Exotika aj Biblia v menách pre novorodencov

Čoraz netradičnejšie mená vyberajú rodičia svojim deťom. Najväčšiu fantáziu majú v okolí Komárna. V tomto meste za posledné týždne dostali novorodenci mená ako Liza Léda, Nessa, Zamira či Noel Erazmus a Mohamed. Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej sme si už zvykli, že inšpiráciou sú aj hrdinovia televíznych seriálov.

13.02.2018 15:00
Bábätká, novorodenci Foto:
Rodičia vlani najčastejšie vyberali dievčenské mená Sofia, Nina, Natália, Viktória a Ema.
debata (13)

„Vo Všeobecnej nemocnici Komárno rastie počet exotických mien,“ potvrdila hovorkyňa siete Agel Alžbeta Sivá. V roku 2017 tu mali celkom 968 pôrodov a rodičia pri nich siahali aj po netradičných menách. Pri dievčatách to boli napríklad Tifanny, Bella, Escada, Mirella, Chloé, Zamira, Grace, Lorena, Scarlet, Carmella, Holly Mia, Liza Léda, Nessa, Fernanda. Z chlapčenských mien k tým zriedkavým patril Donát, Noel Erazmus, Saliven, Mohamed, Korádó, Dorian, Octávio, Armando, Kenneth, Dárió, Eliot. Práve táto nemocnica bola vlani opätovne ohodnotená mamičkami v projekte Sprievodca pôrodnicami ako najlepšia pôrodnica v Nitrianskom kraji. V rámci Slovenska skončila na treťom mieste.

Naopak, v Považskej Bystrici v Trenčianskom kraji majú tradičný rebríček. Matričný úrad v Považskej Bystrici, ktorý zabezpečuje služby pre obyvateľov mesta a jeho časti, ako aj pre obce Sverepec, Kostolec, Záskalie a Vrchteplá, vlani zapísal 1187 novorodencov. „Rodičia v prípade chlapcov najčastejšie volili meno Jakub, čo sa týka dievčat, frekventované boli mená Eliška a Sofia,“ povedala hovorkyňa primátora mesta Iveta Kováčiková. Podľa nej sa Jakubkov narodilo vlani 29, Michalov 25, Matejov a Šimonov po 24, Adamov, Elišiek, Lukášov a Sofií po 22, Matúšov a Tomášov po 21.

Rebríček najfrekventova­nejších mien pre novorodencov každoročne zostavuje portál najmama.sk. Podľa neho rodičia vlani najčastejšie vyberali mená Sofia, Nina, Natália, Viktória a Ema, pri chlapcoch viedli Jakub, Adam, Samuel, Michal a Tomáš. Dievčenské meno Sofia je najobľúbenejšie v mestách Topoľčany, Michalovce, Liptovský Mikuláš a Trenčín. Najviac Jakubov sa zas rodí v Snine, Nitre, Pezinku, Liptovskom Mikuláši a v Malackách.

Etnologička Katarína Nádaská zhodnotila, že rodičov pri výbere mien detí inšpiruje kadečo, často však televízia. „V minulosti sa mená pre deti dávali zásadne také, aké sa nachádzali v cirkevnom kalendári. V princípe šlo o to, aby každé dieťa malo svojho patróna. Dnes sa už na to neberie taký ohľad ako pred sto, stopäťdesiatimi rokmi. Iné ako mená cirkevných svätcov vtedy ani neexistovali. Napríklad Mária, Zuzana, Anna, Hanka, to sú všetko mená, ktoré majú pôvod v Starom zákone, čiže sú to biblické mená. Práve ony dominovali u našich predkov,“ vymenovala Nádaská.

Podľa nej zlom pri cirkevných menách nastal po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie a vzniku 1. Československej republiky (r.1918), keď cirkevný kalendár vystriedal občiansky. „Tým pádom vznikajú na Slovensku nové mená, ktoré sú však v skutočnosti importované zo zahraničia. Inšpiráciou pre romantickú časť populácie boli televízne seriály. Prvým takým menom bol Sandokan. Potom prišiel seriál Esmeralda a opäť sa začali kopiť žiadosti na matrike o toto meno,“ pripomenula etnologička.

Dnes je podľa nej taký trend, že rodičia chcú, aby sa ich deti odlíšili. Jedna skupina sa vracia k biblickým starozákonným menám ako Donát, ktoré sa používalo pomerne málo, rozšírené je skôr vo Francúzku. Populárne sú tiež Dávid, Jakub, Adam, ktoré majú základ v Biblii, v minulosti sa tak často nepreferovali ako dnes. Rodičia opäť objavujú mená prorokov ako Ezechiel, Jonáš, Samuel. Druhá skupina sa snaží dať meno dieťaťu, ktoré nie je v našom kalendári. „Často sú to aj vymyslené mená. Napríklad v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď bol naším vzorom Sovietsky zväz, sa vo zväze začali používať mená ako Vostok (poz. red. z ruštiny východ, pomenovanie nosnej rakety). Nebolo tých ľudí veľa, ale aj u nás sa našli takí, ktorí chceli dať svojmu dieťaťu meno po rakete,“ doplnila.

Nádaská pripomenula, že snaha odlíšiť sa, nemusí vždy dopadnúť dobre. Niekedy pre kombináciu mena a priezviska trpí dieťa celý život. „Treba, aby krstné meno trošku korešpondovalo s priezviskom. Erazmus Rotterdamský bol veľký filozof, ale ak niekto k tomuto krstnému menu má napríklad priezvisko Lakatoš, je to troška komické,“ uzavrela etnologička.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #novorodenci #nezvyčajné mená