalizácie príjmu z trestnej činnosti a skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s financovaním politickej strany SDKÚ. Vec je v počiatočnom štádiu, obvinená nie je žiadna osoba, vykonávajú sa procesné úkony. Z dôvodu taktiky vyšetrovania sa nebudeme v súčasnosti vyjadrovať k ďalším otázkam,“ potvrdila informáciu pre Pravdu hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kauza v čase prezidentských volieb

Škandál s falošnými darcami sa objavil na verejnosti v roku 2004 krátko pred prvým kolom prezidentských volieb. Kandidát SDKÚ na post hlavy štátu Eduard Kukan vtedy pripustil, že to mohlo ovplyvniť jeho volebný výsledok. Hoci Kukan v prieskumoch bol na prvom mieste, napokon tesne nepostúpil. V druhom kole volieb sa rozhodovalo medzi Ivanom Gašparovičom a Vladimírom Mečiarom.

Vlastné preverovanie kauzy darcova začala samotná SDKÚ. Jej závery ale pochybnosti nevyvrátili. Generálny sekretár strany Ivan Harman tvrdil, že príjem, evidencia a zdaňovanie darov sa dialo v súlade so zákonom. Problém bol však v tom, že SDKÚ na príjmových dokladoch z darov nevyžadovala potvrdenie sumy podpisom darcu. Spochybňovanie darov podľa SDKÚ mohlo súvisieť s politickými a osobnými dôvodmi.

Kauzu vyšetrovala aj polícia, v roku 2006 okresná prokuratúra ju však zastavila s tým, že nejde o trestný čin.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Milan Kňažko #financovanie strany #fiktívni darcovia SDKÚ