Matoviča opúšťa tretí poslanec. Vašečka vyzve Hlinu v boji o šéfa KDH

Poslanec Národnej rady SR Richard Vašečka odchádza z OĽaNO vstupuje do mimoparlamentnej KDH. Igor Matovič jeho odchod nevníma ako podraz.

07.02.2018 22:18 , aktualizované: 08.02.2018 14:18
ŽSK: Jurinová prevzala funkciu predsedu Foto:
Zľava: Poslanci NR SR Richard Vašečka, Veronika Remišová, predseda OĽANO Igor Matovič a predseda KDH Alojz Hlina počas ustanovujúceho zasadnutia novozvoleného Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja v Bytči.
debata (220)

„Potvrdzujem, že vystupujem zo strany OĽaNO a vstupujem do KDH, kde sa chcem uchádzať o post predsedu. Oslovilo ma viacero ľudí z viacerých regiónov s tým, aby som do KDH prešiel,“ uviedol vo štvrtok Vašečka. K rozhodnutiu ho viedla najmä silná a naliehavá ponuka zvnútra KDH a druhým dôvodom prestupu je, že KDH údajne prestáva byť kresťanským aj demokratickým hnutím, a toto chce zmeniť.

Poslanec NR SR potvrdil, že ‚nahováranie‘ zo strany kresťanských demokratov trvalo „prakticky od roku 2016“. Vašečku prekvapilo, koľko ľudí a politikov mu po svojom rozhodnutí prestúpiť do KDH volalo a podporilo ho. „Môžem povedať, že Robert Fico a ani nikto zo súčasnej koalície mi nevolal,“ dodal s úsmevom.

Bývalý predseda poslaneckého klubu OĽaNO... Foto: TASR, Martina Kríková
Vašečka KDH prestup Bývalý predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka (na snímke), ktorý vstúpil do mimoparlamentného KDH, bude na marcovom sneme kresťanských demokratov vyzývateľom Alojza Hlinu v súboji o predsednícky post.

Hlina si so Sulíkom nevie podať ruku

Podľa jeho informácií je KDH na čele so súčasným predsedom Hlinom pre mnohých členov neprijateľné. „Ja dokážem týchto ľudí osloviť,“ myslí si.

Ako príklad uviedol, že Hlina má veľký problém dohodnúť sa s kýmkoľvek. „S Richardom Sulíkom (SaS) si nedokáže podať ruku, s Borisom Kollárom (Sme rodina) nechce byť v jednej miestnosti a s Igorom Matovičom (OĽaNO) si odkazujú cez médiá. Ja dokážem spájať,“ uviedol.

„Slovensko potrebuje silnú kresťanskú stranu, ale KDH so súčasným predsedom je momentalne ‚nepoužiteľná‘ pravicová strana. Bola by škoda využit potenciál, ktorý strana má,“ uviedol Vašečka a dodal, že „chce priviesť do strany nových kresťanov.“

Odchádzam iba ja

Vzťah s Alojzom Hlinom, súčasným šéfom KDH, označil Vašečka za normálny. „O mojej kandidatúre som ho už informoval dávnejšie. Môj štýl politiky je momentálne nezlúčiteľny s Hlinovou politikou,“ uviedol Vašečka. Na otázku, čo je jeho výhodou oproti Hlinovi, odpovedal, že „ja som iný, moja politika je iná. Chcem politické spektrum a aj kresťanov spájať a nie ich rozdeľovať.“

„V roku 2020 by som chcel, aby bolo KDH vo vláde,“ predostrel svoje ambície Vašečka pričom dodal, že spoluprácu so Smerom si nevie predstaviť.

„Ďakujem Alojzovi Hlinovi za to, že stranu pozviechal,“ dodal nový člen KDH na margo jeho šéfa. „Je potrebné do strany doniesť ľudí ako je napríklad Milan Majerský, ale mám na mysli a som v kontakte aj s inými ľuďmi,“ dodal k téme možných personálnych zmien v strane.

Z pôvodne 19-členného klubu OĽaNO zostalo v parlamente aktuálne 16 poslancov. Pred Vašečkom odišli aj Viera Dubačová a Oto Žarnay. Mandáty si ponechali a aktuálne sú členmi mimoparlamentnej strany Miroslava Beblavého SPOLU.

Pre Hlinu je divné, že KDH mení kapitána po polčase, v ktorom vedie

Alojz Hlina privítal vo štvrtok počas svojho brífingu Vašečku v strane so slovami: „Vitaj v dome Richard, dvere máš otvorené, cíť sa tu dobre.“

Zároveň označil názory z vnútra strany, ktoré si už neželajú jeho osobu vo vedení strany, za divné. „Príde mi spravodlivé nechať súčasné vedenie doviesť stranu do volieb a neviem, ktoré mužstvo vymieňa svojho kapitána alebo trénera po polčase, v ktorom vyhráva,“ uviedol s myšlienkou na parlamentné voľby v roku 2020 Hlina.

„Chcem Richarda zároveň poprosiť, aby neposudzoval moje kresťanstvo. Či som alebo nie som dostatočne kresťanský. Z viery sa teším tak, ako som bol naučený. Kostol bol častokrát pre našu rodinu posledným miestom, kde sme sa mohli skryť,“ uviedol Hlina.

Mám sa kam vrátiť

Predsedu KDH zároveň prekvapilo, ze Vašečka do jeho strany prestupuje. „Prosím ho, aby sme sa vyhli osobným atakom a som pripravený na zápas ideí, vízií, predstáv a schopností. Na ten sa teším. Nech pán Vašečka prináša vízie, návrhy, riešenia. Príde mi ale nevhodné zaťahovanie kresťanstva do vnútrostraníckych záležitostí. Viera nemôže byť predmetom politického boja,“ skonštatoval Hlina.

Po prípadnej prehre v marcových voľbách by sa mal Hlina podľa jeho slov kam vrátiť. „Prehru by som akceptoval. Mám projekty v zahraniči, na ktorych sa môžem realizovať. Slovensko potrebuje silnú kresťanskú stranu podobne ako má Nemecko svoju CDU,“ uviedol Hlina. Zo strany neplánuje odísť ani v prípade, že svoj post v KDH neobháji.

KDH nie je v kríze

Podľa Hlinu je KDH dnes inde, ako bolo v roku 2016, keď stranu prebral ako predseda. „Viedol som KDH takmer dva roky a spravil som veľa, hoci sa dalo aj viac. Strana určite nie je v kríze a je v nej dobrá nálada,“ zhodnotil Hlina.

„Je tu dobrá nálada. Chodím po snemoch, vidím tam ľudí, ktorí tam chodia úprimne, ktorých fascinuje tá myšlienka, nie funkcie,“ povedal Hlina s tým, že cíti podporu v KDH. Nevie posúdiť, akú podporu má v hnutí Vašečka. Spoluprácu s ním ako s členom KDH a poslancom Národnej rady SR si vie predstaviť.

Matovič: Hlina dostal dýku do chrbta

Predseda OĽaNO Igor Matovič na margo Vašečkovho odchodu uviedol, že "Richardovi som vždy veril a verím mu a dúfam, že si svoj krok veľmi dobre premyslel. Odchod nevnímam ako podraz, hoci ma to prekvapilo. Nikdy sme nikoho nelámali cez koleno, aby ostal v našom hnutí. Nie sme strana, ktorá niekoho odhovára od jeho slobodýych rozhodnutí. Môže vás to mrzieť, nikdy sme nikoho nelámali cez koleno. Nepovedal som Rišovi, aby to nerobil,“ skonštatoval.

Informácie o ďalších odchodoch Matovič nemá. „Všetci členovi z klubu v stredu počas zasadnutia klubu potvrdili, že sa nechystajú odísť,“ dodal Matovič. Túto informáciu potvrdil aj poslanec Eduard Heger.

K téme KDH dodal, že „Hlina urobil kus dobrej roboty, doslova prišiel v monterkách a začal vidlami čistiť staré štruktúry a niektorým štruktúram to zrejme začalo vadiť. Po tom, ako KDH vytiahol na úroveň parlamentnej strany, mu namiestoho medaili dali dýku do chrbta.“ Matovič povedal, že Vašečku a aj Hlinu má rád a vie si, hoci s menšími ťažkosťami, predstaviť spoluprácu s oboma politikmi.

Baránek: Je dobré, že KDH si bude mať z čoho vyberať

„V tejto chvíli odchadzam iba ja. Strane OĽaNO by som chcel poďakovať za jej podporu,“ dodal Vašečka. S OĽaNO je Vašečka v Národnej rade už druhé volebné obdobie. S Hlinom boli v minulom volebnom období kolegovia v klube OĽaNO.

Podľa analytika Jána Baránka je dobré, že KDH bude mať viacero kandidátov na predsedu na sneme KDH. „Vašečka je veľmi vážnym kandidátom, pretože má za sebou všetky kresťanské skupiny. Má za sebou podporu biskupov, aj keď nie hlasnú,“ uviedol Baránek pre agentúru SITA.

Podľa neho je Vašečka autentický kresťanský politik. „Bude to zaujímavý súboj. Je to dobrá kandidatúra. Ak prinesie víziu spájania kresťanských síl v politike bolo by to na prospech nielen KDH, ale aj Slovenska. SR by si zaslúžila jednu silnú kresťanskú stranu,“ uviedol Baránek s tým, že KDH v osobe Vašečku automaticky získalo aj zastúpenie v parlamente. „To bude prínos pre tú stranu,“ dodal.

Poslanec NR SR Richard Vašečka. Foto: SITA
Vašečka Poslanec NR SR Richard Vašečka.

KDH sa zviecha

Kresťanskí demokrati majú personálne a iné otázky riešiť na sneme 17. marca. Alojz Hlina je predsedom KDH od júna 2016, keď vyhral hneď v prvom kole voľby. Získal podporu 223 delegátov. Jeho najväčšiu protikandidátku Eleonóru Porubcovú vtedy podporilo 85 delegátov. Hlina je v poradí štvrtým predsedom KDH od jeho vzniku.

Momentálne mimoparlamentná strana uspela v jesenných župných voľbách, keď jej kandidát s podporou pravicových strán SaS, OĽANO a NOVA, vtedajší primátor Levoče Milan Majerský v Prešovskom kraji porazil kandidáta Smeru a úradujúceho župana Petra Chudíka o takmer desať percent. „Podarilo sa nám niečo, čo tu 16 rokov nebolo,“ uviedol vo svojej ďakovnej reči v novembri 2017 Majerský. Voliči si podľa neho už žiadali zmenu. Za svoj úspech vraj vďačí aj kampani.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 KDH ostala len tesne pred bránami do parlamentu – získala 4,94 percenta hlasov. Podľa posledných prieskumov agentúry Focus sa jej podpora pohybuje stabilne nad siedmimi percentami. S podporou na úrovni 7,5 percenta by bola KDH v parlamente siedmou najsilnejšou stranou s desiatimi poslaneckými mandátmi.

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #OĽaNO #Richard Vašečka #Igor Matovič