Na Galkov zoznam sa pozrie prokuratúra

Do megakauzy odpočúvania civilistov vojenskými tajnými v čase, keď rezort obrany viedol minister obrany za SaS Ľubomír Galko, opäť vstúpi Generálna prokuratúra.

14.02.2018 10:08 , aktualizované: 19:07
parlament, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (209)

Preskúma postup orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s výpoveďou bývalého ministra hospodárstva za SaS Juraja Miškova. Ten hovoril v minulosti na súde o tom, že exminister Galko po vypuknutí škandálu v centrále SaS ukázal zoznam odpočúvaných ľudí. Takéto informácie sú utajovanou skutočnosťou a ich prezradenie sa považuje za trestný čin. Navyše, ak takýto zoznam Galko skutočne mal, vyvoláva to podozrenie, že stál aj za odpočúvaním.

Po prevalení kauzy v roku 2011 vtedajšia premiérka Iveta Radičová odvolala ministra Galka a o post šéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) prišiel Pavel Brychta.

Vojenskí spravodajcovia odpočúvali podľa polície troch novinárov denníka Pravda, Galkovu sekretárku, generálneho riaditeľa TA 3, bývalých spravodajských dôstojníkov, podnikateľa blízkeho SaS, zamestnancov ministerstva obrany a hospodárstva a vodiča kamiónu, ktorý išiel náhodne za Galkovým autom. V poslednom prípade dôvodom podľa obžaloby bolo sledovanie názorov tohto človeka na stranu SaS.

V roku 2016 na verejnom súdnom pojednávaní v súvislosti s týmto škandálom exminister hospodárstva za SaS Miškov vypovedal, že Galko priniesol do straníckej centrály v Bratislave zoznam odpočúvaných. Miškov v roku 2016 Pravde povedal, že zoznam, ktorý im predložil Galko, čítal. „Dve mená mi niečo hovorili, jedno z tých mien bola zamestnankyňa ministerstva hospodárstva, teda moja podriadená,“ povedal Miškov. Podľa neho išlo o zoznam mien napísaný rukou na papieri.

Galko popieral, že by existoval nejaký zoznam, ktorý by ukazoval kolegom v strane. Miškov však na súde hovoril pravý opak. „Boli sme zvedaví, či existujú ďalší ľudia odpočúvaní, na čo nám minister Galko ukázal zoznam viacerých osôb, medzi ktorými bola aj moja podriadená. Pýtal som sa Galka, aký bol dôvod odpočúvania, na čo mi povedal, že bolo podozrenie z korupcie a že prišiel na ňu anonym. Na moju otázku, či sa potvrdilo podozrenie, mi Galko povedal, že nie,“ vypovedal Miškov pred súdom. Po týchto výrokoch Miškova začala polícia trestné stíhanie pre zločin ohrozenia utajovanej skutočnosti. Zisťovalo sa teda, či Galko nevyzradil informácie podliehajúce utajeniu. V októbri 2016 však vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie z dôvodu, že sa v priebehu vyšetrovania nepodarilo preukázať, že ku skutku došlo. „S uvedeným rozhodnutím sa dozorový prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava II stotožnil,“ uviedol včera hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Generálna prokuratúra sa však na prípad okolo zoznamu odpočúvaných pozrie. „Na základe aktuálne medializovaných informácií Generálna prokuratúra si vyžiada súvisiaci vyšetrovací spis a preskúma zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní,“ povedala včera jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

V kauze odpočúvania je päť bývalých príslušníkov VOS obžalovaných z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody štyri až desať rokov. Galko, ktorý ako minister obrany niesol zodpovednosť za VOS, obvinený nebol a nedostal sa tak pred súd. Jediným jeho postihom bolo odvolanie z vlády.

Žiadosti vojenských spravodajcov o odpočúvanie schvaľovali sudcovia na Krajskom súde v Trenčíne. Podľa vyšetrovateľov žiadosti obsahovali vykonštruované dôvody a nepravdivé informácie, boli kopírované. V žalobe sa tiež uvádza, že VOS predložilo v rámci akcie Jonatan sudcovi krajského súdu žiadosť o odpočúvanie a v jej odôvodnení sú „predstierané a zámerne vykonštruované skutočnosti“. Išlo o odpočúvanie kamionistu, ktorý mal byť podozrivý z poškodzovania vojensko-hospodárskych záujmov SR. Podľa obžaloby sudca dal súhlas na odpočúvanie a až do predčasného ukončenia 1. júna 2011 bolo „zamerané na monitorovanie názorov a vyjadrení záujmovej osoby smerujúcej k politickej obrane SaS“.

Práve na základe tejto informácie, ktorá sa dostala na verejnosť minulý týždeň, vládna koalícia navrhla, aby sa parlament zaoberal zneužívaním vojenskej tajnej služby v prospech SaS. Malo sa tak stať včera, ale nakoniec poslanecké plénum odhlasovalo, že celú vec odloží a bude o nej rokovať až na ďalšej schôdzi parlamentu. „Vzhľadom na medializované informácie o závažnom ochorení Ľubomíra Galka nepovažujeme dnes za vhodné sa týmto bodom zaoberať,“ zdôvodnil presun rokovania poslanec Smeru Peter Šuca. Zároveň vyzval Galka, aby sa vzdal funkcie predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu. Ak tak neurobí, vládni poslanci sa nebudú zúčastňovať na rokovaní tohto výboru. Galko zareagoval, že sa funkcie určite nevzdá a ak koalícia chce, môže ho odvolať. Žiadal, aby sa o navrhnutom bode v pléne rokovalo.

Podpredseda parlamentu a šéf Mostu-Híd Béla Bugár odmietol, že by koalícia o chorobe poslanca SaS vedela dopredu, dozvedela sa to podľa neho z médií. „Opozícia nás nazývala, že sme hyeny, keď ideme o tom rokovať, tak sme ustúpili," uviedol Bugár. Denník Nový Čas včera informoval, že Galkovi diagnostikovali vážne ochorenie. „Áno, začiatkom tohto roka mi diagnostikovali nádor na hrubom čreve s veľkosťou 3 krát 4 cm. Podstúpil som operáciu, kde mi nádor odstránili a histológia ukázala, že nádor bol zhubný. Potvrdili mi diagnózu kolarektálny karcinóm,“ povedal Galko.

Premiér Robert Fico predvčerom informácie z obžaloby, podľa ktorých mala byť VOS počas odpočúvania zneužívaná v prospech SaS, označil za škandál, aký nemá obdobu. SaS je podľa neho hrozbou pre demokraciu a ak by bola znovu vo vláde, tak bude odpočúvať ľudí. Galko opakovane tvrdí, že pokyny na odpočúvanie nedával a že vojenskí spravodajcovia konali autonómne. Odvoláva sa tiež na to, že žiadosti na odpočúvania schvaľovali sudcovia. Práve kvôli predstieraným a vykonštruovaným dôvodom však stojí pred súdom päť bývalých vojenských spravodajcov.

Zatiaľ je otázne, kedy sa vôbec o ich vine rozhodne. Okresný súd v Trenčíne v kauze konal len raz v októbri 2016, a to až po sťažnosti prokurátora Generálnej prokuratúry. Následne chcel súd kauzu presunúť na okresný súd do Bratislavy. Potom sa zase Krajský súd v Trenčíne obrátil na Najvyšší súd s tým, aby sa vecou zaoberal iný súd. Trenčianski sudcovia sa cítili byť zaujatí, niektorí totiž odsúhlasovali žiadosti o odpočúvanie. Najvyšší súd však vlani v septembri rozhodol, že kauzu odpočúvania trenčianskemu súdu neodníme. Termín ďalšieho pojednávania ešte minulý týždeň stanovený nebol. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry včera uviedla, že ak sa zistí, že súd koná s prieťahmi, prokurátor podá sťažnosť na činnosť sudcu.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
209 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #odpočúvanie #Ľubomír Galko #SASKA