Eurofondy sa majú čerpať jednoduchšie

Čerpanie peňazí z európskych fondov sa má zjednodušiť a zároveň sa majú sprísniť podmienky tak, aby sa európske zdroje míňali transparentne.

12.02.2018 13:26 , aktualizované: 18:49
Cerpanie eurofondov, tk, Fico, Pellegrini,... Foto: ,
Peter Pellegrini, Robert Fico a Peter Kovařík na tlačovej konferencii.
debata (13)

Vláda vlani prijala balík 38 opatrení, ktoré mali zaviesť väčší poriadok do rozdeľovanía eurofondov. Plán vlády sa uplatňuje od začiatku tohto roka a teraz ho má úrad vicepremiéra Petra Pellegriniho vyhodnotiť a prísť s ďalšími zlepšeniami. Slovensko má k dispozícii z EÚ 15,5 miliardy eur na roky 2014 až 2020.

„Požiadal som pána podpredsedu, aby osobne navštívil všetky rezorty, ktorých sa týchto 38 opatrení dotýka, a urobil čo najpresnejšie vyhodnotenie toho, kde sa nachádzame a čo môžeme urobiť,“ vyhlásil premiér Robert Fico. Očakáva, že Pellegrini spolu s odborom prevencie korupcie Úradu vlády príde s novými podnetmi, ako ešte sprísniť transparentnosť a zjednodušiť čerpanie eurofondov. „Naše procesy sú nastavené tak, že ak ich porovnáme s bruselskými, tak sú možno trikrát náročnejšie a prísnejšie, pretože chceme byť väčším pápežom, ako je pápež. A to nám spôsobuje veľké prekážky pri rýchlom a efektívnom čerpaní európskych fondov,“ povedal Fico.

Vláda minulý rok v septembri prijala plán, od ktorého si sľubovala zníženie byrokracie a prísnejší dohľad nad posudzovaním projektov. Ten stanovil napríklad vyššie nároky na hodnotiteľov europrojektov. Pri projektoch nad 5 miliónov eur musia hodnotitelia preukázať aspoň desaťročnú prax. Projekty nad 10 miliónov eur posudzujú minimálne traja odborníci. Hodnotitelia sa elektronicky žrebujú, aby sa zamedzilo manipulácii. Výsledný posudok sa zverejňuje, má byť z neho jasné, ako a prečo hodnotiteľ projekt obodoval a aké nedostatky mu vyčítal. Taktiež sa zaviedol systém Európskej komisie ARACHNE, ktorý obsahuje údaje o 110 miliónoch firiem a pomôže odhaliť riziko podvodov. Aby napríklad firma, ktorá vystupuje pod rôznymi menami, nedostala viacnásobný finančný príspevok. Každé ministerstvo má teraz vypracovať analýzu rizík a nastaviť vlastný plán, ako znižovať možnosť korupcie pri schvaľovaní europrojektov. „Všade tam, kde budeme vidieť, že úradník má silné postavenie, tak sa bude výrazne zvyšovať kontrola a právna zodpovednosť tohto človeka. Naopak, tam, kde vidíme, že priestor na korupciu je prakticky nulový, nebudeme zbytočne administratívne zaťažovať procesy rôznymi krokmi,“ vyjadril sa premiér. V oblasti verejného obstarávania pôjde Úrad vlády podľa Fica príkladom ostatným orgánom štátnej správy a bude sa uchádzať o medzinárodne uznávaný certifikát ISO 37001. Na jeho získanie musí úrad spĺňať náročné kritériá manažérstva v oblasti boja proti korupcii. Certifikát chce získať do konca tohto roka.

Podľa vicepremiéra Pellegriniho sa celý proces čerpania eurofondov skomplikoval pod tlakom verejnosti, médií a neziskového sektora. Zložitá schéma potom podľa neho vytvára podstatne viac možností pre niekoho správať sa korupčne. Preto presadzuje zjednodušenie celého systému. Vicepremiér poukázal napríklad na verejné obstarávanie, ktoré v niektorých prípadoch trvá 688 dní alebo pri inom type obstarávania 385 dní. Naopak, v Litve, v Lotyšsku, v Česku trvá 100 či 137 dní, v najkompliko­vanejších prípadoch 200 dní.

Zjednodušiť by sa malo nielen verejné obstarávanie, ale napríklad aj žiadosť o platbu. „Termíny, kedy úradník posúdi, či faktúra je oprávneným nákladom, aby ju potvrdil a uhradil. To sú veci, ktoré trvajú týždeň, dva, tri. Budeme skracovať aj časy doručovania. Ak len zelektronizujeme dodanie dokumentácie na Úrad pre verejné obstarávanie, ušetríme niekoľko týždňov,“ uviedol vicepremiér.

Odborníčka na eurofondy Erika Keresztesová hovorí, že proces prípravy a schvaľovania europrojektov je náročný a dlhý. V prvej fáze sa projekt posudzuje z formálneho hľadiska, či spĺňa kritériá. „Potom sa projekt hodnotí z odborného hľadiska. Celé hodnotenie trvá strašne dlho. Až následne, keď je projekt vyhodnotený, obodovaný, tak príde žiadateľovi rozhodnutie o schválení projektu a je vyzvaný na súčinnosť pri podpise zmluvy o nenávratný finančný príspevok. Keď je táto zmluva zverejnená v centrálnom registri zmlúv, až potom posielate na kontrolu dokumentáciu z verejného obstarávania,“ povedala Keresztesová s tým, že ide o niekoľko týždňov až mesiacov. Poukázala napríklad na projekty IT riešení. Kým však celý proces prebehne, uplynie aj rok a niektoré veci sú už zastarané.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #kontrola #Peter Pellegrini