Gajdoš podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy v súvislosti s výrokmi, že nebola zabezpečená obranyschopnosť SR. Uviedol to na pondelňajšom brífingu na ministerstve obrany.

26.02.2018 08:57 , aktualizované: 09:59
debata (29)

Gajdoš plánuje podať trestné oznámenie v pondelok, výroky mali odznieť v súvislosti s pozastavením leteckej prevádzky vrtuľníkov Mi-17 minulý týždeň.

Ak sa majú robiť závery, musia tu byť potvrdené skutočnosti, nie dohady a poplašné správy, povedal minister obrany Peter Gajdoš na margo medializovaných informácií o vrtuľníkoch Mi-17.

„Plnenie úloh záchrannej a pátracej služby bolo aj počas obdobia, kedy nemohol vrtuľník vyčlenený pre potreby leteckej a pátracej služby lietať, zabezpečené a v prípade leteckej nehody plnili úlohy vrtuľníky leteckého útvaru ministerstva vnútra. Navyše, naše vzdušné sily mali v pohotovosti aj pozemnú pátraciu a záchrannú skupinu alebo skupiny na letiskách,“ zdôraznil Gajdoš. Pripomenul, že v prevádzke boli taktiež dva vrtuľníky Black Hawk, ktoré boli spôsobilé vykonávať prieskum.

Podľa rezortu obrany vrtuľník Mi-17, vyčlenený pre potreby Leteckej pátracej a záchrannej služby, bol po zálete pripravený opäť vzlietnuť v sobotu 24 februára. „Čo sa týka zvyšných vrtuľníkov Mi-17, ďalšie dva by mali byť k dispozícii v najbližších dňoch po vykonanej kontrole a ďalšie dva po generálnej oprave, ktoré sa nachádzajú v Trenčíne,“ doplnil Gajdoš.

Rezort obrany nariadil hĺbkovú kontrolu tvorby skladových zásob agregátov leteckej techniky. Minister prisľúbil, že ihneď po skončení auditu bude o jeho výsledkoch informovať. „Ak tam budú nejaké pochybenia, ako tomu bolo v prípade muničných skladov, prijmeme potrebné opatrenia,“ povedal minister.

Vedúci služobného úradu Ján Hoľko uviedol, že Úrad vojenského letectva obdržal anonymnú správu, že „pravdepodobne niektorý z dodávateľov pri generálnej oprave nedodržal niektoré zásady.“ Pretože neuviedol konkrétny vrtuľník, musel Úrad vojenského letectva „pozastaviť, ľudovo povedané posadiť všetky vrtuľníky Mi-17 na zem, aby došlo k prevereniu, či je to pravda alebo nie.“

Rezort obrany minulý týždeň informoval, že Ozbrojené sily SR pozastavili z bezpečnostných dôvodov leteckú prevádzku vrtuľníkov Mi-17.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #trestné oznámenie #Mi-17 #Peter Gajdoš