Slovensko čakajú dve chladné noci, teplota spadne až na -25 °C

Na územie Slovenska už začal prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Ako ďalej informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebookovom profile, ojedinele sa v sobotu ráno ochladilo až na takmer -20 °C.

24.02.2018 12:10 , aktualizované: 14:13
debata (7)

Najvýraznejší pokles teploty SHMÚ zaznamenal v Liptovskej Tepličke, o 05:50 tu namerali –18,2 °C, pričom teplota vzduchu tu ešte mohla slabo klesnúť. Vďaka zamračenej oblohe, ktorá bola celú noc v časti Banskobystrického a Nitrianskeho kraja, bolo najteplejšie práve v tejto časti územia, a napríklad v Mužli (okr. Nové Zámky) namerali minimum teploty len približne –1 °C.

Meteorológovia predpovedajú mimoriadne chladný budúci týždeň. Viac čítajte v článku Arktická zima prichádza z Ruska

SHMÚ v súvislosti s prúdením arktického vzduchu cez naše územie vydal už na najbližšiu noc výstrahy prvého a druhého stupňa pred mrazmi. Zo soboty na nedeľu, od polnoci až do 8:00 ráno, bude silno mrznúť na väčšine územia Slovenska.

Chladná má byť podľa SHMÚ aj noc z nedele na pondelok (26.2.). Počas nej by mohli teploty na strednom Slovensku spadnúť až na 25 stupňov Celzia.

Výnimkou je iba západ a juhovýchodný cíp krajiny, kde síce tiež bude mrznúť, no teploty by nemali klesnúť pod –10 °C. Na silné mrazy sa musia pripraviť obyvatelia takmer celého Banskobystrického kraja, ako aj častí Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Ojedinele tu teploty už túto noc môžu klesnúť pod –20 až –22 °C, v teplejších častiach pod –15 až –19 °C. Výnimkou by mali byť v Košickom kraji okresy: Košice a ich okolie a tiež okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov a okres Vranov nad Topľou v Prešovskom kraji. Aj tu má od polnoci do nedeľného rána mrznúť, no podľa predpovede by tam ortuť teplomera nemala klesnúť nižšie ako –10 °C.

Čiastočne výstraha najnižšieho 1. stupňa pred mrazmi platí pre Trenčiansky a Nitriansky kraj. V Trenčianskom kraji sa to týka okresov Ilava, Považská Bystrica, Prievidza a Púchov, kde môže teplota do nedeľného rána klesnúť ojedinele pod –15 až –19 °C a v Nitrianskom kraji iba okresu Levice, kde sa ojedinele ochladí na –15 °C. Výstrahy neplatia iba pre územie Bratislavského a Trnavského kraja.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #mráz #zima #mrazy #chladné počasie