Štát nezabezpečil dostatočnú ochranu Karpatských bukových pralesov, tvrdí WWF

Správa o ochrane Karpatských bukových pralesov nereaguje na výzvy Výboru Svetového dedičstva UNESCO dostatočne. Vo štvrtok na to poukázal Svetový fond na ochranu prírody (WWF) na Slovensku.

08.02.2018 14:54
Horský park Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Predložená správa je podľa riaditeľky slovenskej pobočky WWF Miroslavy Plassmann „príliš všeobecná a nekonkrétna“, a preto „nezabezpečuje ochranu lesov v území“. Mimovládke najviac prekáža, že správa neuvádza presné vymedzenie lokality na Slovensku. Nestanovuje ani záväzky jednotlivých štátnych orgánov a chýba jej konkrétny časový plán.

Štyri lokality Karpatského bukového pralesa na... Foto: Pravda
mapa, karpatský bukový prales Štyri lokality Karpatského bukového pralesa na slovenskom území: 1. Vihorlat, 2. Havešová, 3. Stužica (Bukovské vrchy), 4. Rožok.

Ministerstvo životného prostredia už koncom januára avizovalo, že odpoveď Slovenska nebude obsahovať konkrétny návrh hraníc. Dôvodom sú prebiehajúce rokovania so zástupcami vlastníkov a ďalšími stranami.

WWF Slovensko sa však obáva, že pre nejasné hranice „nie je dodržaná podmienka, aby sa v lokalite svetového dedičstva neťažilo drevo a ochrana prírody bola prioritou“.

Tzv. Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. V roku 2017 Výbor Svetového dedičstva UNESCO Slovensko upozornil, že túto lokalitu nechráni dostatočne.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Karpatské bukové lesy