FIIT STU získala akreditáciu, ktorú má Cambridge či Oxford

Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave je jedinou fakultou v SR a ČR s akreditáciou britskej IET.

13.02.2018 14:24
Budova FIIT STU v Bratislave Foto: ,
Budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave.
debata
O získaní medzinárodnej akreditácie od organizácie, ktorá udeľuje profesijné inžinierske tituly v Británii, Škótsku i Severnom Írsku, informovala fakulta v utorok na tlačovej besede v Bratislave. „FIIT STU získala akreditáciu všetkých študijných programov, ktoré poskytuje,“ uviedol rektor STU Robert Redhammer k akreditácii od Inštitúcie pre inžinierstvo a technológie (The Institution of Engineering and Technology, IET) so sídlom v Londýne. Založili ju v roku 1871 a má viac ako 167.000 členov v 150 krajinách. „Je to zadosťučinenie, že práca, ktorú učitelia na tejto fakulte vykonávajú, je ocenená, ohodnotená a uznaná širokou medzinárodnou komunitou,“ dodal k úspechu najmladšej fakulty STU. „Splnili sme požiadavky britského štandardu pre profesionálnu inžiniersku spôsobilosť. Akreditácia od najväčšej inžinierskej organizácie na svete potvrdzuje, že nároky na kvalitu výučby našich študentov sú porovnateľné s nárokmi na kvalitu na britských univerzitách,“ podčiarkla dekanka FIIT STU Mária Bieliková. Akreditačný proces trval približne rovnako dlho, ako ten slovenský. Viac ako rok fakulta zhromažďovala podklady a pripravovala ich do formy, ako si vyžadovali pravidlá britskej akreditácie. „Zaujímali sa o všetky aspekty – od prijímania študentov, cez štátne skúšky, prepojenie výskumu so vzdelávaním, priemyslu so vzdelávaním,“ doplnila s tým, že neustále zlepšovanie bola tiež dôležitá vec, ktorú IET sledovala. Akreditačný panel navštívil fakultu koncom septembra 2017 a 18. januára odoslal list s vyjadrením, že fakulta získala akreditáciu pre všetky bakalárske a inžinierske študijné programy, ktoré v súčasnosti poskytuje, na maximálnu možnú dĺžku (päť rokov).

Akreditačný panel podľa Bielikovej ocenil vynikajúce prepojenie vzdelávania s priemyslom a praxou (prednášky, spoločné laboratóriá, záverečné práce študentov konzultované a riešené s firmami). Zástupcovia IET nechceli hovoriť len s predstaviteľmi fakulty, ale aj so študentmi a partnermi z praxe. Rovnako ako pre slovenskú Akreditačnú komisiu boli pre britskú kľúčové vedecké výstupy. „Ocenili zapájanie študentov do výskumu a jeho vplyv na vzdelávanie na našej fakulte. Veľmi sa teším, že jedno zo štyroch hlavných ocenení bolo za nadštandardnú úroveň komunikácie so študentmi a za spätnú väzbu, ktorú používame,“ poznamenala s tým, že rovnako bola ocenená dynamika/flexi­bilita a neustály rozvoj FIIT STU.

Celý akreditačný proces trval 17 mesiacov, vyžiadal si viac ako 3300 dokumentov a zapojenie každého učiteľa. „Celkovo hodnotili 84 kategórií, s radosťou môžem povedať, že v 80 z nich sme boli vyhodnotení na najvyššej možnej úrovni,“ zhrnula náročný britský akreditačný proces dekanka úspešnej slovenskej fakulty s tým, že zástupcovia IET kládli veľký dôraz i na objektivitu a transparentnosť skúšok.

debata chyba
Viac na túto tému: #STU #FIIT