Na opravu internátov dá štát 50 miliónov

Po 30 rokoch sa vysokoškolské internáty dočkajú výraznej štátnej pomoci. V priebehu dvoch rokov budú môcť univerzity do ich rekonštrukcie investovať 50 miliónov eur. Prvé práce by sa mohli začať v druhej polovici tohto roka. Peniaze pôjdu najmä na nevyhnutné opravy.

07.02.2018 15:31 , aktualizované: 08.02.2018 10:45
debata (14)
Zľava v popredí: Predseda Zboru poradcov... Foto: SITA, Diana Černáková
PREMIÉR: Stretnutie s rektormi vysokých škôl Zľava v popredí: Predseda Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič, minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico počas stretnutia s rektormi vysokých škôl na tému: Rekonštrukcie vysokoškolských internátov.

Do modernizácie štát tento rok investuje najmenej 20 miliónov eur. „Ak ale bude treba dať tento rok viac peňazí na opravy, tak dáme,“ prisľúbil včera po stretnutí s rektormi vysokých škôl premiér Robert Fico. V tomto trende chce pokračovať aj na budúci rok. Dokopy sa preinvestuje 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. ,Je tu modernizačný dlh voči internátom, ale máme záujem to aktívne riešiť," zdôraznil premiér. Prerozdelenie peňazí bude už na samotných školách.

Rezort financií uhradí každú faktúru týkajúcu sa rekonštrukcie internátov Aby školy dostali sľúbené peniaze, potrebujú vypracovať projekt, získať stavebné povolenie a vyhlásiť verejné obstarávanie. „Ak na tento účel škola vysúťaží peniaze, tak ich aj dostane, a to aj v prípade, že celková suma všetkých rekonštrukcii tento rok presiahne 20 miliónov,“ zopakoval predseda vlády. Práve pre náročnosť verejného obstarávania predĺžil pomoc aj na ďalší rok. „Minúť 50 miliónov eur v jednom roku je proste nereálne,“ vysvetlil Fico.

Premiér týmto krokom zareagoval aj na kritiku študentov či opozície, ktorá mu vyčítala, že pri internátoch neplní programové vyhlásenie. V ňom sa vláda zaviazala, že do študentských domovov investuje 50 miliónov eur. Fico na margo toho pripomenul, že táto dohoda bola predbežne pripravená už v roku 2016. „Niekto tu len zbytočne vykopáva otvorené dvere. Prisľúbili sme školám 20 miliónov a bude dvadsať a môže sa ktokoľvek aj roztrhnúť, viac jednoducho tento rok nie je možné,“ zdôraznil Fico.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) zvýšenie podpory víta. „Po 30 rokoch sa v tejto republike podarilo systémovým a masívnym spôsobom pristúpiť k rekonštrukcii vysokoškolských internátov,“ poznamenala po rokovaní.

Rektori považujú dohodu za korektnú. „Viaceré školy už majú pripravenú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu internátov, peniaze tak budeme vedieť určite minúť,“ zhodnotil Rudolf Kropil, prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK).

Technická univerzita v Košiciach (TUKE) chce s opravami začať už v druhom polroku. „Škola je na to pripravená. Máme určité percento spracovanej projektovej dokumentácie, ktoré môže ísť priamo na stavebné povolenie, a môžeme rozbehnúť verejné obstarávanie,“ hovorí rektor školy Stanislav Kmeť. Peniaze plánujú investovať do opráv inžinierskych sietí, striech, sociálnych zariadení či vonkajších fasád. „Máme od premiéra sľúbené, že aj Úrad pre verejné obstarávanie urobí kroky, aby sa kontrolné činnosti urýchlili,“ dodal Kmeť.

V lepších podmienkach by mohli ku koncu roka bývať aj študenti Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ubytovaní v Mlynskej doline. Investujú do viac ako pol storočia starých budov. „Pôjde o nevyhnutné úpravy sietí, jadra, základné hygienické úpravy. Sú to jednoducho prostriedky, ktoré potrebujeme na vôbec únosnosť bývania študentov,“ vymenoval rektor UK Karol Mičieta.

Školy doteraz do údržby študentských domovov dávali len z vlastných zdrojov. „Ročné minimálne náklady len na opravy a údržbu internátov na Slovenskej technickej univerzite, mimo rekonštrukcií, predstavujú sumu 1,5 milióna eur,“ priblížil rektor STU v Bratislave Robert Redhammer. Posledná modernizácia internátov v centre hlavného mesta trvala štyri roky. „Aktuálne pokračujeme v rekonštrukciách na internáte Mladosť v Mlynskej doline. Práve tu by nám podpora vlády výrazne pomohla. Celková suma rekonštrukcie je totiž 17 miliónov eur,“ podčiarkol Redhammer.

Na prerozdelení peňazí sa hlavy univerzít v prípade získania pomoci od štátu dohodli už pred dvoma rokmi. V najhoršom stave sa aktuálne nachádzajúcu internáty patriace Univerzite Komenského a Slovenskej technickej univerzite v Bratislave či Technickej univerzite v Košiciach, kde by mali aj najskôr peniaze na opravu smerovať.

Podľa Študentskej rady vysokých škôl uhradenie faktúr za rekonštrukciu internátov nič nerieši. „Rektori univerzít vypočítali, že na rekonštrukciu treba 300 miliónov eur, sľúbených 50 postačí len na začatie prác,“ skonštatoval predseda študentskej rady Bálint Lovász. Domovy podľa neho potrebujú generálne opravy. „Hovorím o stúpačkách, zastaranom interiéri či nevyhovujúcich sociálnych zariadeniach,“ vymenoval Lovász.

Situáciu s internátmi sa vláda snaží riešiť od januára. Na konci mesiaca prišla s návrhom, že uvoľní desať miliónov eur a ďalších desať v druhom polroku tohto roka, ak sa bude našej ekonomike dariť. Študentská rada vysokých škôl spolu s rektormi sľúbenú sumu označili na nízku. Premiér tento pondelok ponúkol rektorom, že vláda uhradí všetky faktúry za rekonštrukciu internátov, ktoré školy do konca roka predložia. Včerajšie stretnutie nakoniec prinieslo výslednú dohodu.

Rektorská konferencia odhaduje, že vysoké školy na rekonštrukciu študentských domovov budú potrebovať sumu asi 300 miliónov eur. „Ak majú byť slovenské vysoké školy konkurencieschopné v európskom vysokoškolskom priestore, musí štát systematicky podporovať budovanie a rekonštrukciu vysokoškolskej infraštruktúry v celej krajine,“ uzatvoril Kropil.

Agentúrna správa bola nahradená správou z redakcie Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #rekonštrukcia internátov