Danko: Opozícia robí 'teátro', na ministerstve obrany je SNS efektívna

"Pretože minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vysvetlil procesy jasne a zrozumiteľne. A okrem iného sme ešte nič nekúpili," uviedol Danko.

11.02.2018 13:26
Danko, kriza Foto: ,
Šéf SNS Andrej Danko
debata (65)

Slovenská národná strana (SNS) je na ministerstve obrany činná a pracuje efektívne. Povedal to šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko v relácii TA3 V politike. Opozícia podľa neho robí okolo nákupov týkajúcich sa armády neodborné ‚teátro‘.

„Vo svojej kritike nie je konštruktívna, argumentuje informáciami z internetu,“ uviedol. Armáda je podľa neho v žalostnom stave a roky sa do nej neinvestovalo tak, ako by potrebovala. Voči iniciatíve zvolať mimoriadnu schôdzu k nákupom v armáde ale nemá negatívne pocity.

„Pretože minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vysvetlil procesy jasne a zrozumiteľne. A okrem iného sme ešte nič nekúpili,“ uviedol Danko. Stále si stojí za svojím, že je lepšie uzavrieť kontrakt „štát so štátom“. Povedal to v súvislosti s Fínmi a nákupmi v armáde. Tento partner je podľa neho transparentný, tak nevie, v čom je problém. Okrem iného sa do tejto veci zapojí aj slovenský zbrojársky priemysel, pripomenul. Slovensko a Fínsko robí podľa neho spoločný vývoj vozidla.

„Nákupy sa mali tendrovať,“ vysvetlil mu kritiku z radov opozície šéf Sme Rodina Boris Kollár s tým, že sa to nestalo. Reči o spoločnom vývoji vozidla sú podľa neho len zásterkou, cez ktorú sa obišla otvorená súťaž. Tvrdí, že opozícia nemá dôvod dôverovať SNS, lebo na politickej scéne je roky a niektorí jej bývalí ministri chodia po súdoch. „Osobne nemám problém s Fínmi ani s prácou pre slovenský priemysel. Tŕňom v oku je ten ‚parazól‘ utajenia,“ vysvetlil Kollár s tým, že inak by si politici k tejto veci nemuseli hľadať informácie po weboch. „Nedáme SNS bianko šek, lebo vy ste vybrali generálov, čo sa tomu rozumejú,“ odkázal Kollár.

Danko sa ohradil. Kollár podľa neho žije životom bohéma a nebol na vojne tak ako on. „Chceli ste si uľahčiť život, žijete si ako bohém a ak nemáte argumenty, rovnako ako iní opoziční poslanci sem šplechnete tvrdenia o transparentnosti a pritom vás spájajú s mafiánskym prostredím,“ povedal Danko. „Vaše útoky sa ma nedotknú, lebo s nimi začínate vždy, keď vám dôjdu relevantné argumenty,“ odpovedal Kollár.

Danko a Kollár debatovali aj o stanovení pevného veku odchodu do dôchodku. Tejto myšlienke je naklonený. S nastolením tejto témy súhlasí aj Kollár, takisto je za diskusiu o stropovaní a aj o téme preddôchodku. „Ak je návrh dobrý, nemáme problém ho podporiť,“ povedal šéf Sme Rodina s tým, že sa týka aj návrhov zo strany kotlebovcov.

Ten opäť koalícii vyčítal, „že im kradne návrhy tak, ako to bolo aj s exekučnou amnestiou“. Danko mu odpovedal, že opozičné návrhy sú neodborné a často majú malý rozsah . „A čo sa týka exekučnej amnestie, koalícia tomu dala správny smer,“ dodal ironicky s tým, „že je úžasné robiť politiku v opozícii“. „Mohla tam byť aj SNS, vy ste sa hrabali do vlády,“ reagoval Kollár.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Andrej Danko #Peter Gajdoš