V Bratislave evakuovali pre bombovú hrozbu všetky súdy, vypovedať mal aj Kočner

Pre anonym preventívne evakuovali všetky súdy v Bratislave, vrátane toho v Petržalke, kde mal vypovedať aj Marián Kočner. Ďalšie pojednávanie v prípade zmenky v hodnote 8,3 milióna eur týkajúcej sa Kočnerovej spoločnosti, exministra Pavla Ruska a TV Markíza sa uskutoční 28. februára tohto roka.

22.02.2018 10:02 , aktualizované: 15:35
kočner Foto: ,
Marián Kočner pred súdom v Petržalke. Budovu evakuovali spolu s ďalšími súdmi v hlavnom meste po anonymnej hrozbe.
debata (14)

Bombovú hrozbu policajtom nahlásili krátko pred 9.00 h. Informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. „Nakoľko oznamovateľ presne nešpecifikoval adresu konkrétneho súdu, policajti v súčasnosti vykonávajú v priestoroch súdov na území hlavného mesta SR Bratislavy všetky potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku občanov,“ povedal Szeiff.

„Po príchode príslušníkov PZ SR bola nimi nariadená evakuácia prítomných osôb v Justičnom paláci, t.j. aj zamestnancov Krajského súdu a Okresného súdu Bratislava 1. Evakuácia bola nariadená aj na ostatných okresných súdoch v Bratislave,“ uviedol pre Pravdu Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

Bombová hrozba narušila aj chod Najvyššieho súdu (NS) a Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré sídla v rovnakej budove na Župnom námestí. „Z tohto titulu bol celý súd evakuovaný, a to zhruba na tri hodiny,“ uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Kočner mal vypovedať o miliónovej zmenke

Na okresnom súde v bratislavskej Petržalke sa malo pojednávať vo veci zmeniek, ktorých vyplatenie si proti Pavlovi Ruskovi a TV Markíza nárokuje Marián Kočner. Spoločnosť podnikateľa Kočnera žaluje bývalého riaditeľa Televízie Markíza Ruska a v druhom rade súkromnú televíziu a žiada preplatenie zmenky vo výške 8,3 milióna eur, ktorú mal bývalý štatutár podpísať.

Pojednávanie bolo odročené na 28. februára 2018 o 10.00 h, informoval Pavol Adamčiak.

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že „ak by som zmenky nepodpísal v roku 2000, nebola by TV Markíza". Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka Silvia Volzová, ktorej vinou sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa neho totiž hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bol podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tým spôsobom, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok. Podmienkami vyplatenia boli konkrétne predĺženie vysielacej licencie na ďalšie obdobie, zvýšenie hodnoty televízie ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," povedal Rusko s tým, že návrh na spôsob kúpy Gamatexu mu prezentoval právnik Ernest Valko, ktorý bol vtedy aj podpredsedom licenčnej rady. Podľa Ruska ho práve on upozornil, že prechodom licencie na Gamatex by mohlo nakoniec dôjsť k jej zrušeniu.

Súd momentálne pojednáva dva samostatné spory. Jeden sa týka zmenky v hodnote 26 miliónov eur, druhý zmenky za viac ako osem miliónov. Pravosť zmeniek, špeciálne dobu ich podpisu, spochybňuje v rámci súdnych konaní právny zástupca Markízy. Požaduje, aby boli zmenky podrobené skúmaniu zahraničnými expertmi, čo žalujúca strana odmieta. Vo veci zvyšných dvoch zmeniek, údajne podpísaných v júni roku 2000 a splatných po 15 rokoch, súd ešte nezačal pojednávať.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #zmenky #evakuácia #Marian Kočner #anonym #Pavol Rusko