Nebudem vstupovať poslancom do rozhodovania o doplnení Súdnej rady, tvrdí Žitňanská

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) nebude v prípade najnovšej nominácie strany Smer-SD na doplnenie Súdnej rady vstupovať do rozhodovania parlamentu. Uviedla to v stredu po rokovaní vlády.

31.01.2018 13:17 , aktualizované: 15:06
vlada, zitnanska Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata

Advokát Michal Mišík, ktorého navrhuje za člena Súdnej rady predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), je pre ministerku zatiaľ neznámy. „Nemám o ňom žiadne informácie, takže teraz neviem hodnotiť, ale všetko nasvedčuje tomu, že spĺňa kritériá programového vyhlásenia vlády, takže je to vec poslancov,“ uviedla.

Žitňanská sa bude podľa jej slov zaujímať, koho jej koaličný partner navrhol. „Ale určite áno, ale pokiaľ sú naplnené kritériá programového vyhlásenia vlády, tak nemám dôvod poslancom vstupovať do ich rozhodovania,“ vysvetlila.

Vláda si v programe stanovila, že bude presadzovať, aby nominanti politických mocí v Súdnej rade neboli sudcovia. Na túto prekážku narazila doterajšia nominantka Smeru-SD, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, s ktorou mal problém koaličný Most-Híd. Jankovská je totiž sudkyňa s pozastaveným výkonom funkcie a zároveň aj členka exekutívy. Jankovská napokon z kandidatúry odstúpila.

V celkovo 18-člennom vrcholnom orgáne súdnictva sú v súčasnosti neobsadené tri kreslá. Parlament stále nezvolil jedného z troch svojich zástupcov a dvoch zástupcov nenominovala vláda.

Mišík spĺňa podľa Žitňanskej požiadavky v rámci plnenia programového vyhlásenia vlády

Kandidát na člena Súdnej rady SR advokát Michal Mišík podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej spĺňa požiadavky v rámci programového vyhlásenia vlády SR. Uviedla to v stredu po rokovaní vlády s tým, že osobne Mišíka nepozná.

Ministerka naráža na fakt, že Mišík nie je sudcom, ale advokátom. „Pokiaľ sú naplnené kritériá a požiadavky, nemám dôvod zasahovať poslancom do návrhov na kandidátov,“ doplnila Žitňanská.

Zhodnotila aj dodatočného kandidáta na Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu, keď súdna rada zvolila Ivana Rumanu. Ten podľa Žitňanskej spĺňa očakávania a ministerka verí, že dlhotrvajúci príbeh neobsadeného miesta v Luxemburgu sa skončí.

„Pán Rumana podľa mňa spĺňa kritériá a pevne verím, že tento dlhotrvajúci príbeh obsadzovania dodatočného kandidáta na post sudcu v Luxemburgu sa definitívne skončí,“ uzavrela Žitňanská.

O zvolenom zástupcovi Rumanovi musí ešte rozhodnúť vláda, ministerka termín, keď by mohol kabinet definitívne rozhodnúť, konkretizovať nevedela. Pri opakovanej tajnej voľbe rozhodli členovia súdnej rady v prospech Rumanu, ktorý získal 11 hlasov, teda nadpolovičnú väčšinu z 18.

Slovenská republika mala obsadiť post sudcu už v roku 2016, no predošlým kandidátom sa nepodarilo uspieť, keď ich neschválil poradný výbor Rady Európskej únie. Pred Rumanom Slovensko nominovalo Máriu Patakyovú a Radoslava Procházku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Lucia Žitňanská #rozhodovanie