Čistý deň prišiel definitívne o akreditáciu

Zariadenie sa síce ešte môže odvolať, podnet však bude posudzovať minister práce, ktorý nevidí dôvod na zmenu tohto rozhodnutia.

14.02.2018 16:00 , aktualizované: 17:41
resocializačné stredisko čistý deň, galanta,... Foto: ,
Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante.
debata (5)

Ministerstvo práce odobralo akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Ako agentúru SITA dnes informovala Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, k právoplatnosti je potrebné naplnenie podmienky doručenia, a teda potvrdenie o prevzatí zásielky alebo uplatnenie fikcie doručenia do 18 dní. Voči tomuto prvostupňovému rozhodnutiu na úrovni ministerstva sa môže účastník odvolať v 15-dňovej lehote. Následne v druhom stupni rozhoduje na návrh rozkladovej komisie minister a proti tomuto rozhodnutiu sa odvolať nedá.

„Minister Ján Richter nevidí dôvod na zmenu rozhodnutia prvostupňového orgánu, čo znamená len potvrdenie rozhodnutia o odobratí akreditácie zariadeniu Čistý deň,“ dodala Petrová.

Poslanci OĽaNO: Zrušenie akreditácie Čistému dňu malo prísť skôr

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) víta rozhodnutie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR definitívne zobrať akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň, no zároveň vyjadruje sklamanie z toho, že toto rozhodnutie prišlo veľmi neskoro, aj napriek jasným dôkazom o zneužívaní maloletých detí v tomto zariadení.

„Dokázalo sa, že minister Richter nechránil deti, ale inštitúcie. Pravda dobehla ministra aj jeho vládneho a straníckeho šéfa Fica po viac ako roku. Dovtedy neustále presviedčali verejnosť, že veci nerozumieme a škandalizujeme najlepšieho a najúspešnejšieho ministra práce, sociálnych vecí a rodiny v histórii SR,“ vyjadrila sa predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová. „Bohužiaľ, ani komisárka pre deti Viera Tomanová si v tejto kauze nesplnila svoju najdôležitejšiu úlohu, viac chránila inštitúcie ako deti,“ dodala.

„Oči im nedokázalo otvoriť nič, ani jasné a jednoznačné stanoviská odborníkov. Odobratím akreditácie minister Richter potvrdzuje, že nemá čo robiť na svojom poste, pretože práve on nesie najväčšiu zodpovednosť za celú kauzu,“ doplnila tieňová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Informoval o tom Matúš Bystriansky z oddelenia komunikácie s médiami OĽaNO.

Kauza sa ťahala od septembra 2016

Ministerstvo dĺžku konania obhajuje tým, že do neho vstúpilo 28 zainteresovaných fyzických osôb (klienti zariadenia, rodinní príslušníci aj zamestnanci). „Každou z týchto žiadostí sa musí MPSVR SR zaoberať individuálne," dodala Petrová.

O plánovanom zrušení akreditácie informovalo ministerstvo už v polovici augusta minulého roka. Dôvodom bolo potvrdenie polície, že v obnovenom trestnom konaní vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania proti bývalému pracovníkovi resocializačného strediska. Podľa rodičov klientov trestný čin konkrétnej osoby nie je dôvod na odobratie akreditácie zariadeniu. Z listu rodičov vyplýva, že za návrhom vedenia rezortu na odobratie akreditácie vidia tlak na ministra Jána Richtera a osočovanie jeho osoby „zo strany opozičných politikov, ako aj zo strany médií a verejnosti“.

Zariadenie Čistý deň čelilo od septembra 2016 viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vlani vo februári neodobralo. Pre kauzu sa opozícia v parlamente snažila dokonca vysloviť nedôveru ministrovi Jánovi Richterovi. Vlani v polovici augusta ministerstvo zmenilo postoj a oznámilo, že bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň. Krajské riaditeľstvo polície v Trenčíne rezortu potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čistý deň