Ak vražda Kuciaka súvisí s jeho prácou, je Čižnár pripravený na Slovensku 'rozpútať peklo'

Polícia v nedeľu krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Páchateľ je na úteku.

26.02.2018 09:11 , aktualizované: 16:11
ján kuciak, priatelka, vražda, martina kusnirova Foto:
Zavraždený novinár portálu Aktuality.sk Ján Kuciak spolu s priateľkou Martinou Kušnírovou, ktorú takisto úkladne zavraždili.
debata

Políciu zalarmovala rodina, ktorej sa mladý pár už týždeň neozval. Keď policajti prišli na miesto, videli cez okno ležať niekoho na zemi. Privolali hasičov a za ich asistencie dom otvorili.

Podľa zdrojov denníka Pravda od vyskopostaveného zdroja z prostredia polície stopy z miesta činy ukazujú, že Martina sa snažila ujsť a skryť. Páchateľ alebo páchatelia ju chytili a strelili do hlavy. O tom, že vraždy súvisia s prácou Jána Kuciaka má svedčiť to, že okolo tiel boli poukladané náboje. V prostredí vrážd na objednávku to býva varovanie, aby sa už nik ďalší v spornej veci neangažoval.

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar „považuje za osobitne zložité vyjadrovať sa k tejto téme.“ Podľa jeho slov „došlo pravdepodobne k úkladnej dvojnásobnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej. Ostro odszudzujem tento čin. Slovensko ešte nikdy nebolo dotknuté takýmto bezprecedentným útokom na novinára.“

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...
Na snímke policajt v kukle v obci Veľká Mača...
+7Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...

„Z obhliadky miesta činu sme zistili, že ide o úkladnú vraždu a nie vraždu napríklad z afektu,“ povedal Gašpar. Vražda bola podľa všetkého plánovaná a starostlivo pripravená.

Podľa Gašpara súvisí motív jeho vraždy s investigatívnou prácou novinára. „Nasadíme maximálne množstvo policajných hliadok na objasnenie tohto činu.“ Polícia pracuje aj s ďalšími vyšetrovacími verziami vraždy. „Všetci, ktorí prišli do kontaktu so zavraždenými, budú preverovaní,“ dodal Gašpar.

Žiaľ, Ján Kuciak, nie je prvý novinár, ktorý vo svete prišiel o život pre svoju profesiu. Viac v článku Vraždy novinárov vo svete.

Gašpar uviedol, že polícia v nedeľu o 21.35 h prijala oznámenie matky zavraždenej ženy, že sa nevie skontaktovať so svojou dcérou. Strážcovia zákona prišli k domu zavraždených vo Veľkej Mači v okrese Galanta o 22.30 h.

Hliadka vizuálne zistila, že v priestoroch rodinného domu leží na zemi telo. Spolu so záchranármi a hasičmi policajti vstúpili do domu. „Previerkou na mieste činu bolo zistené, že v dome sú dve osoby usmrtené pravdepodobne strelnými poraneniami,“ povedal Gašpar.

Lekár skonštatoval dve strelné poranenia, pričom každý zo zabitých bol zasiahnutý raz. Kuciakova družka do hlavy a novinár do hrude. Aktuálne prebieha pitva. Obhliadka na mieste činu prebiehala niekoľko hodín. „Na mieste boli okrem vyšetrovateľov aj príslušníci NAKA,“ dodal Gašpar.

Posledný kontakt so zavraždenou Martinou Kušnírovou bol vo štvrtok minulý týždeň. Gašpar predpokladá, že k zabitiu došlo teda medzi štvrtkom a nedeľou. Gašpar vyvrátil, že Kuciak sa na políciu obrátil vo veci vyhrážok na jeho osobu. Novinári ale uviedli, že sa tak stalo ešte minulý rok, na čo Gašpar reagoval slovami, že o tomto skutku nemá vedomosť.

Policajný šéf je už podľa jeho slov v kontakte so šéfredaktorom portálu Aktuality.sk, s ktorým diskutuje o policajnej ochrane redaktorov portálu. „Pokiaľ viem, momentálne nie je v policajnej ochrane žiadny slovenský novinár,“ uviedol Gašpar.

Novinári sa právom pýtajú, či sa majú báť o svoj život. Po prvýkrát v ére slovenskej samostatnosti sa totiž stalo, že niekto zavraždil novinára pre jeho prácu. Gašpar v reakcii na to uviedol, že „verí, že sa Slovensko späť do 90. rokov nevráti.“

Jeden milión za informácie o vrahovi

Premiér Robert Fico po rokovaní na Generálnej prokuratúre (GP) spolu so šéfom GP Jaromírom Čižnárom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, policajným prezidentom Gašparom a riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom uviedol, že sa „vytvára špeciálny tím, ktorý bude dozorovať prípad, pričom na neho bude dohliadať Generálna prokuratúra.“

V tíme budú predstavitelia GP, Úradu špeciálnej prokuratúry, Ministerstva vnútra, Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby. Oznámil Fico.

„Vláda ponúka jeden milión eur za poskytnutie relevantných informácií, ktoré pomôžu chytiť vraha Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uviedol premiér Fico v pondelok poobede a dodal, že ponuka „platí od tejto chvíle“.

„Naša prvoradá úloha je chytiť vrahov. Potom bude možné hovoriť o motívoch a o tom, čo sa vlastne udialo,“ odkázal Fico. Zopakoval, že pokiaľ motívom bola samotná práca novinára Kuciaka, považuje to za útok proti demokracii a slobode tlače.

Fico zároveň oznámil, že generálna prokuratúra bude tomuto prípadu venovať mimoriadnu pozornosť. „Keďže ide podľa všetkého o úkladnú vraždu, táto vec bude dozorovaná špeciálnou prokuratúrou a jej najskúsenejšími prokurátormi. Tiež sme sa dohodli, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej a špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia a SIS,“ dodal.

Premiér tiež deklaroval záujem pri vyšetrovaní nadštandardne informovať kolektív portálu Aktuality.sk, aby bola zabezpečená čo najväčšia miera transparentnosti a otvorenosti.

Polícia sa vo veci vraždy obracia aj na verejnosť s prosbou o pomoc. V prípade akýchkoľvek informácií, ktoré by pomohli k objasneniu alebo by mali súvis s uvedeným skutkom, je potrebné bezodkladne kontaktovať políciu na tel. čísle 158 alebo na tel. čísle +421 915 967 793.

Čižnár je pripravený rozpútať peklo

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár v reakcii na vraždu Kuciaka uviedol, že „za 30 rokov mojej praxe som niečo také nezažil. Môžem vám všetkým sľúbiť, že vyvinieme maximálne možné úsilie, aby sme páchateľov tohto ohavného činu chytili,“ uviedol Čižnár.

„Ak sa potvrdí, že novinár Kuciak a jeho družka boli zavraždení v súvislosti s prácou nebohého novinára, rozpútam na Slovensku peklo,“ povedal Čižnár. Sľúbil to na mimoriadnom brífingu s tým, že nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát, keď tu umierajú novinári.

Šéf prokuratúry zároveň vyzval novinárov, ktorí sa boja o svoj život, aby sa obrátili priamo na Generálnu prokuratúru.

Čižnár informoval, že prokuratúra má na stole podanie vo veci vyhrážania sa nemenovanej novinárke. Šéf GP rovnako nespresnil ani redakciu, v ktorej pôsobí, ale dodal, že týmto „podnetom sa zoberáme okamžite a to ešte dnes, novinárka už bola predvolaná na výpoveď.“

Kuciak sa venoval hlavne podozreniam z daňových podvodov. „Často písal o Mariánovi Kočnerovi. Na jar so svojou priateľkou plánoval svadbu a dom, v ktorom sa odohrala dvojnásobná vražda, si iba nedávno kúpili,“ píše server tvnoviny.sk. Dom si podľa jeho príspevkov na sociálnej ieti facebook svojpomocne prerábal.

Podľa Denníka N sa Kuciakovi podnikateľ Kočner vyhrážal. "Budem hľadať špinu na tvoju rodinu a zverejním ju. Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner Kuciakovi.

Na Kočnera podal trestné oznámenie

Kuciak 7. septembra 2017 podal na Mariána Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie sa mu, 20. októbra o tom napísal na Facebooku: „Ubehlo 44 dní, odkedy som podal na MK trestné oznámenie za vyhrážanie. A prípad zrejme ešte ani nemá konkrétny policajt,“ napísal.

Celá vec putovala z Generálnej prokuratúry na krajskú a tá ju posunula až na okresnú prokuratúru. Následne dostal Kuciak od policajtov z bratislavského Starého mesta predvolanie na výsluch, kde sa ho opýtali, kde prijal hovor 5. septembra 2017. Polícia v Starom Meste totiž zistila, že hovor prijal v Ružinove a tak mu povedali, že to nemôžu vyšetrovať oni a musia to posunúť kolegom v Ružinove. 20. októbra dostal Kuciak list o tom, že celá vec bola postúpená polícii v bratislavskom Ružinove.

Policajný prezident Gašpar v pondelok uviedol, že prípad údajných vyhrážok Kočnera novinárovi Kuciakovi polícia uzavrela s tým, že nešlo o trestný čin a nemalo ísť ani o priestupok. Polícia mala k dispozícii aj audiozáznam. Postup polície teraz preverí prokuratúra.

Kočner sa Kuciakovi nikdy nevyhrážal

Podľa portálu TV JOJ noviny.sk sa podnikateľ Marián Kočner dozvedel o tom, že Kuciak na neho podal trestné oznámenie až v pondelok. Zároveň odmietol akékoľvek vyhrážanie sa novinárovi. „Ja som sa pánovi Kuciakovi nikdy nevyhrážal. Ja som pánovi Kuciakovi medzi iným v rozhovore, ktorý sme spolu viedli, povedal niečo asi v tom duchu, či by mu bolo príjemné, keby niekto hľadal špinu na jeho rodinu. A či by mu bolo príjemné, keby to niekto robil takisto, ako on. To bolo všetko a to nie je žiadne vyhrážanie sa,“ uviedol Kočner pre portál.

Kočner podľa jeho slov Kuciaka stretol len raz v živote a to na tlačovke. „S pánom Kuciakom som sa nikdy odvtedy nestretol. Poslal mi niekoľkokrát e-mail k veciam, ktoré ho zaujímalo v súvislosti s mojim menom. Ja som mu vždy na e-mail korektne odpovedal. A pán Kuciak aj moje odpovede zverejnil,“ uviedol Kočner.

Práve jeho posledný text je o Mariánovi Kočnerovi a jeho daňových podvodoch a podozrivých prevodoch v bytovke Five Star Residence. Kuciak písal aj o Pavlovi Ruskovi či ľuďoch blízkych vládnucej strane Smer.

Hovorkyňa GP Andrea Predajňová ešte ráno informovala, že Jaromír Čižnár vyslal na miesto obhliadky miesta činu krajského prokurátora. O krvavom incidente sa GP SR dozvedela až z médií.

Pochod za Jána Kuciaka

Na sociálnej sieti facebook ľudia organizujú hromadný pochod za zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

Zhromaždenie pod názvom Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa uskutoční 13. marca 2018 v Bratislave na Námestí SNP. Organizátori na facebooku uviedli, že „pochodujme za pamiatku mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého cez víkend zavraždili aj s priateľkou Martinou Kušnírovou.“

Okrem vyšetrenia jeho vraždy požadujú aj „vyšetrenie káuz Mariana Kočnera a Ladislava Bašternáka. O oboch Janko písal a dokonca Kočner sa mu aj vyhrážal,“ uvádzajú organizátori.

V pondelok od 19:30 bude na Námestí SNP možné hromadne zapáliť sviečky ako znak solidarity a pamiatky za zavraždenú dvojicu mladých ľudí.

Užívatelia si rovnako hromadne menia svoje profilové fotografie. Menia ich za jednoduchý čierny obrázok bez textu na znak úcty voči zavraždenej dvojici.

Výjazdové rokovanie vlády SR v Hnúšti bude pre mimoriadne okolnosti viesť podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Fico a Kaliňák nevycestovali a zúčastnili sa na mimoriadnom stretnutí na generálnej prokuratúre.

Ministri sa v užšej zostave budú venovať akčnému plánu rozvoja okresu Rimavská Sobota a Návrhu realizácie projektu výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová formou verejno-súkromného partnerstva.

Vládnuca strana Smer v súvislosti s tragickým úmrtím novinára Kuciaka zrušila účasť premiéra Fica a ministra vnútra Kaliňáka na oslavách MDŽ v Detve, ktoré sa mali konať práve v pondelok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #novinár #daňové podvody #Marian Kočner #investigatíva #vražda novinára Jána Kuciaka