Chrípka naberá na sile

V susednom Česku od piatka zúri chrípková epidémia a pravdepodobne sa nevyhne ani Slovensku. Hygienici uvádzajú, že za posledné dni rapídne stúpajú počty chorých a nárast je oproti predchádzajúcemu týždňu viac než stonásobný. Chrípka postihuje všetky vekové skupiny, či už ide o deti do 15 rokov, ľudí v produktívnom veku či seniorov. V susednom Česku na chrípku v tejto sezóne zomrelo už desať ľudí.

06.02.2018 08:00
debata (9)
zväčšiť Počet prípadov chrípky prudko stúpa, ochorenie... Foto: TASR, Dano Veselský
Chrípka lekárka fonendoskop pacient stetoskop lekár choroba Počet prípadov chrípky prudko stúpa, ochorenie postihuje ľudí každého veku.

Chrípka začína naberať na sile aj na Slovensku, lekári hlásia preplnené čakárne v ambulanciách pre deti, ako aj pre dospelých. „Chrípka sa naozaj rozbieha vo veľkom, kým pred pár dňami som liečil väčšinou respiračné ochorenia, prechladnutia, posledné dni prichádzajú pacienti s typickými chrípkovými prejavmi,“ povedal detský lekár Mário Moro z Cífera. Chorých ráta na stovky denne a ide podľa neho o celé rodiny, súrodencov aj rodičov.

„Mamička príde do ambulancie s deťmi a tvrdí, že je chorá aj ona a dokonca aj manžel,“ hovorí pediater. Na chrípku neúčinkujú žiadne lieky, a už vôbec nie antibiotiká. „Niektorým mamičkám sa to ťažko vysvetľuje, ale najlepšie je chrípku vyležať,“ poznamenal.

Iná situácia nie je ani medzi dospelými. „Mám viac pacientov s chrípkou, už minulý týždeň začali pribúdať a počty narastajú,“ uvádza všeobecná lekárka pre dospelých Diana Ganajová z Košíc. Najviac chorých ľudí je podľa nej v produktívnom veku. U seniorov sa zas pridružujú komplikácie. „Mala som v ambulancii dvoch starších ľudí s chrípkou, nezaočkovaných, u ktorých sa pridružili komplikácie a skončili so zápalom pľúc,“ uviedla lekárka.

Za najdôležitejšie považuje vyhýbanie sa spoločným priestorom, nákupným centrám, v ktorých sa kumuluje vysoký počet ľudí a je vyššie riziko nákazy, pretože vírus sa prenáša vzduchom. Lekárka odporúča časté umývanie rúk, vetranie, treba zvýšiť príjem vitamínov, ovocia a čerstvej zeleniny. „Ak človek zbadá prvé príznaky, bolesť svalov, horúčku, mal by zostať doma, aby vírus nešíril ďalej,“ dodala. Ak po troch dňoch teplota neklesá, kašeľ sa nezlepšuje, až potom treba ísť k lekárovi.

Úrad verejného zdravotníctva potvrdzuje slová lekárov. „V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 116,7 percenta,“ uviedol úrad. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji a najviac chorých hlásili vo vekovej skupine 15– až 19-ročných. Kvôli chrípke museli zatvoriť až 258 škôl po celom Slovensku.

Aj na Slovensku dominuje chrípkový vírus typu B. Podľa hygienikov je obsiahnutý v očkovacej látke, pretože sa v populácii nachádzal aj v minulých rokoch.

Hygienici upozorňujú, že chrípka každoročne spôsobí niekoľko tisíc ťažkých komplikácií – zápal pľúc, priedušiek, prínosových dutín, stredného ucha či neurologické ochorenia, z ktorých mnohé si vyžadujú hospitalizáciu. „Tieto ochorenia môžu mať trvalé zdravotné následky. Najčastejšie je potrebné pre chrípku hospitalizovať deti mladšie ako dva roky a starších ľudí nad šesťdesiat rokov,“ uviedla lekárka Katarína Slotová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Chrípkové ochorenie by preto ľudia podľa nej nemali podceňovať.

Slotová uvádza, že pôvodcom ochorenia je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní. Na vyvolanie infekcie stačí malá dávka vírusu. „Chrípka sa teda šíri vzduchom, vírus vstupuje do tela dýchacími cestami, ale osoby sa môžu nakaziť aj kontaktom s predmetmi kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest a následným dotykom svojich úst alebo nosa, napríklad pri podávaní rúk, uterákmi, použitými vreckovkami, predmetmi bežného používania, kľučkami od dverí a podobne,“ uviedla hygienička. Inkubačná lehota, teda čas, ktorý uplynie od preniknutia choroboplodných zárodkov do objavenia sa prvých príznakov ochorenia, je jeden až tri dni.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #chrípka #epidémia