Pri páde lavíny použili na Slovensku premiérovo špeciálny prístroj na záchranu života

Na Slovensku po prvýkrát v histórii počas ostrého zásahu v horách použili pri záchrane ľudského života špeciálne zariadenie Autopulse.

19.02.2018 17:25
debata

Horská záchranná služba ho využila v nedeľu pri záchrannej akcii po páde lavíny vo Vysokých Tatrách, ktorá zasypala dve osoby. Tridsaťpäťročný muž síce neprežil, zachrániť sa však podarilo 30-ročnú ženu, ktorú letecky transportovali do Košíc.

Ako informujú horskí záchranári na svojej internetovej stránke, Autopulse je špeciálne zariadenie, ktoré dokáže počas resuscitácie automaticky mechanicky stláčať hrudník pacienta aj v mimoriadnych situáciách alebo extrémnom prostredí, kde za normálnych okolností nie je možné resuscitáciu vykonať manuálne dlhodobo.

Sme medzi svetovou špičkovou

Horská záchranná služba disponuje týmito zariadeniami od konca roka 2017, v tom sa radí medzi svetovú špičku. „Pacient, ktorý je hlboko podchladený, nemusí javiť známky života, napriek tomu má za určitých priaznivých okolností šancu na prežitie. Počas transportu si stav hlboko podchladenej pacientky vyžadoval nepretržitú mechanickú resuscitačnú podporu, bez tohto zariadenia by takýto transport nebol realizovateľný,“ vysvetlili záchranári.

Za podpory zariadenia mohla byť žena letecky transportovaná do špecializovaného centra Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach za účelom napojenia na ECMO, teda zariadenie, ktoré je schopné mechanicky zabezpečiť mimotelový obeh, okysličenie krvi a zohrievanie pacienta.

Zvýšia sa šance na záchranu života

Horská záchranná služba ešte pred zimným obdobím iniciovala stretnutia so zástupcami zložiek Integrovaného záchranného systému a VÚSCH v Košiciach, počas ktorých sa vytvoril algoritmus postupu pre takéto prípady.

„Pevne veríme, že v budúcnosti sa vďaka tomuto prístroju a vďaka následnej starostlivosti zvýšia šance na záchranu hlboko podchladených osôb a osôb zasypaných lavínou. Takéto reálne prípady nás jednoznačne utvrdzujú v tom, že množstvo energie investovanej do získavania najnovších poznatkov v oblasti horskej urgentnej medicíny a špičkového materiálno-technického vybavenia majú pri záchrane života neoceniteľný význam,“ konštatujú záchranári.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #horská záchranná služba #záchranná služba