Nástenkový tender je už na Najvyššom súde

Prvými odsudzujúcimi verdiktmi v histórii samostatného Slovenska pre najvyššie politické špičky sa bude zaoberať Najvyšší súd. Obrátili sa naň tak exministri SNS, ktorým sa ich tresty zdajú prísne, ako aj prokurátor, ktorému sa nepozdáva oslobodenie troch úradníkov ministerstva. Kedy sa bývalí ministri výstavby a regionálneho rozvoja zodpovední za tzv. nástenkový tender postavia pred sudcu, zatiaľ nie je známe.

16.02.2018 12:00
Marian Janušek, Igor Štefanov Foto: ,
Marian Janušek (vľavo) a Igor Štefanov v roku 2009, keď sa striedali v ministerskej funkcii.
debata (6)

„Môžeme potvrdiť, že trestná vec obžalovaných Mariana J. a spol. napadla na Najvyšší súd 12. februára 2018. Odvolanie v predmetnej veci podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ informovala hovorkyňa kancelárie Najvyššieho súdu Alexandra Važanová s tým, že termín pojednávania ešte nebol stanovený. Prípad dostane trestný senát v zložení Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo.

Exminister Igor Štefanov a traja bývalí zamestnanci ministerstva boli zhodne obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Predchádzajúceho šéfa ministerstva Mariana Janušeka prokurátor navyše žaloval aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Súd konštatoval vinu oboch exministrov po takmer desiatich rokoch od sporného verejného obstarávania. Janušek dostal dvanásťročný trest a Štefanov deväťročný. Zvyšných troch obžalovaných úradníkov súd oslobodil, pretože sa im nepodarilo dokázať úmysel machinácie. Obaja exministri tiež majú zaplatiť finančné tresty vo výške 30-tisíc eur a nemôžu päť rokov pôsobiť vo verejných funkciách. Janušek po vynesení rozsudku označil trest za neprimeraný a vyjadril nádej, že Najvyšší súd bude mať na tento prípad iný názor. „Verím, že keď sa odvoláme, rozsudok bude zrušený,“ povedal vtedy. Štefanov sa na vynesení rozsudku nezúčastnil.

Odvolania všetkých účastníkov konania budú na Najvyššom súde posudzované spoločne. Prehodnotené tak môžu byť všetky – odsudzujúce aj oslobodzujúce rozsudky. Odborníčka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská ešte v októbri vysvetlila, že senát trestného kolégia bude rozhodovať o všetkých odvolaniach spoločne. Podľa nej môže senát rozhodnúť potvrdením rozsudku, alebo v prípade, že bude žiadať doplnenie dokazovania, vráti vec späť na Špecializovaný trestný súd.

Tender na informačné služby a poradenstvo pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) bol zverejnený len na nástenke ministerstva. Jediným záujemcom, a teda aj víťazom tendra bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, údajne blízkych Jánovi Slotovi. Premiér Robert Fico sa Janušeka rozhodol odvolať, keď Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil porušenie zákona a hrozilo zastavenie eurofondových finančných tokov.

Na jeho miesto nastúpil ďalší nominant SNS Igor Štefanov. Keďže práve on predsedal výberovej komisii ministerstva, ktorá víťazné konzorcium odobrila, v marci 2010 bol aj on nútený odísť. Európska únia ešte v tom roku odmietla túto zákazku pre netransparentnosť zaplatiť. Tender sa zrušil, škoda na štátnom majetku však dosiahla údajne až 12 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov