Mrazy udreli v plnej sile, budú pokračovať a môžu atakovať až mínus 30°C

Na Slovensku udreli silné mrazy. Teploty klesli v noci niekde aj pod -20 stupňov Celzia. Rekordne chladno bolo na Lomnickom štíte, v noci tam klesla teplota na -27,2 stupňa Celzia. Od roku 1951 tam tak chladno ešte nebolo.

25.02.2018 11:22 , aktualizované: 18:42
počasie zima mrazy sneh príroda Foto:
Labute plávajú na jazierku pokrytom snehom počas mrazivého počasia pri Bratislave. Teploty na Slovensku v týchto dňoch klesajú na -20 stupňov Celzia.
debata (9)

Najchladnejšie ráno tejto zimy mali aj v Liptovskej Tepličke –23,4 stupňa Celzia. Na juhozápade bolo okolo –10 stupňov. Mrazy budú pokračovať a zrejme aj silnieť. Teploty okolo –25 stupňov sa môžu objaviť na Spiši, Orave, Liptove či na Horehroní. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook.

„V rámci polôh do 1000 metrov nad morom bolo najchladnejšie v Liptovskej Tepličke, kde sme namerali –23,4 stupňa Celzia. Je to doteraz najnižšia teplota tejto zimy pre polohy do 1000 metrov nad morom na Slovensku,“ uvádzajú meteorológovia.

Na Lomnickom štíte klesla počas minulej noci teplota vzduchu na –27,2 Celzia. „Táto hodnota predstavuje na daný dátum rekordne nízku teplotu vzduchu pretože ani 24.2. a ani 25.2., tu v histórii pozorovaní od roku 1951 nikdy takto chladno nebolo,“ informuje SHMÚ.

Aj juhozápad zažil túto noc najväčšie mrazy tejto zimy. „Na juhozápade územia bolo minimum pri pomerne silnom vetre zväčša na úrovni –10 až –12 stupňov a pre väčšinu staníc na juhozápade to bola zatiaľ tiež najnižšia teplota tejto zimy. Mrazy na úrovni –10 stupňov a menej totiž v tejto časti krajiny počas tejto zimy do včerajška takmer všade chýbali,“ uvádzajú meteorológovia.

Mrazy budú pokračovať zrejme do začiatku marca a môžu byť aj väčšie ako túto noc. "V polohách do 1000 m nad morom očakávame v období do 1. marca vrátane ešte väčší pokles teploty a je dosť pravdepodobné, že počas niektorej z najbližších nocí klesne teplota vzduchu niekde na Spiši, Orave, Liptove alebo na Horehroní aj v takýchto polohách ojedinele aj na hodnotu pod –25 stupňov Celzia.

Meteorológovia očakávajú ďalšiu mrazivú noc

Nový záporný teplotný rekord tejto zimy môže priniesť nasledujúca noc z nedele na pondelok (26.2.). Platia pre ňu výstrahy SHMÚ, ortuť teplomera môže ojedinele spadnúť až na –20 až –24 stupňov Celzia. Mrazivou bude podľa očakávania meteorológov aj noc z pondelka na utorok (27.2.).

Výstraha druhého – prostredného stupňa pred nízkymi teplotami platí pre údolia a kotliny na Orave, Liptove, Horehroní, pod Tatrami a na Spiši. Inde na strede a východe Slovenska platí výstraha prvého stupňa, ojedinele tu môže byť –15 až –19 stupňov Celzia. Noc z pondelka na utorok má byť len o málo teplejšia.

V severných okresoch Slovenska sa môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstraha prvého najnižšieho stupňa pred nimi platí až do utorňajšieho (27.2.) rána. Mrazy budú podľa SHMÚ pokračovať zrejme do začiatku marca. V polohách do 1000 metrov nad morom očakáva ešte väčší pokles teploty.

„Je dosť pravdepodobné, že počas niektorej z najbližších nocí klesne teplota vzduchu niekde na Spiši, Orave, Liptove alebo na Horehroní aj v takýchto polohách ojedinele aj pod –25 stupňov Celzia,“ upozornil SHMÚ v nedeľu na sociálnej sieti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mráz #mrazy #chladné počasie #Lomnický štít