Fico požiadal prezidenta Mali o vydanie Kosíka

Predseda vlády Robert Fico požiadal prezidenta Mali Ibrahima Boubacara Keïtu o pomoc pri vydaní právoplatne odsúdeného bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka. Novinárom to povedal po rokovaní predstaviteľov Európskej únie a krajín SAHEL-u (Mauretánia, Mali, Burkina Faso, Niger a Čad) v Bruseli.

23.02.2018 13:05 , aktualizované: 14:58
debata (18)
zväčšiť Na snímke z roku 2016 bývalý elitný policajt a... Foto: TASR, MV SR
SR ŠTS Kosík polícia Mali zadržanie Na snímke z roku 2016 bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík, ktorého polícia zadržala v africkom štáte Mali.

"Požiadal som ho o pomoc v súvislosti s vydaním odsúdeného pána Kosíka. Tento človek je v Mali uväznený, ušiel pred spravodlivosťou. Požiadali sme o jeho vydanie. Žiadosť sa nachádza buď na ministerstve spravodlivosti alebo na úrade vlády v Mali. Priamo som šiel z prezidentom. Žiadal som ho o vydanie tohto človeka, ktorí čelí vážnym obvineniam z vážnych trestných činov. Prisľúbil pomoc, ale nemôžem garantov, čo urobia,“ povedal v Bruseli novinárom Fico.

Fico takisto uviedol, že tento človek je v Mali uväznený a zo Slovenska ušiel pred spravodlivosťou. Slovenská vláda do tejto africkej krajiny už pred časom poslala žiadosť o jeho vydanie. Ľuboš Kosík podľa Fica čelí na Slovensku obvineniam z ďalších vážnych trestných činov.

Expríslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík, ktorý sa podľa vlastných slov podieľal na únose Michala Kováča ml., sa momentálne nachádza vo väznici v Mali. Či ho vydajú na Slovensko a kedy, to je na rozhodnutí tamojšieho ministra spravodlivosti.

Jeden z trinástich obžalovaných

O únose Michala Kováča ml. prehovoril Kosík, jeden z členov komanda, ktoré sa podieľalo na zavlečení prezidentovho syna v roku 1995 do Rakúska, už skôr. Začiatkom januára 2018 prišiel s inou verziou ako pred Vianocami. Vtedy totiž Kosík tvrdil, že akciu riadil príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Hrbáček a jeho riadil námestník SIS Jaroslav Svěchota. Najnovšie povedal, že únos riadil vtedajší šéf tajnej služby Ivan Lexa.

V kauze únosu je Kosík jedným z trinástich obžalovaných spolu s Lexom. Obžalobu podal na súd ešte v roku 2000 prokurátor Michal Serbin. V súčasnosti je Kosík vo väzení v africkom štáte Mali, kde sa pôvodne skrýval. Zadržali ho na základe medzinárodného zatykača v novembri 2016, ale v inej veci. Je totiž odsúdený na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek.

Chce povedať pravdu

Kosík pred Vianocami okrem iného uviedol, že chce o únose povedať pravdu. Teraz svoje výroky pre denník Sme doplnil a priamo spomenul Lexu. „Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," povedal Kosík.

Podľa neho akciu zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota a Lexa dával rozkazy zo svojej kancelárie. Kosík tiež uviedol, že vyhlásenie dáva s tým, že si je vedomý možných právnych následkov svojho konania. „Nie som pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu. Nikto ma k ničomu nenútil," dodal.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SIS #Ľuboš Kosík