Naď: 70-percentná účasť našich zbrojárov je ilúzia

Slovenský zbrojársky priemysel má potenciál vyrábať kvalitné výrobky. Deklarovaná 70-percentná spoluúčasť na obrnených vozidlách typu 8x8 zo strany rezortu obrany je však podľa riaditeľa Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslava Naďa iba ilúzia.

13.02.2018 12:30
obrnené vozidlo Foto:
Prototyp obrneného vozidla 8x8.
debata (21)

„Áno, som presvedčený, že slovenský obranný priemysel je na tom najlepšie za celé roky. A to aj z hľadiska kvality výroby. Otázne je, čo z vozidla Patria budú reálne dodávať slovenské firmy a ktoré to budú. Tých 70 percent participácie slovenských firiem, ktoré komunikuje ministerstvo obrany, je v prípade projektu Patria úplnou ilúziou,“ uviedol Naď.

Bezpečnostný analytik tak reagoval na slová ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) z minulého piatka, keď v parlamente na mimoriadnej schôdzi vysvetľoval nákup obrnených vozidiel typu 4×4 a 8×8 za 1,2 miliardy eur a odhadoval zapojenie domáceho priemyslu. Detailnejšie má rezort rozpracovanú zákazku za 417 miliónov eur na 81 osemkolesových transportérov.

Podvozok k nim dodá fínska firma Patria a zvyšné vybavenie (delostreleckú nadstavbu a iné doplnky) by mala zabezpečiť štátna zbrojovka Konštrukta Defence z Dubnice nad Váhom, palebnú vežu vyrobí Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica (EVPÚ). Prototyp fínsko-slovenskej spolupráce predstavili začiatkom vlaňajšieho decembra na Priemyselnom dni na Záhorí.

Podľa Naďa je kvalita fínskeho podvozku porovnateľná s inými výrobcami. „Nová platforma je kvalitná, aj keď každý výrobok má svoje výhody aj nevýhody. Nie je zásadne lepším ani horším riešením ako mnoho iných produktov,“ priblížil Naď. Ministerstvo pri predstavení projektu prezentovalo staršiu platformu podvozku, čo analytika mierne prekvapilo. Pripomína však, že zapojenie domácej výroby je podstatné a dôležité. „Slovenský obranný priemysel treba naozaj podporovať. Firma EVPÚ patrí medzi výrobcov, ktorí dokážu dodať z hľadiska pomeru kvality a ceny rozumné riešenie,“ doplnil bezpečnostný analytik.

Spoločnosť EVPÚ vyrába delostrelecké nadstavby, ktoré majú podľa vyhlásení rezortu obrany svetové parametre kvality. Ako dodal na záver Naď, dobre nastavený medzinárodný tender by možno dokázal nastaviť zapojenie domáceho priemyslu, ako aj nižšiu cenu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrojárstvo #Peter Gajdoš #obrnené vozidlá