Za dokopanie vodičky sa policajti postavia pred súd

Za brutálne dokopanie ženy, ktorú ešte predtým postrelili, mali traja policajti z Trnavy pôvodne vyviaznuť len s podmienkou. Generálny prokurátor ju ale zrušil. Podmienky na dohodu podľa neho neboli splnené.

02.02.2018 14:20
debata (23)

Podľa našich informácií sa policajti priznali iba formálne a vypovedať odmietli. Prokurátor tak policajtov obžaloval opäť a už v utorok by sa mali postaviť pred súd.

„Po doplnení vyšetrovania prokurátor okresnej prokuratúry v Trnave podal na obvinených Okresnému súdu v Trnave obžalobu za skutok právne kvalifikovaný ako zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedal v piatok pre Pravdu hovorca trnavskej krajskej prokuratúry Mojmír Huna. Policajtom v prípade uznania viny hrozí väzenie na štyri až desať rokov.

19 varovných výstrelov

Prípad sa odohral predvlani v auguste. Policajná hliadka sa snažila zastaviť auto so štyrmi mladými ženami. To im unikalo asi 20 kilometrov z Trnavy do Maduníc. Vodička ale na výzvu polície nereagovala a tak začali strieľať.

Po 19 varovných výstreloch do vzduchu prišlo ďalších 13 priamo na auto. Policajtom sa podarilo zasiahnúť dve z dievčať – 21 – ročnú vodičku do hrude a ucha a jej 16 – ročnú spolujazdkyňu do ramena. Keď postrelená vodička zastavila a vyšla z auta, policajti ju zvalili na zem a kopali. Polícia zverejnila videozáznam naháňačky. Jej záver s brutálnou bitkou tam ale nebol.

Uzavreli dohodu o vine a treste

Potom čo sa videozáznam bitky dostal na verejnosť, boli všetci traja policajti prepustení zo služby. Policajná inšpekcia, ktorá prípad vyšetrovala, ich obvinila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a prokurátorovi ešte v júni minulého roku navrhla podať obžalobu.

Na konci júna ale uzatvorili s trnavským okresným prokurátorom dohodu o vine a treste, na základe ktorej mali obísť len s podmienkou. Navrhol im podmienečný trest troch rokov a štyri roky probačného dohľadu.

Generálna prokuratúra ale po preskúmaní veci zistila, že na jej uzatvorenie neboli slplnené zákonné podmienky a v auguste trnavskej prokuratúre vydala pokyn, ktorým usmernila ďalší postup vyšetrovania. Vyústilo to do podania novej obžaloby, s ktorou už o pár dní budú stáť pred súdom.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #policajti #policajná naháňačka #polícia SR #policajná brutalita #britalita