Dočká sa vozičkár po desaťročiach odškodného?

Súdiť sa pripútaný k invalidnému vozíku o peniaze za pracovný úraz rozhodne nie je žiadna slasť. Svoje by o tom vedel povedať invalid Vladimír Suchopa (64) z Palárikova. Takmer 14 rokov trvá jeho spor so Sociálnou poisťovňou o náhradu škody za stratu spoločenského uplatnenia.

13.02.2018 14:00
invalidný vozík, vozíčkar, Foto:
Súdiť sa o svoje práva je o to ťažšie, ak je človek pripútaný na invalidné kreslo.
debata (2)

Pán Suchopa je na vozík odkázaný už od roku 1981. Vtedy v lete spadol z výšky siedmeho poschodia novostavby bytovky v Šuranoch, kde pracoval ako murár na úprave fasády. Zlomenú chrbticu mu operovali na bratislavských Kramároch, na nohy sa však už nepostavil. Po úraze, ktorý bol kvalifikovaný ako pracovný, mu zostali trvalé následky. „Pozemné stavby Nitra, môj vtedajší zamestnávateľ, mi vyplatil odškodné 20-tisíc korún československých, viac sa vraj nedalo nič robiť,“ opisuje svoju situáciu.

Napriek tomu sa o beznádejné „viac“ usiloval. Najmä keď sa zmenil politický režim, snažil sa domôcť vyššej spravodlivosti. V 90. rokoch opakovane písal na ministerstvo stavebníctva aj iné inštitúcie. „Len si ma navzájom prehadzovali ako horúci zemiak,“ konštatuje smutne. V roku 2000, pokračuje, sa však jeho spis dostal do rúk istej právničke. Poskytla mu potrebné rady a nasmerovala ho na kolegov z právnickej kancelárie. Tí mu pomohli začať riešiť situáciu cestou súdu. Podľa ich výkladu si mohol od Sociálnej poisťovne nárokovať asi milión, už slovenských, korún.

„Na súde sa celá záležitosť ťahá od roku 2004, súdne pojednávania sa vliekli, vždy mi prikázali – doložte ešte toto aj toto… V októbri 2013 bratislavský okresný súd konečne rozhodol, že mi patrí 41-tisíc eur,“ zdôrazňuje Suchopa.

Poisťovňa sa však proti prvostupňovému rozhodnutiu okresného súdu odvolala. Z jej strany je dôvod zrejmý. No odvolal sa aj poškodený. Prečo? Podľa advokáta Marcela Vasilišina z právnickej kancelárie, ktorá vozičkára zastupuje, napríklad preto, aby mu prípadne odvolací súd mohol odškodnenie ešte zvýšiť. Hoci len o „valorizáciu“, o ktorú by mu sumu mal zdvihnúť vzhľadom na dĺžku konania. „Ak by sa však Sociálna poisťovňa neodvolala, pán Suchopa by na to tiež nemal dôvod,“ vysvetlil Vasilišin.

Spor sa následne dostal pred bratislavský Krajský súd. Ten si na posúdenie prípadu prizval troch znalcov a všetci dali za pravdu poškodenému. No v apríli 2015 rozhodol, že súdy nie sú príslušné v tejto veci rozhodovať, že je to kompetencia Sociálnej poisťovne. „Práve o to poisťovni išlo aj v jej odvolaní proti rozhodnutiu okresného súdu,“ spresnil advokát.

V kauze neskôr rozhodoval aj Najvyšší súd SR. „Dňa 22. marca 2017 zrušil rozsudok bratislavského Krajského súdu a vrátil mu vec na nové konanie,“ informoval hovorca Pavol Adamčiak. Spresnil, že momentálne sa s týmto rozhodnutím oboznamujú a záležitosť nanovo študujú členovia senátu. Termín pojednávania je vytýčený na marec 2018.

V stanovisku pre Pravdu Sociálna poisťovňa konštatovala, že síce je účastníkom súdneho konania, ale nespôsobuje v ňom prieťahy a nemá možnosť ovplyvniť dĺžku jeho trvania. „Má však právo odvolať sa proti rozsudku, s ktorým nesúhlasí. A toto právo si riadne uplatnila,“ uviedol hovorca Peter Višváder. Podľa stanoviska je to práve žalobca, ktorému odškodnenie síce bolo priznané, ale nesúhlasí s jeho výškou a súdi sa. „Preto musí počkať. Keď bude rozsudok právoplatný, Sociálna poisťovňa vyplatí poškodenému čiastku, ktorú určí,“ uzavrel Višváder.

Zhrnuté a podčiarknuté. Prípad sa roky točí v začarovanom kruhu: Vyplatíme pánovi Suchopovi dávku v takej výške, ako to určí súd – tvrdí Sociálna poisťovňa. Kompetentná určiť výšku odškodného je Sociálna poisťovňa – tvrdí súd. Sociálna poisťovňa nie je poškodenému ochotná dať nič – tvrdí jeho právny zástupca… A jedinou obeťou celej kauzy zostáva človek, ktorému sa v istý letný deň takmer pred 40 rokmi navždy zmenil osud.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidi #finančné odškodnenie #pracovný úraz