Minister obrany Gajdoš rokoval so srbským veľvyslancom Dermakuom

Spolupráca Slovenska a Srbska v oblasti obrany je bezproblémová a je obojstranný záujem na jej ďalšie prehlbovanie.

13.02.2018 12:07
gajdoš, gajdos Foto: ,
Minister obrany SR Peter Gajdoš
debata

Počas dnešného stretnutia sa na tom zhodli minister obrany Peter Gajdoš s veľvyslancom Srbskej republiky Šanim Dermaku, ktorý rezort navštívil z dôvodu svojho končiaceho mandátu veľvyslanca v SR. Témou diskusie bola aj bilancia doterajšej spolupráce, výmena skúseností z oblasti integračných procesov a reformy ozbrojených síl, ako aj vyhodnotenie prínosu medzivládnej dohody podpísanej v decembri 2016.

Slovenská republika dlhodobo podporuje integračné snahy vašej krajiny do euroatlantických štruktúr. Z hľadiska stabilizácie regiónu západného Balkánu vás vnímame ako dôležitého a výnimočného partnera, potvrdil minister Peter Gajdoš. Ako ďalej uviedol priestor na spoluprácu je predovšetkým v oblasti výcviku, pri príprave zdravotného personálu a jednotiek vysielaných do mierových operácií.

V rámci stretnutia minister Gajdoš srbského veľvyslanca informoval aj o strategických dokumentoch rezortu obrany a z nich vyplývajúcich modernizačných procesoch. Ocenil tiež dlhoročnú spoluprácu v misii UNFICYP na Cypre. V slovenskom kontingente tam aj v súčasnosti pôsobí 46 príslušníkov srbských ozbrojených síl. Témou stretnutia bolo aj prehlbovanie obrannej spolupráce členských štátov Európskej únie prostredníctvom iniciatívny PESCO, v rámci ktorej dosiahol prvý úspech slovenský projekt delostreleckej podpory EuroArtillery.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Srbsko #Peter Gajdoš