Fico označil SaS za riziko pre demokraciu, podľa opozície Smer melie z posledného

Strana SaS podľa premiéra Fica predstavuje riziko pre demokraciu na Slovensku. Reaguje tak na kauzu odpočúvania z čias, keď bol Ľubomír Galko ministrom obrany. Podľa premiéra Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) odpočúvalo ľudí iba preto, že chceli vedieť ich názor na stranu Sloboda a solidarita (SaS). Opoziční poslanci to odmietajú a tvrdia, že Smer sa snaží zakryť vlastné kauzy a Fica strašia klesajúce preferencie.

13.02.2018 15:57 , aktualizované: 17:00
Fico, tk, zupne volby, vuc, Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (345)

„Prečítal som si o veciach, ktoré sa týkali kauzy odpočúvania, keď na čele obrany stál Galko. Boli odpočúvaní novinári, sekretárky, vodiči nákladných áut, boli tam pokusy o odpočúvanie hovorcov opozičných strán,“ pripomenul Fico v súvislosti s tým, že zajtra (piatok) sa poslanci Národnej rady budú zaoberať zaoberať zneužívaním VOS v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany.

Podľa premiéra sa objavili nové informácie. Odpočúvaní boli podľa jeho slov ľudia iba preto, že SaS bola zvedavá, aké názory na ňu majú. „V tejto strane je niečo, čo začína predstavovať riziko pre demokraciu,“ uviedol Fico.

Zároveň pripomenul ďalšie udalosti, keď „SaS lámala demokraciu“: napríklad obmedzenie času vystúpenia opozičným poslancom, keď bol Richard Sulík predsedom Národnej rady či tajnú voľbu generálneho prokurátora, keď si poslanci navzájom kontrolovali lístky a urobili z nej voľbu verejnú.

Spomenul aj poslanca Jozefa Rajtára, ktorý podľa Fica cez svojho asistenta „riešil informácie ohľadom bankových účtov.“

Galko mal podľa premiéra na centrálu strany SaS priniesť dokonca zoznam ľudí, ktorí boli odpočúvaní.

„Plne rešpektujem rozhodnutie NR SR zaoberať sa týmto škandálom, ktorý nemá obdobu. Chcem pripomenúť a zdôrazniť, že my sme nikdy takýto problém nemali, nerobili sme kroky proti demokracii,“ povedal Fico. Strana SaS podľa neho nemá problém zneužiť mocenské nástroje na vlastnú ochranu, čo označil za neakceptovateľné.

„Ak SaS bude vo vláde, bude odpočúvať ľudí, šmírovať po účtoch. Nemám pochybnosti o tom, že budú zatvárať ľuďom ústa,“ dodal Fico.

SaS vidí za útokom Fica klesajúce preferencie

Strana SaS označila tlačovku premiéra Fica za útok v snahe prekryť vlastné kauzy. „To, čo tu Robert Fico predvádza, je len nechutná snaha o prekrytie ich káuz, ktoré sa na nás denne valia,“ reagovala poslankyňa SaS Jana Kišová. „Je zarážajúce, že takéto obvinenia prináša človek, ktorý býva v byte daňového, šliape po demokracii, obsadil políciu, súdy, kontrolné orgány. Tento človek nás má školiť o demokracii,“ dodala.

Poslankyňa Natália Blahová zdôraznila, že občania už Smeru neveria a vládnej strane preferncie klesajú, kým SaS ide hore. „Strana Smer je ideovo vyprázdnená, nemajú energiu priniesť jediné zlepšenie a vnášajú do spoločnosti len konflikt. Smer vidí, že ich čas vládnutia sa chýli ku koncu,“ reagovala.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej sú slová premiéra znamením, že si SaS robí svoju prácu dobre. „Sas je rizikom pre Fica, Kaliňáka a ich ľudí,“ dodala.

Ľubomír Galko zdôraznil, že vyšetrovanie preukázalo, že on ako osoba nedal pokyn či rozkaz na nasadenie odposluchov a že spravodajcovia konali autonómne, o čom sami vypovedali.

Bývalý minister Galko odmietal niesť zodpovednosť aj v minulosti. Tvrdil, že pokyny vojenským spravodajcom na odpočúvanie nedával. Trestnoprávnej zodpovednosti sa vyhol a medzi obvinenými tak nie je.

Avšak bývalý člen SaS a minister hospodárstva Juraj Miškov v kauze vypovedal, že Galko priniesol zoznam odpočúvaných do centrály SaS a ukazoval ho straníkom, čo má dokazovať, že o odpočúvaní vedel.

V kauze je obžalovaných päť vojenských tajných a bývalý riaditeľ VOS Pavel Brychta.

Vývoj v kauze odpočúvania

  • V novembri 2011 prepukla kauza odpočúvania civilistov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS). Medzi odpočúvanými boli traja novinári denníka Pravda, generálny riaditeľ TA 3 Michal Gučík, bývalí dôstojníci vojenských spravodajských služieb, niekoľko úradníkov ministerstva obrany, ale aj šofér kamióna, ktorý išiel za ministrom obrany Ľubomírom Galkom (SaS). Za VOS niesol zodpovednosť minister Galko, ktorého vtedajšia premiérka odvolala. Zistilo sa, že v žiadostiach o odpočúvanie, ktoré odsúhlasovali sudcovia, VOS uvádzalo klamlivé informácie, kopírovalo ich a boli v nich aj vymyslené dôvody.
  • Na Generálnej prokuratúre sa vytvorila skupina pod vedením vtedajšieho zástupcu šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, ktorá kauzu začala vyšetrovať.
  • V decembri 2011 premiérka Iveta Radičová odvolala Pavla Brychtu z postu šéfa VOS, na jeho miesto nastúpil Róbert Tibenský.
  • Vo februári 2012 Trnka bez bližších podrobností informoval, že sú prví obvinení.
  • V máji 2013 vyšetrovanie prípadu prebrala Národná kriminálna agentúra.
  • Keďže sa vyšetrovanie hýbalo veľmi pomaly, v lete 2014 námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky po preskúmaní kauzy stanovil termín ukončenia prípravného konania. To sa však nenaplnilo a nedodržali sa ani ďalšie termíny.
  • V auguste 2015 dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš zastavil stíhanie bývalého šéfa VOS Brychtu v časti odpočúvania novinárov Pravdy. Podľa neho nedošlo k poškodeniu cudzích práv a ani k zneužitiu právomoci verejného činiteľa. Poškodení novinári podali sťažnosť, námestník generálneho prokurátora ju zamietol.
  • Vo februári 2016 dozorujúci prokurátor podal obžalobu na piatich vojenských spravodajcov vrátane exriaditeľa VOS Brychtu za nezákonné odpočúvanie civilistov. Prípad dostal na stôl Okresný súd v Trenčíne.
  • V auguste 2016 prokurátor podal sťažnosť pre nečinnosť súdu.
  • V októbri 2016 sa uskutočnilo prvé pojednávanie, bolo však odročené na neurčito.
  • V novembri 2016 Okresný súd Trenčín postúpil vec Okresnému súdu Bratislava III. Sťažnosť proti tomu podal prokurátor Generálnej prokuratúry.
  • V auguste 2017 doručil Krajský súd v Trenčíne návrh Najvyššiemu súdu, aby mu vec odňal a zaoberal sa ňou iný súd. Začiatkom septembra však Najvyšší súd tomuto návrhu nevyhovel.

© Autorské práva vyhradené

345 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľubomír Galko #odpočúvanie novinárov