Chrípková epidémia má na Slovensku dve obete

Na následky akútnych respiračných ochorení zomreli na Slovensku za posledné dva týždne dve osoby.

23.02.2018 15:48 , aktualizované: 16:14
debata

Prípadov akútnych infekcií dýchacích ciest vrátane chrípky oproti vlaňajšku pribudlo, vyplýva z informácií, ktoré zverejnil úrad hlavného hygienika.

Na západnom Slovensku tento týždeň zomrel na závažné respiračné ochorenie 73-ročný muž, u ktorého lekári potvrdili chrípku typu B. Minulý týždeň ochoreniu podľahol 35-ročný muž.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je na Slovensku v súčasnosti výrazne vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení, a to v prepočte takmer 4 600 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Kvôli chrípkovej epidémii zatvorili na našom území 355 jaslí, materských, základných a stredných škôl. Zároveň vo viac ako dvoch desiatkach zdravotníckych zariadeniach a ôsmich domovoch pre seniorov platil zákaz návštev.

Chrípková epidémia poznačila napríklad mestskú hromadnú dopravu v Bratislave. Dopravný podnik po ochorení viac ako 170 vodičov obmedzil počet spojov na vybraných autobusových linkách.

Počet chorých klesol, epidémia ale trvá

Na celom území Slovenskej republiky je epidémia akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO).

Lekári v 8. kalendárnom týždni zaznamenali 103 074 ARO a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o 6,9 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 612 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 509), zápaly pľúc (559) a zápaly stredného ucha (544). Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Lekári nahlásili aj 19 540 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 18,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 8,4 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine šesť až 14-ročných.

V 8. kalendárnom týždni zatvorili 137 materských škôl – 36 v Prešovskom kraji, 35 v Trnavskom, 31 v Košickom, 24 v Nitrianskom, sedem v Žilinskom kraji a po dve v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Žiaci sa tiež neučili v 187 základných školách (76 v Prešovskom kraji, 62 v Košickom, 24 v Nitrianskom, 23 v Trnavskom a dve v Bratislavskom kraji). Pre vysoký počet chorých sa neučilo ani v 30 stredných školách, a to v 15 v Košickom kraji, v desiatich v Prešovskom kraji a piatich v Nitrianskom kra­ji.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #epidémia #chrípkové obdobie #chrípková sezóna