Prostredník sa zrejme vráti za katedru

Evanjelický teológ Ondrej Prostredník by mal opäť začať vyučovať.

20.02.2018 08:00
proces Prostrednik sud cirkev LGBTI Foto: ,
Ondrej Prostredník (vľavo) so svojím advokátom Andrejom Teremom na súdnom pojednávaní v decembri minulého roku.
debata (4)

Rozhodol o tom cirkevný súd vo Zvolene. Evanjelickí biskupi zakázali teológovi učiť vlani v septembri, po tom, čo sa v lete zastal na Dúhovom pochode práv gejov a lesieb. Súd teraz rozhodol, že na to nemali právo. Rozsudok ešte nie je právoplatný a biskupi sa môžu odvolať.

Prostredník dostal stop na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave za to, že sa minulý rok verejne postavil za práva sexuálnych menšín. Vedeniu cirkvi sa to nepáčilo a teológovi takmer po dvadsiatich rokoch jeho pôsobenia na škole zakázali učiť. Prostredník sa proti rozhodnutiu odvolal a prípad skončil na stole Dištriktuálneho súdu evanjelickej cirkvi vo Zvolene.

Súd dal minulý piatok učiteľovi za pravdu. „Odvolanie, ktoré pán Prostredník podal voči rozhodnutiu, malo mať odkladný charakter, teológ tak mal pokračovať vo vyučovaní,“ argumentoval súd. Porote sa tiež nepáčilo, že Zbor biskupov svoj verdikt neoprel o žiadne konkrétne právne predpisy, ani cirkevného, ani civilného práva. „Problém je v tom, že proces odnímania kánonickej misie je v cirkevnom právnom poriadku naznačený len veľmi vágne,“ vysvetlil Andrej Terem, Prostredníkov advokát. Súd tiež prihliadol na fakt, že rozhodnutiu biskupov nepredchádzalo žiadne disciplinárne konanie. „Súd teda posudzoval porušenie práv Ondreja Prostredníka len z procesných, teda nie vecných dôvodov,“ zhrnul Ján Bunčák, predseda Dištriktuálneho súdu vo Zvolene. Výsledok nie je právoplatný a biskupi sa môžu do pätnástich dní od doručenia rozsudku odvolať. „Súd má na vyhotovenie verdiktu 30 dní, následne ho pošle zúčastneným stranám a až potom začne plynúť 15-dňová lehota,“ dodal Terem. V prípade, že sa biskupi odvolajú, ďalšie pojednávanie predpokladá advokát v máji. Prípad v takom prípade poputuje do rúk Generálneho súdu v Bratislave, ktorý predstavuje najvyššiu súdnu moc v evanjelickej cirkvi na Slovensku. „Jeho rozhodnutie už bude právoplatné a konečné,“ spresnil Ján Svák, predseda Generálneho súdu.

Advokát Terem je s výsledkom spokojný. „Ide o zásadné rozhodnutie na úrovni evanjelickej cirkvi, a možno aj cirkví ako takých na Slovensku,“ myslí si advokát. Pripomína, že takúto záležitosť cirkevné súdy ešte neriešili. „Prípad nemá doteraz žiadny precedens,“ poznamenal Terem.

Celá situácia je pre cirkev nová aj v tom, že doteraz biskupi kánonickú misiu len udeľovali, ale nikdy ju neodobrali. Podľa Prostredníka to cirkev donúti zamyslieť sa a upraviť podmienky celého procesu odnímania misie. Tie sú dnes formulované neurčito. „Pritom ide o závažné otázky aj pracovného postavenia ľudí a táto neurčitosť vytvára podmienky na osobné rozhodnutia malej skupiny ľudí,“ konštatoval teológ. Pozitívny rozsudok ho príjemne prekvapil, hoci si uvedomuje, že ešte nie je všetko vyhraté. „Dúfam, že aj môj prípad prispeje k tomu, aby cirkev pozornejšie diskutovala o otázkach práv sexuálnych menšín, aby zodpovednejšie brala na vedomie to, v akej situácii sa nachádzajú ľudia s inou sexuálnou identitou v cirkevnom prostredí,“ mieni Prostredník.

Biskupi výsledok komentovať odmietli. „Zatiaľ sme nedostali súdne rozhodnutie, teda nepoznáme jeho znenie a preto sa k nemu nemôžeme vyjadrovať,“ reagovala Edita Škodová, hovorkyňa Generálneho biskupského úradu. Či sa vedenie cirkvi plánuje odvolať, preto nespresnila. Rozsudok podľa aktivistu Petra Weisenbachera môže pomôcť k prelomeniu ľadov v postoji cirkví k sexuálnym menšinám. „Čokoľvek, čo urobí cirkev v tejto oblasti, je verejnosťou citlivo sledované, je preto veľmi dôležité, aké signály vysielajú cirkevní predstavitelia,“ pripomenul Weisenbacher. Výsledok považuje za nádejný prvý krok. „Mohlo by to prispieť k tomu, že by sme sa v téme posunuli konštruktívnejším smerom a neobjavovali by sa v budúcnosti už tak často rôzne homofóbne výroky zo strany verejne činných osôb alebo politikov. Ostáva len dúfať, že celý prípad dopadne dobre,“ dodal aktivista. Upozornil však, že ide len o prvé náznaky v možnej zmene postoja cirkvi. „Je to dlhodobý proces,“ uzatvoril Weisenbacher.

Prostredník sa vďaka rozsudku dostal o krok bližšie k učiteľskej katedre. Ešte minulý školský rok prednášal gréčtinu, etiku Novej zmluvy či kapitoly z teológie Novej zmluvy. „Ak sa docentovi Prostredníkovi vráti misia, bude mať všetky predpoklady na to, aby sa mohol uchádzať o pracovné miesto na fakulte i naďalej,“ uistil dekan fakulty Ľubomír Batka, ktorý vlani po rozhodnutí biskupov odmietol odborníka prepustiť a presunul ho na miesto vedeckého pracovníka. Od konečného verdiktu sa odvíja Prostredníkova budúcnosť na fakulte. Niekdajšiemu učiteľovi vyprší zmluva s univerzitou v máji. Začiatkom apríla by tak fakulta mala vypísať výberové konanie na uvoľnené miesto. „Ak by sa biskupi neodvolali, opäť sa budem uchádzať o miesto a verím, že by som tak mohol pokračovať vo svojej učiteľskej činnosti,“ plánuje teológ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Prostredník