Kiska nebude opäť kandidovať. Sociológ: Súboj o prezidenta bude bez favoritov a outsiderov

Prezident Andrej Kiska sa podľa informácií denníka Pravda nebude opäť uchádzať o zvolenie za hlavu štátu v budúcoročných voľbách. Pravde to povedal vysokopostavený politik z prostredia vládnej koalície.

13.02.2018 10:27 , aktualizované: 17:50
prezident Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska
debata (490)

Kiska sa mal vyjadriť, že nechce kandidovať z rodinných dôvodov.

Prezidentská kancelária zatiaľ nereagovala, či bude Kiska znovu kandidovať. Podľa našich informácií by mal svoje rozhodnutie oficiálne oznámiť v najbližších týždňoch. Spomína sa marcový dátum, keď uplynú štyri roky od jeho zvolenia do funkcie.

Horský: Kiska urobil iba to, čo môže urobiť antipolitika

Už pred Vianocami sa špekulovalo, že Kiska nemá záujem byť znovu hlavou štátu. Minulý rok v júli sa mu narodil syn, ktorému sa chce mu viac venovať. Jeho manželka s deťmi sa do hlavného mesta nepresťahovali, zostali bývať v Poprade a tak prezident na týždňovky cestuje do Bratislavy.

Politológ Michal Horský hovorí, že by sa žartom mohlo povedať – rodina nadovšetko. „V takej vážnej funkcii, ako je prezident republiky nekandidovať z dôvodov, že si to manželka neželá, je tak trochu podivné a zaváňa to podpapučizmom. Možno aj preto sa pán prezident zatiaľ zdráha celkom jednoznačne uviesť pravé dôvody, prečo nebude kandidovať," mieni politológ.

Podľa Horského Kiska ako nepolitický politik za uplynulé roky vo funkcii urobil to, čo od neho jeho priaznivci čakali. „So svojou prezidentskou misiou bude zrejme spokojný, a to je ďalší dôvod, prečo sa nehrnie do prezidentskej kandidatúry. On, jeho rodina, ale aj jeho rodinné firmy musia mať dojem, že viac už pre národ ako nepolitický politik urobiť nevládze,“ povedal Horský. Poukázal na to, že Kisku do úradu vyniesla vlna nepolitickej politiky, ktorá zabrala nielen na slovenského voliča, ale aj v Česku na voličov Jiřího Drahoša, ktorý bol protikandidátom prezidenta Miloša Zemana a hlásil sa ku Kiskovi. „Suma sumárum po pánovi prezidentovi ostane diera v nepolitickej politike. V medzinárodnom meradle pre Slovensko urobil iba to, čo môže preň urobiť antipolitika,“ dodal politológ.

Haulík: Voľby bez Kisku a Fica budú iné

Sociológ Pavel Haulík hovorí, že v prípade nekandidovania súčasného prezidenta pôjde o zásadnú zmenu. „Voľby budú vyzerať inak bez Kisku a Fica. Tým pádom sa začína všetko od začiatku. Nie sú favoriti a ani outsideri. Vôbec nie je jasné, či strany postavia straníckych kandidátov, alebo sa celý volebný zápas bude diať hlavne okolo nezávislých kandidátov,“ uzavrel sociológ.

Pred nástupom do funkcie Kiska okrem iného sľuboval, sa bude usilovať zlepšiť situáciu v zdravotníctve a školstve. To sa však dá dosiahnuť len účasťou vo vláde. Špekulácie, že sa o zmeny pokúsi vstupom do straníckej politiky, však sám uťal vlani. Vyhlásil, že novú stranu nezaloží, nebude kandidovať do parlamentu a že nemá záujem o funkciu premiéra. „Očakával že sa dajú dosiahnuť zmeny pertraktovaním vecí z postu prezidenta. Pokiaľ sa však pohybujete v politike, takýto postoj je svojim spôsobom naivný,“ zhodnotil sociológ.

Politici zatiaľ nechceli veľmi komentovať informácie, že Kiska má vo funkcii na budúci rok skončiť. Premiér a šéf Smeru Robert Fico povedal, že ide absolútne o autonómne právo prezidenta „Takúto informáciu v tomto okamihu nemám. Budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie pána prezidenta,“ vyhlásil Fico. Zopakoval svoje vyjadrenie z minulého roka, že on osobne v prezidentských voľbách na budúci rok určite kandidovať nebude.

© Autorské práva vyhradené

490 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Andrej Kiska #kandidát na prezidenta