Platy poslancov sa budú podľa Fica odvíjať od medianu

Plat poslancov Národnej rady SR a ďalších ústavných činiteľov sa už v budúcnosti nebude odvíjať od priemerného zárobku v národnom hospodárstve, ale od takzvaného medianu, teda od strednej hodnoty. V stredu po stretnutí lídrov koaličných strán to oznámil premiér Robert Fico (Smer).

31.01.2018 15:22
fico, kažimír Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico. V pozadí ministra financií Peter Kažimír.
debata (4)

V Národnej rade SR sa hľadá nové systémové riešenie platov ústavných činiteľov. Ja som bol informovaný zatiaľ iba v tom duchu, že rozhodujúcim kritériom pri určovaní platov poslancov nemá byť už priemerný zárobok v národnom hospodárstve, ale median, teda najčastejšie sa vyskytujúci zárobok na Slovensku a ja sám čakám na detaily a podrobnosti, uviedol Fico.

Ministerský predseda ďalej povedal, že existuje dohoda, aby bol zákon v prvom polroku 2018 prerokovaný v Národnej rade SR a do praxe vstúpil do polovice roka. Čo počúvam, zatiaľ ja sa do týchto vecí teraz nestarám, tak idú na to veľmi citlivo, čo je veľmi dôležité aj vo vzťahu k verejnej mienke, doplnil.

V návrhu programu aktuálnej schôdze NR SR je aj novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Poslanci tému riešili aj koncom minulého roka. Pôvodne si mali zmraziť platy, ale neurobili to. Keďže im mali po odmrazení stúpnuť platy približne o 1000 eur, s čím nesúhlasili, dohodli sa na symbolickom zvýšení o jedno euro a na hľadaní nového systémového riešenia ich platov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Robert Fico #poslanci #platy poslancov #ústavní činitelia