Dvojica z kauzy ‘piťovci dva’ sa opäť postavila pred súd

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začalo nové hlavné pojednávanie s dvojicou mužov, stíhaných s piešťanskou zločineckou skupinou “piťovci dva“. Ide o údajného šéfa skupiny Ľuboša F. a bývalého policajta Milana K., ktorých prípady Najvyšší súd SR vrátil na doplnenie dokazovania.

08.02.2018 22:29
debata

Pôvodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na šestnástich obžalovaných okolo Miroslava Abraháma, nazývaných aj “piťovci dva“. Kládol im za vinu založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie a iné trestné činy. Podľa obžaloby osemnásť skutkov spáchali obžalovaní v období od mája 2006 do augusta 2012 prevažne na západnom Slovensku. Traja sa ku skutkom priznali, ostatní vinu popreli. Medzi obžalovanými nebol pôvodný šéf piešťanskej skupiny Róbert Bíly. Ten po dohode s prokurátorom prijal trest osem rokov odňatia slobody nepodmienečne a svedčil proti kumpánom.

Po rozsiahlom dokazovaní 4. decembra 2016 senát ŠTS vyhlásil rozsudok, ktorým odsúdil trinásť členov skupiny a troch spod obžaloby oslobodil. Najvyšší trest 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku uložil senát Ľubošovi F. Podľa rozsudku skupinu pomáhal založiť, stál v rámci nej na najvyšších pozíciách a bol zároveň podielnikom ziskov z trestnej činnosti. Tresty vo výške osem rokov a rovnako prepadnutie majetku vymeral súd Matúšovi Šelestiakovi a Pavlovi Vašíčkovi. Expolicajtovi Milanovi K. uložil súd trest štyri roky a šesť mesiacov. Vinným ho uznal z trestných činov prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Spod obžaloby v tejto veci súd oslobodil Miroslava Abraháma. Ten je právoplatne odsúdený na 21 rokov väzenia za drogovú trestnú činnosť, ktorú páchal ako člen pôvodnej skupiny pod vedením Juraja Ondrejčáka, prezývaného Piťo.

Voči verdiktu sa odvolal prokurátor i niektorí obžalovaní. Odvolací senát Najvyššieho súdu SR vo veci rozhodol tak, že niektoré tresty potvrdil, ale vec Ľuboša F. a expolicata Milana K. vrátil prvostupňovému senátu na doplnenie dokazovania. Na základe toho banskobystrický senát ŠTS predvolal na lavicu svedkov Matúša Šelestiaka, ktorý vinu priznal hneď na prvom pojednávaní so skupinou. Svedkom sa stal aj Róbert Bíly, ktorý rovnako priznal vinu a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste.

Obhajoba namietala ich svedectvo, pretože sa domnieva, že ide o svedkov kajúcnikov so snahou kriminalizovať tak Ľuboša F. ako aj Milana K. Tí obaja vinu popierajú a svedkov, ktorých eskortovali na súd z výkonu trestu, označili za univerzálnych, pretože sa vyskytujú aj v ďalších konaniach. Šelestiak vypovedal, že Ľuboš F. bol pre neho najvyššia autorita v skupine, v ktorej pôsobil. Tvrdil, že Bíly dal Ľubošovi F. 1 500 eur z trestnej činnosti. Bíly povedal, že expolicajt Milan K. bol u neho na výplatnej listine a mesačne dostával päťsto až tisíc eur. Obžalovaní poukazovali na niektoré výpovede Šelestiaka a Bíleho, spochybňujúce ich vierohodnosť.

Na návrh obhajoby vypovedali aj dvaja policajti, ktorí boli istý čas nadriadenými obžalovanému Milanovi K. Označili ho za dobrého a spoľahlivého policajta, ktorý by neprezradil Abrahámovi, že ho idú zatknúť.

Pojednávanie s Ľubošom F. a Milanom K. pokračuje v stredu 14. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd