Kiska podpísal novelu Zákonníka práce, odsúhlasil lepšiu ochranu vody

Od 1. mája tohto roka si zamestnanci finančne prilepšia. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu Zákonníka práce, ktorou sa zvýšia príplatky za nočnú a sviatočnú prácu a zavedú príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.

21.02.2018 15:43 , aktualizované: 16:37
debata

Príplatky za nočnú prácu sa budú zvyšovať v dvoch etapách a tiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú, alebo rizikovú prácu. Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci pôjde príplatok hore na 30 % minimálnej mzdy za hodinu a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40 %. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej od 1. mája tohto roka stúpne príplatok na 35 % minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka dosiahne 50 %.

Zamestnávatelia však budú mať možnosť uplatniť si výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly, ktorá je v Zákonníku práce v súčasnosti v niektorých oblastiach. Pre zamestnávateľov to znamená, že podmienky zvýšenia príplatku za nočnú prácu budú môcť dohodnúť v rámci kolektívnej zmluvy, príplatok však bude môcť byť vo výške najmenej 25 % od 1. mája tohto roka a od 1. mája budúceho roka bude musieť byť najmenej 35 %. Vo firmách, v ktorých nie sú odbory alebo sa vykonáva prevažne nočná práca, budú môcť zamestnávatelia dohodnúť výnimky týkajúce sa mzdového ohodnotenia za nočnú prácu v rámci pracovnej zmluvy so zamestnancom. Výnimky nebude možné uplatniť si u rizikových prác.

Prípladky za víkendy

Zavedie sa aj príplatok za víkendovú prácu. Poslanci pôvodne navrhovali, aby bol vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Po rokovaní s tripartitou od 1. mája tohto roka stúpne príplatok za prácu v sobotu na 25 % minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 %. Znovu bude možné uplatniť dve výnimky, ale nebudú delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu.

Zamestnanci budú mať vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie bude tiež postupné. Od 1. mája tohto roka bude vo výške 50 % a od 1. mája budúceho roka bude predstavovať 100 %. Aj pri týchto príplatkoch zákonník zadefinuje výnimky pre firmy, v ktorých sa musí pracovať pravidelne v nedeľu.

Príplatok za sviatok sa zvýši na 100 % priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50 %.

Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a sviatok, ako aj zavedenie príplatkov za víkend sa dotkne aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

Príspevok na presťahovanie za prácou

Zvýšenie záujmu ľudí vycestovať za prácou, či zjednodušenie podmienok zamestnávania ľudí z tretích krajín. Toto sú zmeny z novely zákona o službách zamestnanosti.

Zvyšujú sa ňou viaceré príspevky na podporu mobility za prácou, zavádza sa nový príspevok na presťahovanie. Opatrenia sú súčasťou vládneho sociálneho balíčka.

Príspevok na dochádzku za prácou stúpne zo 135 eur na 200 eur, príspevok na podporu mobility za prácou bol maximálne v súčasnosti do 250 eur, po novom sa má upraviť do hranice 400 eur, ak pôjde o manželský pár, tak má byť 600 eur. Zároveň sa pri ňom skráti podmienka týkajúca sa vzdialenosti zo 70 kilometrov na 50 kilometrov. Právna norma umožní poskytovanie príspevku na dochádzku za prácou bez ohľadu na vymedzenie spôsobu dopravy do zamestnania, a to vypustením obmedzenia dochádzania za prácou len hromadnými dopravnými prostriedkami.

Zelená lepšej ochrane vody

Ochrana vody na Slovensku sa od 15. marca výrazne posilní. Zabezpečiť to majú zmeny vo vodnom zákone a v zákone o vodovodoch a kanalizáciách, ktoré presadilo ministerstvo životného prostredia.

Vynovený vodný zákon prináša zákaz plavidiel so spaľovacím motorom v najprísnejších ochranných pásmach vodárenských zdrojov, jasnejší postup pri posudzovaní vodných elektrární aj prísnejšie pravidlá pri nakladaní s odpadovými vodami. Zmeny majú vychádzať z doterajších skúseností pri uplatňovaní legislatívy na ochranu vody.

Nové pravidlá majú preto platiť pre plavidlá so spaľovacím motorom. Tie budú mať zakázanú plavbu, kotvenie či státie v najprísnejšom I. a II. stupni ochranných pásiem vodárenských zdrojov. V III. stupni ochranných pásiem vodárenských zdrojov sa zakazuje plavba s dvojtaktnými motormi, ktoré majú napríklad vodné skútre.

Prísnejší drobnohľad nad funkcionármi z verejných pozícií

Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, budú pod prísnejším drobnohľadom. Postará sa o to zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu.

Ministerstvo vnútra v návrhu ustanovuje povinnosť vypracovávať národné hodnotenie rizík legalizácie a financovania terorizmu, v rámci ktorého by Slovenská republika mala identifikovať, vyhodnotiť a porozumieť rizikám legalizácie a financovania terorizmu a následne prijať vhodné opatrenia na zníženie týchto rizík. Stanovujú sa minimálne opatrenia, ktoré bude povinná osoba povinná vykonať v rámci zjednodušenej starostlivosti vo vzťahu ku klientovi. Prísnejšie opatrenia budú povinné osoby vykonávať v rámci zvýšenej starostlivosti aj vo vzťahu ku klientom, ktorí zastávajú alebo zastávali významné verejné funkcie nielen v zahraničí, ale aj na území SR, pričom dochádza k zmene pojmu politicky exponovanej osoby.

Povinnosť zisťovať konečného užívateľa výhod „v závislosti od rizika legalizácie alebo financovania terorizmu“ sa mení na obligatórnu, rovnako sa stanovuje povinnosť zisťovať a zaznamenávať, či klient nie je osobou, voči ktorej sú vykonávané medzinárodné sankcie podľa zákona o vykonávaní medzinárodných sankcií. Významnou zmenou je takisto zavedenie povinnosti dotknutých právnických osôb identifikovať konečného užívateľa výhod, v listinnej podobe viesť priebežne jeho aktuálne identifikačné údaje a tieto uchovávať ešte po dobu piatich rokov od zániku postavenia konečného užívateľa výhod. Uvedená požiadavka má za cieľ zamedziť utajeniu totožnosti páchateľov za komplikovanú majetkovú štruktúru právnických osôb.

Súdy budú povinne informovať o pochybeniach znalcov

Činnosť znalcov, tlmočníkov a prekladateľov bude od júla pod väčšou verejnou kontrolou. Postarať sa o to má novela ich statusového zákona. Zmeny tiež majú pomôcť týmto profesiám pri výkone ich činnosti.

Novelu pripravilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré zavádza novú informačnú povinnosť pre súdy, orgány činné v trestnom konaní alebo ďalšie orgány verejnej moci využívajúce služby znalcov, tlmočníkov či prekladateľov. V prípade podozrenia, že odmietli vykonať činnosť, spôsobili prieťahy alebo odborne pochybili, budú povinné o tom informovať ministerstvo.

Zavedenie takejto povinnosti by malo prispieť k tomu, aby ministerstvo získavalo potrebné informácie o pochybeniach znalcov, tlmočníkov či prekladateľov a mohlo voči nim okamžite konať, vysvetlil hovorca rezortu Peter Bubla. Rozhodnutia ministerstva o potrestaní znalca, tlmočníka či prekladateľa, ako aj informácie o uložení sankcie budú po novom zverejňované na jeho webe.

Čiastočná exekučná imunita pre mestá a obce

Mestá a obce získajú od apríla exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. Prináša im ju novela zákona o súdnych exekútoroch od poslancov koaličného Mosta-Híd.

Líder strany Béla Bugár už skôr uviedol, že exekúciou týkajúcou sa týchto verejnoprospešných činností môže byť ohrozený záujem obyvateľov. Andrej Hrnčiar (Most-Híd), ktorý je zároveň primátorom Martina, priznal, že pri príprave novely vychádzali predkladatelia aj z jeho skúsenosti. „Kauza, ktorá je už za nami, ukázala, že mestá a obce môžu čeliť exekúcii nielen preto, že sa dostali do exekúcie vlastnou vinou, ale môžu čeliť exekúcii aj z iných dôvodov,“ podotkol.

Hrnčiar pripomenul, že mesto Martin je hlavným akcionárom Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Zaznamenali sme exekučný útok na akcie tejto spoločnosti, čo by malo veľký dosah na obyvateľov Turca. Po prijatí tejto novely však obce a mestá, ktoré budú v exekúcii, budú musieť svoje záväzky hradiť z iného majetku,“ vysvetlil s tým, že sa nebudú môcť dotknúť vecí ako voda, kanalizácia či dodávky tepla.

Právna norma bude účinná od 1. apríla 2018. Nedotkne sa však exekúcií, ktoré už prebiehajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #zákonník práce #Andrej Kiska #novela zákona #legislatívna zmena