Odmietli obžalobu na Kotlebovho poslanca Stanislava Mizíka

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odmietol obžalobu prokurátora na poslanca Národnej rady (NR) SR Stanislava Mizíka pre závažné procesné chyby, uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

21.02.2018 09:54
debata

Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na Stanislava Mizíka odmietol a vec vrátil prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu, povedala Kudjáková. Uznesenie súdu nie je právoplatné, je proti nemu prípustná sťažnosť. O prípadnej sťažnosti by rozhodoval Najvyšší súd SR, pripomenula.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na Stanislava Mizíka v januári tohto roka. Polícia poslanca obvinila zo zločinu výroby extrémistických materiálov, zločinu rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia, národa, rasy a presvedčenia.

Podľa ÚŠP sa ako poslanec Národnej rady SR v januári 2017 podieľal na vyhotovení textového dokumentu s urážlivým obsahom, ktorý bol zverejnený ako status na sociálnej sieti Facebook. Text sa mal týkať udeľovania štátnych vyznamenaní prezidentom. Z jeho obsahu vyplývalo, že obvinený vyjadruje nesúhlas voči udeleniu štátnych vyznamenaní rôznych stupňov pri príležitosti 24. výročia vzniku SR trom osobám z dôvodu príslušnosti k židovskej národnosti alebo náboženskému vyznaniu, povedala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Status mal byť následne preberaný a zverejňovaný na ďalších internetových stránkach.

Iný poslanec ĽSNS, Milan M., sa postaví pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 26. februára tohto roka. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu.

Špecializovaný trestný súd uznal poslanca za vinného za hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika odvysielané v Rádiu Frontinus. Dostal peňažný trest 5-tisíc eur, ak by ho nezaplatil, musel by ísť na polroka do väzenia. Navyše by stratil poslanecký mandát. Milan M. vinu odmieta, chystá sa brániť na súde a voči trestnému rozkazu podal odpor.

debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #extrémizmus #ĽSNS #obžaloba #procesné chyby #Stanislav Mizík