Kandidát do Súdnej rady Michal Mišík obhajoval klientov nebankoviek

Parlament môže už dnes obsadiť jedno z troch uprázdnených miest v Súdnej rade. Najvyšší samosprávny orgán súdnictva je nekompletný už od júla. Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) navrhol ako jediného kandidáta advokáta Michala Mišíka (44).

01.02.2018 10:00
debata (1)
Michal Mišík, kandidát do Súdnej rady.
Michal Mišík Michal Mišík, kandidát do Súdnej rady.

Podstatnú časť agendy jeho advokátskej kancelárie tvorí problematika spotrebiteľských úverov, oddlženia fyzických osôb a zastupovanie dlžníckych subjektov. V minulosti zastupoval niekoľko tisíc spotrebiteľov nebankových subjektov ako B. M. G. Invest, DRUKOS, BDV družstvo či Horizont Slovakia. Je ženatý a má dve dcéry.

Za vašou nomináciou do Súdnej rady stojí Róbert Madej. Odkiaľ sa poznáte?

Pána Madeja poznám ako kolegu zo svojej advokátskej praxe. Jeho ponuka kandidovať ma prekvapila a po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol ju prijať. Moje skúsenosti a právna prax vyplývajú z advokátskej činnosti, ktorú vykonávam počas celej svojej profesijnej kariéry. Takisto som zapísaný v zozname správcov.

Prečo sa chcete stať členom rady?

Napriek tomu, že v tomto smere som nemal osobnú ambíciu, zvolenie za člena Súdnej rady by som vnímal ako unikátnu príležitosť podieľať sa na zvyšovaní kvality výkonu spravodlivosti. Nielen ako advokát, ale najmä ako občan si vážim princíp nezávislosti justície, ktorého inštitucionálnym garantom je práve Súdna rada.

Očakávate v parlamente pri hlasovaní o vašej kandidatúre problémy?

Parlamentný život dokáže byť niekedy nepredvídateľný, nemám však dôvod očakávať akékoľvek problémy v súvislosti s mojou kandidatúrou. Verím, že prebehne legitímna voľba, či už uspejem, alebo nie.

Navrhol vás poslanec Smeru, nemyslíte si, že budete považovaný za kandidáta tejto strany.

Poslanca Madeja poznám ako kolegu advokáta, teda z pracovnej, nie z politickej oblasti. Vylučujem akékoľvek politické zasahovanie do výkonu funkcie člena Súdnej rady, ak by som bol zvolený, napokon, bola to podmienka môjho súhlasu s kandidatúrou. Nevnímam sa ako nominant ktorejkoľvek politickej strany. Nikdy som nebol členom politickej strany ani hnutia, ani som nekandidoval na verejnú funkciu. Pri výkone funkcie v Súdnej rade by som zostal striktne apolitický.

Čo bude v prípade vášho zvolenia s vašou advokátskou kanceláriou?

Postavenie člena Súdnej rady je zlučiteľné s výkonom advokácie, takže v činnosti mojej advokátskej kancelárie neočakávam podstatné zmeny.

Etická komisia Súdnej rady pripravuje podrobný popis a interpretáciu zásad sudcovskej etiky. Je to potrebné?

Jasné a vopred dané pravidlá, na ktorých tvorbe sa musia podieľať v čo najširšej miere práve samotní sudcovia, a ich následné rešpektovanie nesporne napomôže posilneniu dôvery občanov v spravodlivosť. Etické pravidlá výkonu sudcovského povolania musia reflektovať pomerne dynamický spoločenský vývoj, napokon, súdnictvo nie je svetom samým pre seba. Avšak akokoľvek podrobne interpretované zásady sudcovskej etiky nedokážu pokryť pestrú škálu situácií, v ktorých sa sudca môže sám ocitnúť. Preto rozriešenie takýchto dilem opäť závisí od vnútornej integrity toho-ktorého sudcu a od toho, ako si sám váži zodpovedný a čestný prístup k svojej funkcii a sebe samému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Súdna rada #Michal Mišík