Súdna rada bude riešiť Sádovského etiku

Po sudcovi Najvyššieho súdu Štefan Harabinovi by sa mohla etická komisia Súdnej rady zaoberať aj predsedom bratislavského krajského súdu Ľubošom Sádovským. Komisia by mala povedať, či jeho vzťah s tzv. miliónovým advokátom Radomírom Bžánom je v súlade so zásadami sudcovskej etiky. O stanovisko Súdnu radu požiadala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

13.02.2018 13:30
súdna rada, súdy, kancelária Foto:
Ilustračná foto
debata

Dá sa blízky vzťah medzi prominentným advokátom a predsedom krajského súdu, na ktorom má právnik viacero prípadov, považovať za vhodný alebo, naopak, spochybňuje nestrannosť a objektivitu sudcu? Takúto otázku by mala zodpovedať novozriadená etická komisia, ktorá pripravuje jednotný výklad zásad sudcovskej etiky. Poveriť ju tým však najskôr musí Súdna rada.

„Ministerka spravodlivosti podala Súdnej rade návrh na prijatie stanoviska k interpretácii zásad sudcovskej etiky. Dôvodom boli správy, ktoré sa viackrát objavili v printových médiách a ktoré sa týkali stretnutí osôb v pozícii sudcov, dokonca predsedov súdov, s osobami z kruhov advokácie. Takýmto príkladom je aj medializovaný prípad týkajúci sa predsedu Krajského súdu Bratislava JUDr. Sádovského,“ informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Meno advokáta sa medializovalo v súvislosti so 77-miliónovou odmenou za vyhratý spor o Vodné dielo Gabčíkovo s talianskou spoločnosťou Enel. V decembri sa v týždenníku Plus 7 Dní objavili fotografie a informácie, ktoré naznačovali jeho blízky vzťah so Sádovským. Ak by boli ich kontakty vyhodnotené ako neetické, ministerka Žitňanská, alebo predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková môžu na Sádovského podať návrh na disciplinárne stíhanie. Z výkladu etickej komisie by mali následne vychádzať aj disciplinárne senáty.

Kancelária Súdnej rady teraz posudzuje, či ministerkin návrh spĺňa všetky náležitosti. „Po vyhodnotení predloží predsedníčke Súdnej rady návrh na zaradenie do programu. O tom, ako sa bude uvedený návrh riešiť, rozhodne Súdna rada na svojom zasadnutí,“ reagovala hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Sádovský už vysvetľoval Súdnej rade svoje majetkové pomery. Aj keď sa vyhodnocovali majetkové priznania všetkých sudcov, niektorých ešte Súdna rada vyzvala na doplnenie. Médiá v tejto súvislosti poukázali na to, že vlastní viacero nehnuteľností a pozemkov. „Osobitnú pozornosť venovala aj majetkovému priznaniu JUDr. Sádovského, pričom JUDr. Sádovský doručil aj písomné vysvetlenie k nemu. Vyhodnotenie bolo Súdnou radou schválené,“ dodala Veronika Müller s tým, že Súdna rada neprijala žiadne osobitné opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Súdna rada #Radomír Bžán #etická komisia #Ľuboš Sádovský