Podľa Sólymosa by olympiáda na Slovensku bola záťažou pre životné prostredie

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) si myslí, že myšlienka spoločnej slovensko-poľskej kandidatúry na zorganizovanie zimných olympijských hier (ZOH) vo Vysokých Tatrách je síce pekná, ale jej realizácia by bola náročná.

21.02.2018 16:54
László Sólymos Foto: ,
Minister životného prostredia László Sólymos prichádza na zasadnutie vlády.
debata (8)

Reagoval tak na utorkové vyjadrenie predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), ktorý označil spoločnú zimnú olympiádu za sen, ktorý netreba prestať snívať.

Podľa slov šéfa envirorezortu by to bola obrovská záťaž pre životné prostredie, najmä v tatranskej oblasti.

Myšlienku zorganizovania ZOH víta minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). „Jedna olympiáda môže mať pre štát obrovský zisk, napríklad čo sa týka turistiky,“ uviedol Érsek s tým, že ak je olympiáda zorganizované zle, nemusí to pre krajinu dopadnúť dobre. Doplnil, že takúto myšlienku je potrebné podrobne rozanalyzovať, pretože ide aj o výstavbu infraštruktúry v spolupráci s Poľskou republikou.

Danko avizoval, že sa témou oživenia spoločnej kandidatúry chce opäť zaoberať na pôde parlamentu a jeho výborov. „Som presvedčený, že Slováci a Poliaci by olympiádu určite zvládli,“ zdôraznil predseda NR SR. Vychádza z presvedčenia o kvalite vzájomných slovensko-poľských vzťahov a intenzite vzájomnej spolupráce.

Érsek si zároveň myslí, že po úspechoch slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej v kórejskom Pjongčangu by bolo potrebné oprášiť olympijskú rentu. „Športovec, ktorý skončí aktívnu športovú kariéru po dovŕšení 35. roku, by mal dostať doživotnú rentu,“ uzavrel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Vysoké Tatry #Andrej Danko #László Solymos #Zakopané