Úchvatná aj krutá. Tak opísal krásy Čukotky Rudolf Schuster

Krásna, úchvatná, panenská, ale aj krutá. Tak opisuje Čukotku na ruskom Ďalekom východe bývalý prezident Slovenska, ale aj filantrop a cestovateľ Rudolf Schuster. Najvýchodnejšiu časť Ruska nielen dvakrát navštívil, ale o nej aj napísal knihu.

07.02.2018 14:00
Čukotka Foto:
Žije sa tam veľmi ťažko. Je tam trvale zamrznutá zem, spomína na svoju cestu autor novej reportážnej knihy, Rudolf Schuster.
debata (4)

Pred niekoľkými dňami ju pokrstil a uviedol do života v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Nie náhodou práve tu, v samotnom Starom Smokovci, ale aj v Tatranskej Lomnici sú miestne časti, ktoré sa volajú Čukotka. Krstným otcom knihy Čukotka – Kde sa rodí deň, bol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Rudolf Schuster už precestoval veľa exotických kútov sveta, no Čukotka na jeho cestovateľskom zozname dlho chýbala. „Veľmi som túžil dostať sa raz na Wrangelov ostrov na Čukotke, no aj na iné miesta tohto regiónu. Sú tam veľmi ťažké podmienky na život, no aj krásna príroda. Dlho tam mali prístup len ľudia z armády, pre zahraničných, ale aj ruských turistov bola Čukotka uzavretá,“ spomína exprezident.

Na Čukotke začal meniť veci až vtedajší gubernátor Roman Abramovič, ktorý je známy aj ako majiteľ futbalového klubu Chelsea Londýn a ktorému k zmenám požehnal ruský prezident Vladimir Putin. Polostrov na severe sa začal postupne otvárať verejnosti a cestovateľ Schuster chcel byť medzi prvými cudzincami, ktorí sa tam dostanú.

„Moje túžby sa splnili a na Čukotke som bol hneď dvakrát. Raz v roku 2012 a o ďalší rok znova. Spoločnosť mi robila moja neter Heidy Schwarzová,“ spomína bývalý prezident Slovenska. Ten s kamerou a fotoaparátom v ruke Čukotku nielen obdivoval a spoznával, ale aj zachytával jej zákutia a zaujímavosti.

„Žije sa tam veľmi ťažko. Je tam trvale zamrznutá zem. Abramovič tam však priviedol stavebné firmy a tie s použitím špeciálnych technológií začali stavať domy. Sú bez základov, kvôli zamrznutej zemi, na pätkách, ktoré sa dajú regulovať. Podobné som videl v USA i v Kanade,“ pokračuje Schuster.

Z Čukotky si domov priniesol veľmi veľa zážitkov. Čerpal ich na festivaloch a súťažiach domorodcov, na ktorých sa zúčastnil, no aj pri bežných potulkách touto krajinou ľadu. Silný, no krutý dojem v ňom zanechal domorodý lov veľryby. „Tú nelovili len tak. Každý rok majú povolenie úradov, no spotrebovať ju môžu len na svoje vlastné účely. Veľrybu lovili, a ja som to zaznamenával – klasicky harpúnou, no už s využitím moderných člnov,“ zdôraznil.

V exprezidentovi zanechali silný dojem aj miestni ľudia. Sú podľa neho veľmi milí, dôverčiví, usmievaví a ešte nepokazení dobou. Hoci sami toho veľa nemajú, rozdali by aj posledné. Hoci žijú vo veľmi ťažkých podmienkach, sú šťastní.

Rudolf Schuster zhrnul svoje zážitky z Čukotky do knihy s 240 stranami, ktorá je bohato ilustrovaná fotkami. Rozhodol sa ju pokrstiť v Grand hoteli v Starom Smokovci, kde sa jedna z miestnych častí tiež volá Čukotka.

Exprezident prezradil, že kniha o Čukotke nebude jeho poslednou. Už teraz pripravuje ďalšie tri. Jedna predstaví putovanie štyroch generácií Schusterovcov po vnútrozemí Brazílie, druhá plavbu okolo Špicbergov. Tretia kniha Spomienky – Ódy návratov, bude o zážitkoch a príbehoch zo života Rudolfa Schustera. Vrátane spomienok z čias, keď ešte aktívne pôsobil v politike.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Schuster #cestopis #Čukotka