Ochranári odmietli lanovku na Zobor

Prvé jasné stanovisko k zamýšľanej lanovke na Zobor vyslovili štátni ochranári. So zámerom Biskupstva Nitra nesúhlasia. Podľa nich je oblasť Zobora najvzácnejším a najvýznamnejším územím v Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a lanovka by jeho jedinečnosť zničila. Ich hlas zaváži pri rozhodovaní o tom, či úrady lanovku povolia.

20.02.2018 13:00
Zobor, výhľad Foto:
Výhľad zo Zoboru na Nitru.
debata (16)

V súčasnosti sa posudzuje to, či kvôli kabínovej lanovke treba vypracovať štúdiu jej vplyvu na životné prostredie – EIA. Námietky zbiera Okresný úrad v Nitre. Ochranári zo Štátnej ochrany prírody projekt odmietli.

„Vybudovaním lanovej dráhy, ako aj vynútených sprievodných investícií a pridružených aktivít by celá oblasť zásadne zmenila charakter ako oblasť masového turizmu so všetkými negatívnymi vplyvmi na prírodné prostredie. Domnievame sa, že realizáciou plánovanej stavby dôjde k nežiaducim zmenám v charaktere tohto územia z hľadiska jeho prírodných hodnôt,“ povedal pre denník Pravda riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Radimír Siklienka.

Podľa neho by výstavba znamenala obrovský zásah pre jedinečný Zobor. Treba pre ňu vyrúbať a vyčistiť tri hektáre lesa. Lanová dráha má stáť na cirkevných pozemkoch, najmä na troch parcelách, ktorých spoločná výmera je 74 hektárov. Ide pritom o oblasť so vzácnymi rastlinnými a živočíšnymi druhmi. Spadá do chráneného územia európskeho významu s názvom Zobor v sieti európsky významných území NATURA 2000, ktorá predstavuje najcennejšie prírodné dedičstvo Európskej únie. Medzi nežiaduce aktivity v nitrianskej lokalite patrí výstavba vlekov a lanoviek. Zobor zároveň slúži na rekreačnú pešiu turistiku.

„Považujeme za dôležité zachovanie prírodných hodnôt územia, ktorého súčasťou môže byť aj propagácia zdravého životného štýlu prostredníctvom aktívneho pohybu. Územie je, s výnimkou prírodnej rezervácie Zoborská lesostep s piatym stupňom ochrany, verejnosti voľne prístupné, a to aj mimo turistických chodníkov, čo umožňuje druhý stupeň ochrany prírody. Oblasť je preto ideálnou možnosťou, ako zladiť ochranu prírody s citlivým a ohľaduplným využívaním územia na rekreačné účely,“ doplnil riaditeľ správy.

Projekt navyše počíta s vybudovaním parkoviska, požičovne bicyklov, prístupových a bežeckých dráh, a to prinesie nové zábery pôdy. „Tiež pôjde o samotnú stavebnú činnosť spojenú s hlučnosťou a prašnosťou pri realizácii štvorpodlažného objektu – ubytovacie kapacity pre 33 osôb, ďalej reštaurácia na vrchole pyramídy, vynútené investície ako kanalizácia, vodovodná a elektrická prípojka a s tým spojené ďalšie zásahy do prírodného prostredia,“ vyrátal ďalšie negatíva výstavby Siklienka.

Vysielač na vrchole Zoboru. Foto: SHUTTERSTOCK
Zobor, vysielač Vysielač na vrchole Zoboru.

Lanovka podľa neho zmení siluetu Zobora, urobí z neho miesto masového turizmu, keďže jej kapacita má byť tristo osôb za hodinu. Hrozia tu zrážky peších s cyklistami, zakladanie nelegálnych ohnísk, hromadenie odpadkov, nadmerný zošľap a erózia. Okrem toho sa podľa ochranárov skomplikuje dopravná situácia v mestskej časti Zobor, najmä v okolí ulíc Kláštorná a Pivonková, ktoré budú zaťažené nadmernou dopravou návštevníkov lanovky.

Biskupstvo Nitra predstavilo svoj zámer, aj keď nechce byť investorom. Tvrdí, že ho pripravilo pre potenciálneho záujemcu. Lanovka tu už v minulosti bola, zrušili ju pre nerentabilnosť. Nová však nemá viesť pôvodnou trasou. Biskupstvo zdôrazňuje, že nechce pretláčať svoj zámer, vypočuje si argumenty dotknutých strán a bude s nimi diskutovať. "Pokiaľ ide o teoretickú možnosť výstavby, tak na blízku budúcnosť to nevidím, keďže spracovanie EIA bude trvať minimálne rok.

Samozrejme, že spracovanie EIA zadáme až vo chvíli, keď sa jasnejšie vyjadria zainteresované strany, či v prípade, že EIA ukáže túto činnosť ako prípustnú. Projekt sa bude realizovať len v prípade podpory verejnosti a mesta Nitra. Ak sa písomne vyjadrí tridsať ľudí, že je proti, ale väčšina sa nevyjadrí vôbec, tak celkový dojem je taký, že to ľudia nechcú a je lepšie rešpektovať angažovanú menšinu ako ľahostajnú väčšinu," reagoval diecézny ekonóm Martin Štofko.

Štofko tiež potvrdil, že rozhodnutie Okresného úradu v Nitre zatiaľ nemajú, ale viaceré inštitúcie sa už vyjadrili. „Vo vyjadreniach je veľmi veľa otázok a argumentov. Myslím si, že na väčšinu z nich sa dá odpovedať jednoduchým vysvetlením, na niektoré dá odpoveď s vysokou pravdepodobnosťou EIA, ale sú aj také, na ktoré sa odpovedať nedá, pretože sú len vyjadrením nálady, že to jednoducho niekto chce alebo nechce,“ dodal Štofko.

Dôležité bude hlavne stanovisko mesta Nitra, pretože pre výstavbu lanovky bude treba zmeniť územný plán.

Podľa projektu má lanovka dopraviť ľudí na vrchol Zobora za štyri minúty a 40 sekúnd. Jej kritici argumentujú aj tým, že pešia prechádzka trvá len dvadsať minút. Preto nechápu, prečo je dôležité stavať pre pár minút jazdy lanovku a zničiť chránený les.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Zobor