V Bratislave by limit pre 8-ročné gymnáziá mal byť 10 percent, myslí si Bugár

Pripomenul, že v Bratislave chodí na osemročné gymnáziá 23 percent študentov, ale v iných krajoch je to medzi piatimi a šiestimi percentami.

04.02.2018 14:58
Béla Bugár Foto: ,
Béla Bugár
debata (5)

V Bratislave by mal byť limit študentov pre osemročné gymnáziá aspoň desať percent. V nedeľňajšej diskusii RTVS O 5 minút 12 to uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Ja si myslím, že dá sa uvažovať o desiatich percentách, ale ja by som dal viac, ale musíme zistiť úroveň, povedal Bugár. Pripomenul, že v Bratislave chodí na osemročné gymnáziá 23 percent študentov, ale v iných krajoch je to medzi piatimi a šiestimi percentami. To znamená, že ak chceme niečo riešiť, riešme Bratislavu, ale nemôžeme celé Slovensko prerobiť na tvár Bratislavy, skonštatoval.

Poslanec NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár súhlasil s tým, že v populácii sa nachádza okolo päť percent „takých tých šikovnejších“. Je tiež pravdou, že je to trošku aj biznis, že si to tie školy pootvárali, lebo berú nejaký normatív na toho žiaka, povedal.

Podľa neho však už vzniklo veľa gymnázií, ktoré majú dobré výsledky a bola by ich veľká škoda. Treba to citlivo zvážiť, uviedol.

Pre väčšinu Slovenska podľa neho päťpercentná hranica nepredstavuje problém. Ja si myslím , že v Bratislave by bola optimálna hranica okolo tých desať percent, dodal.

Obaja politici sa dotkli aj dotácie na rekonštrukciu vysokoškolských internátov. V prvej fáze ide desať a desať miliónov eur, ale to neznamená, že tam nepôjdu ďalšie peniaze, povedal Bugár.

Kollár pripomenul, že premiér Robert Fico študentom sľúbil 50 miliónov eur. Väčšina internátov je podľa neho v katastrofál­nom stave.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #gymnáziá