Olympijský oheň horí aj v Jasnej

Jasná ako Pjongčang. Za olympijskou atmosférou nemusíte cestovať až do Južnej Kórey.

10.02.2018 11:57
07 jasna3 3x Foto:
Na podujatí v Jasnej nechýbajú naši olympionici (zľava) Ladislav Škantár, Zuzana Tomčíková, Michal Martikán a Matej Tóth.
debata

Jasná ako Pjongčang. Za olympijskou atmosférou nemusíte cestovať až do Južnej Kórey. Podobné pocity zažijete aj v Jasnej v Nízkych Tatrách. Na piatok a sobotu tam Slovenský olympijský výbor spolu s partnermi zorganizoval Arénu olympijského tímu, v ktorej nebudú chýbať športovci, súťaže či zapálenie olympijského ohňa. Rozhorel sa včera v identickom čase ako v Pjongčangu.

Výnimočnú olympijskú atmosféru budú môcť v Jasnej zakúsiť návštevníci v lokalitách Biela Púť a Priehyba. Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resort (TMR), ktorá toto stredisko prevádzkuje, informuje, že počas výnimočného podujatia sa bude súťažiť v olympijských disciplínach slalom, curling, biatlon, snoubording a sánkovanie. „Jasná tak bude žiť nielen športovými výkonmi našich olympionikov na diaľku, ale aj priamo na svahoch Chopku,“ prezradila Fabianová.

Víkend plný športu, ale aj hudby a zábavy odštartoval, keď sa v Jasnej uskutočnil symbolický ceremoniál s olympijskou pochodňou a so zapálením ohňa na Olympia stegei na Bielej Púti. Nechýbali olympijskí víťazi Matej Tóth, Ladislav Škantár, Michal Martikán, olympijská reprezentantka Jana Dukátová či hokejová brankárka Zuzana Tomčíková. Podľa slov marketingovej riaditeľky TMR Sylvie Artzovej týmto podujatím chcú návštevníkom v Jasnej aspoň symbolicky priblížiť atmosféru Hier.

Deti sa počas víkendu v Tatrách môžu tešiť na... Foto: Juraj Meško
07 jasna2 3x Deti sa počas víkendu v Tatrách môžu tešiť na množstvo podujatí a súťaží.

Po zapálení olympijského ohňa čakala návštevníkov pestrá hudobná produkcia a vystúpenie tanečníc. Nechýbali SĽUK, sestry Matákové, Horehronskí chlopi a ďalší účinkujúci. Symbolický otvárací ceremoniál ozdobilo nevšednou módnou prehliadkou aj hudobno-tanečné vystúpenie s audiovizuálnym sprievodom, ktoré predstavilo ozdobné folklórne čelenky – party. Tieto dobové a pôvodné prvky sviatočnej úpravy vlasov sa predstavili v Jasnej projektom Party v 21. storočí, ktorý oslovuje súčasného diváka, aby spoznal alebo si pripomenul pestrosť a rozmanitosť kultúrneho dedičstva Slovenska.

Dnešný deň – sobota – je súťažný. „Návštevníkov Jasnej čakajú športové zóny s olympijskými disciplínami slalom, biatlon, curling v lokalite Priehyba. Súťažiť sa bude od 9. do 15. hodiny. Lyžiari si tak svoju sobotnú lyžovačku môžu spestriť slalomovými pretekmi či vyskúšať si olympijské disciplíny priamo pod Chopkom,“ poznamenala Fabianová.

Od nedele 11. až do 25. februára počas dennej prevádzky strediska sa v lokalite Brhlinská otvorí Olympic park s ohradenou sánkarskou dráhou, meranou lyžiarskou traťou a vynoveným snow parkom. Fanúšikovia budú pritom môcť v Crystal bare na Bielej Púti sledovať aj športové dianie z Pjongčangu.

Počas olympijského víkendu je podľa Fabianovej v Jasnej v prevádzke viac ako 35 zjazdoviek s veľmi dobrými snehovými podmienkami. Doprava do strediska bude posilnená skibusovou a transferovou dopravou.

Tento víkend sa koná aj ďalšie zaujímavé podujatie, v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. Nazvali ho Snežné psy a konať sa bude počas soboty aj nedele. Návštevníkom našich veľhôr predstaví päťdesiat severských psov s mašérmi. Chýbať nebudú súťaže či dvanásť stanovíšť s hrami od póla k pólu. Na svahu Čučoriedky si deti budú môcť vyskúšať jazdu v psom záprahu alebo pozrieť ukážky zásahov s lavínovými psami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OH #jasná