Drucker s ťažkým srdcom odpustil poplatok tehotným

Budúce mamičky v niektorých prípadoch nebudú platiť na urgentoch poplatok desať eur. Oslobodené budú len v prípade, ak bude ich zdravotný stav súvisieť s tehotenstvom. Ak však žena bude mať horúčky, kašeľ alebo si podvrtne nohu, nemocnica od nej desať eur zinkasuje. To je definitívna verzia návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá rieši poplatky na urgentoch. V utorok ju schválili poslanci Národnej rady.

06.02.2018 17:28 , aktualizované: 07.02.2018 09:37
debata (3)

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru) spočiatku nepripúšťal žiadne ústupky v platení desaťeurového poplatku na urgentoch. Jeho zavedenie obhajoval tým, že urgenty zahlcujú ľudia, ktorí skôr patria na ambulantnú pohotovosť. Očakával, že lekári na urgentoch sa tak budú viac venovať chorým v život ohrozujúcich situáciách.

Poplatok 10 eur, ktorý nemocnice vyberajú od vlaňajšieho novembra, sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa naň na sociálnej sieti sťažoval muž z Nitry. Jeho tehotná manželka mala mesiac do termínu pôrodu, a keď dostala bolesti, zaviezol ju na urgentný príjem. Lekári povedali, že to bol planý poplach a vypýtali si desať eur. Partnera nahnevalo, že situácia sa mohla zopakovať aj v iné dni. Prekážalo mu, že by vždy, keď žena nevie posúdiť, či ide o planý poplach, mal platiť.

Verejnosť zostala pobúrená. Pacienti aj budúce mamičky sa domáhali zmeny. Argumentovali, že tehotná žena nemôže vedieť, či ide priviesť na svet dieťa, alebo nie a jej návštevu na urgentnom príjme nemožno považovať za zneužívanie zdravotnej starostlivosti.

Nakoniec pod tlakom verejnosti Drucker sľúbil, že vyšpecifikuje podmienky, kedy by sa tehotným a ostatným pacientom mohli peniaze vrátiť. V parlamentnom zdravotníckom výbore poslanci schválili návrh, aby si poplatok z urgentu budúce mamičky žiadali späť od zdravotnej poisťovne.

„Úplne jednoducho. Všetky tehotné ženy budú na urgente bez poplatkov, vypočul som si mnohé názory a myslím, že je to správne. Ďakujem za podnety, dámy, zaslúžite si pokoj,“ napísal Drucker na Facebooku po vlne kritiky.

Napriek Druckerovmu sľubu však nebudú tehotné úplne oslobodené od platenia. Desaťeurový poplatok im bude odpustený, len ak ich ťažkosti budú súvisieť výhradne s tehotenstvom. V parlamente minister poukázal na to, že oslobodenie tehotných žien od poplatkov na urgentných príjmoch je reakciou na náladu v spoločnosti. „Znenie zákona bolo v poriadku, ale vytvorila sa taká atmosféra v spoločnosti,“ do­dal.

Podľa čoho bude posudzovať lekár tehotnú ženu na urgentnom príjme, bude záležať na konkrétnom lekárovi. Približne tretina ťažkostí v tehotenstve sa dá pripísať aj tehotenstvu. „V rozhodnutí lekára o tom, či vyšetrenie súvisí, alebo nesúvisí s pôrodom či tehotenstvom, bude veľká miera subjektivity,“ povedal záchranár Viliam Dobiáš. Pôrodné obdobie sa u tehotných počíta od 32. týždňa.

Budúca mamička môže mať podľa neho rôzne fyziologické príznaky. Súvisí to napríklad aj s tým, že v poslednej tretine tehotenstva zväčšená maternica vytláča bránicu hore a zmenšuje veľkosť hrudníka, a tým aj pľúc, takže sa žena skôr zadýcha aj pri menšej námahe. „Ak má žlčníkový záchvat, tak to nesúvisí s tehotenstvom, ale zvýšený tlak už áno,“ povedal s tým, že keď sa vláda príliš snaží organizovať život ľudí, tak vznikajú rôzne administratívne opatrenia, pri ktorých sa niekedy zdravý rozum ťažko uplatňuje. „To je presne to, že akékoľvek administratívne riadenie zo strany vlády či parlamentu je škodlivé,“ poznamenal.

Gynekológ Jozef Španka uvádza, že ak tehotná žena dostane bolesti brucha, objektívne nevie posúdiť svoj stav. „U nás v Univerzitnej nemocnici v Bratislave každá tehotná žena, ktorá príde na urgent, či už s kašľom, bolesťou, alebo podvrtnutou nohou, musí byť vyšetrená gynekológom. Je to interné nariadenie,“ povedal Španka s tým, že poplatky vôbec neriešia.

Desaťeurový limit platí od novembra minulého roka, pacienti pôvodne hradili 1,99 eura. Zvýšenie poplatku má odradiť pacientov od zneužívania urgentných príjmov. Vyššiu sumu majú podľa zámerov rezortu platiť iba tí, čo prídu do nemocnice s banálnou chorobou. V prípade zlomenín, ťažkých stavov po úrazoch a pri následnej hospitalizácii by nemocnice pýtať peniaze nemali.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotná žena #Národná rada SR #legislatívna zmena #poplatky na pohotovosti #urgent