Bašternák zaplatil, na rade je prokuratúra

Podnikateľ Ladislav Bašternák uhradil štátu sumu približne dva milióny eur a chcel si tak uplatniť účinnú ľútosť. Úhradu sumy potvrdil denníku Pravda Bašternákov advokát Peter Filip. "Môj klient zaplatil sumu cez 1,7 mil. eur. Teraz čakáme na stanovisko prokuratúry, ako sa rozhodne," povedal Filip.

08.02.2018 12:33 , aktualizované: 14:20
debata (131)

Ako prvý informoval o tom, že Bašternák si uplatnil účinnú ľútosť portál Aktuality.sk.

Vyšetrovanie daňovej kauzy Bašternáka skončila polícia minulý týždeň. Bašternák si chcel v prípade svojej daňovej kauzy, neoprávneného prijatia vratky DPH, uplatniť účinnú ľútosť už vlani. Inštitút účinnej ľútosti v praxi znamená, že ak obvinený dodatočne zaplatí daň a poistné, trestnosť trestného činu zaniká. Obvinený musí však svoj skutok nielen priznať a oľutovať, ale aj do 24 hodín od zverejnenia výsledkov vyšetrovania doplatiť spornú sumu.

Ako informoval denník Pravda vlani v októbri, Ústavný súd už v inom prípade rozhodol, že nezákonne vyžiadané vratky DPH od štátu nie je možné dodatočne zaplatiť a vyhnúť sa tak trestnému stíhaniu. Výklad Ústavného súdu je záväzný pre všetky orgány činné v trestnom konaní a súdy.

To, či sa Bašternák naozaj teraz vyhne stíhaniu, ešte posúdi špeciálna prokuratúra. „Vo veci koná vyšetrovateľ, Úradu špeciálnej prokuratúry ešte nebol doručený spisový materiál,“ informovala Pravdu hovorkyňa Jana Tökölyová.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #ľútosť #Ladislav Bašternák #účinná ľútosť