Politici, médiá aj zahraničie odsudzujú vraždu novinára Kuciaka (reakcie)

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto, vyhlásil premiér Robert Fico.

26.02.2018 11:14 , aktualizované: 17:18
debata

Fico: Ak vražda J. Kuciaka súvisela s jeho prácou, je to útok na demokraciu

Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. Vo vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer).

„Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku,“ upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili. Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. „Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia,“ dodal Fico.

Predseda NR SR Andrej Danko odsudzuje vraždu novinára Kuciaka a jeho priateľky

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odsudzuje vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ich rodinám vyjadruje úprimnú sústrasť.

„Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi,“ povedal. Zdôraznil, že takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Prezident Kiska vyjadril úprimnú sústrasť

Prezident Andrej Kiska sa na svojom profile na sociálnej sieti taktiež vyjadril k úkladnej vražde novinára. „V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným, priateľom, známym a kolegom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Som otrasený a zhrozený tým, že sa také niečo mohlo na Slovensku stať,“ napísal prezident.

„Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme,“ dodal.

Zeman vyjadril nádej, že páchateľ bude zadržaný

Prezident Miloš Zeman v utorok odsúdil vraždu slovenských novinárov Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vyjadril nádej, že páchateľ bude zadržaný. Na twitteri to uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Ovčáček v pondelok na twitteri tiež uviedol, že niektorí politici a aktivisti zneužívajú desivú vraždu k politickému boju, iní vyjadrenie ku Kuciakovmu úmrtiu neposkytli.

Šéf europarlamentu: Únia nemôže akceptovať vraždu novinára

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani k vražde slovenského reportéra na Twitteri napísal: "EÚ nemôže akceptovať vraždu novinára za to, že si robil svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby spustili dôkladné vyšetrovanie prípadu Jána Kuciaka, ak je to potrebné, tak aj s medzinárodnou pomocou.

Ako s prípade Daphne Caruanovej Galiziovej (maltská novinárka nedávno zavraždená – poznámka red.) Európsky parlament si neoddýchne, kým nebude spravodlivosti učinené zadosť."

K vražde sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská, Eduard Kukan, Ján Škripek a Monika Beňová.

Jean-Claude Juncker: Odsudzujem tento zbabelý čin

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker je „šokovaný“ hroznou správou o vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Uviedol to hovorca šéfa exekutívy EÚ Alexander Winterstein na úvod pravidelného stretnutia s novinármi.

Winterstein prítomnej novinárskej obci zopakoval, že novinár Kuciak a jeho snúbenica boli zastrelení zrejme v dôsledku vyšetrovania daňových únikov podnikateľmi s nejasným pozadím.

„Odsudzujem tento zbabelý čin. Zabíjanie alebo zastrašovanie novinárov nemá miesto v Európe, nemá miesto v žiadnej demokracii,“ citoval hovorca Junckerovo vyjadrenie.

Syn zabitej maltskej novinárky: Vražde Jána Kuciaka sa dalo zabrániť

Po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka adresoval v pondelok syn zavraždenej maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej zásadnú výčitku Európskej komisii, informovala agentúra DPA.

„Moja rodina varovala Európsku komisiu, že Malta vraždou mojej matky nastolila nový štandard prípustnosti správania na území Európskej únie a že čoskoro zomrú ďalší, pokiaľ nebudú prijaté rozhodné opatrenia,“ napísal v pondelok Andrew Caruana Galizia na Twitteri. „Ján Kuciak mohol byť zachránený,“ dodal.

Kukan: Šokujúca správa

Podľa slov Anny Záborskej (KDH) sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých investigatívnym novinárom hrozí smrť.

„Politickú zodpovednosť za tento stav má v prvom rade minister vnútra, pretože on je zodpovedný za bezpečnostnú situáciu v krajine,“ uviedla Záborská. Aj ona pripomenula, že úkladnou vraždou maltskej novinárky, ktorá taktiež písala o politických kauzách, sa zaoberali aj poslanci Európskeho parlamentu.

Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie.
Eduard Kukan

„Sme členským štátom Európskej únie a môžem ubezpečiť predsedu vlády, ministra vnútra, policajného prezidenta, aj generálneho prokurátora, že priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom. V prípade najmenšej pochybnosti budem prvá, ktorá požiada predsedu Európskeho parlamentu o vyslanie skupiny poslancov na preskúmanie ich postupu,“ odkázala europoslankyňa.

Europoslanec Eduard Kukan uviedol, že nikdy si ani len nepomyslel, že na Slovensku dôjde k vražde novinára. „Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie. Preto je potrebné tento ohavný čin nielen tvrdo odsúdiť, ale najmä vyšetriť“, uviedol. Dodal, že Slovensko sa nemôže stať krajinou, v ktorej je sloboda slova a bezpečnosť novinárov takto brutálne spochybňovaná.

Minúta ticha

Obete víkendovej vraždy, ku ktorej sa vyjadril aj poslanec Branislav Škripek, si poslanci EP uctia minútou ticha.

„Vražda investigatívneho novinára je bezprecedentný a ohavný čin. Polícia by mala rázne konať a tento ohavný čin vyšetriť,“ uviedol asistent Branislava Škripeka (OĽaNO) Martin Štuk. Zároveň Škripek jeho prostredníctvom upozornil na to, že nezávislosť novinárov a demokratické hodnoty je potrebné chrániť. „Preto ako člen Výboru pre občianske slobody a člen skupiny pre slobodu slova budem iniciovať, aby sa prípadom vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zaoberalo aj plénum EP,“ konštatoval Škripek.

V rovnakom duchu chce konať aj poslankyňa EP Monika Beňová (Smer), ktorá požiada vedenie EP, aby na svojej schôdzi v stredu a štvrtok tento týždeň vraždu odsúdili a uctili pamiatku zavraždeného novinára minútou ticha. „Samozrejme, že to ale nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia,“ uviedla na sociálnej sieti, pričom zároveň vyslovila úprimnú sústrasť pozostalým a redakcii aktuality.sk

Veľvyslanec USA: Novinári musia mať zaručenú slobodu a bezpečnosť

Americké veľvyslanectvo na Slovensku je šokované a zarmútené vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. „V otvorených demokratických spoločnostiach musia mať novinári pre svoju prácu zaručenú slobodu a bezpečnosť,“ vyhlásil v pondelok veľvyslanec Adam Sterling.

„Tento strašný zločin vyžaduje dôkladné vyšetrenie a rýchle stíhanie zodpovedných osôb,“ dodal. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, priateľom, blízkym a kolegom mladého páru.

Žitňanská: Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov

Slovensko nemôže byť krajinou, kde vraždia novinárov. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most -Híd) v reakcii na vraždu investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Rodinám obetí vyjadruje úprimnú sústrasť.

„Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú,“ uviedla. Ministerka nevie nájsť slová, ktorými sa dá dostatočne odsúdiť tento čin. „Už len to, že vôbec mohlo vzniknúť podozrenie, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je zlé,“ uviedla.

Za potrebné považuje venovať vyšetrovaniu mimoriadnu pozornosť. „Ak by závery vyšetrovania naozaj potvrdili spojitosť smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to bezprecedentný útok proti slobode slova a prejavu, ktorý musí odsúdiť celá spoločnosť,“ doplnila.

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...
Na snímke policajt v kukle v obci Veľká Mača...
+7Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...

Kaliňák: Z vraždy Kuciaka som zdrvený, ruším celý svoj program

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) je nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Napísal to na sociálnej sieti s tým, že ruší celý svoj plánovaný program a vracia sa do Bratislavy.

„Ministerstvo vnútra SR a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení,“ dodal minister.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka z Aktualít a jeho priateľky je zhrozený aj minister kultúry Marek Maďarič. „Slobodné médiá a slobodných novinárov považujem za jeden zo základov demokratickej spoločnosti. Preto okrem vyšetrenia tejto vraždy spoločnosť potrebuje uistenie, že novinári nebudú pri svojej práci zastrašovaní a že okrem samotnej vraždy sa orgány činné v trestnom konaní budú osobitne venovať všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal. Je to jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu,“ uviedol Maďarič vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho hovorca Jozef Bednár. Pozostalým Jána Kuciaka aj jeho partnerky vyjadril minister úprimnú a hlbokú sústrasť.

Macejková: Smrť dvoch mladých ľudí je bezprecedentným či­nom

Smrť dvoch mladých ľudí je bezprecedentným činom, ktorý nesmie mať v spoločnosti miesto. Takto na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky reagovala predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková v mene celého súdu.

„Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov,“ vyhlásila Macejková. „Ak by sa na základe policajného vyšetrovania preukázalo, že smrť mladého novinára súvisela s jeho novinárskou investigatívnou prácou, išlo by v našej spoločnosti o nevídaný útok na slobodu prejavu a slobodu tlače,“ zdôraznila.

Most-Híd odsudzuje vraždu novinára, žiada čo najskoršie potrestanie páchateľov

Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Zároveň vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí.

„Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť,“ uvádza Most-Híd vo svojom stanovisku.

Objasnenie prípadu v čo najkratšom čase a potrestanie páchateľov je podľa Mosta-Híd v záujme celej spoločnosti. „Rovnako je dôležité nezneužívať túto tragickú udalosť na politický boj,“ dopĺňa Most-Híd.

Sulík očakáva, že vyšetrovanie vraždy novinára sa bude viesť s inou razanciou

Strana SaS očakáva, že vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov podnikateľov typu Ladislav B . či Marián K. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda SaS Richard Sulík.

"V žiadnom prípade takýto vývoj, ako tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť.
Richard Sulík

Sulík pripomenul, že skutočný motív vraždy dvojice mladých ľudí zostáva nejasný. „Sme svedkami toho najhrubšieho a najbeštiálnejšieho zastrašovania a to nielen novinárov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu,“ povedal Sulík. Doplnil, že je v najvyššom záujme občanov krajiny, aby páchateľ alebo páchatelia boli vypátraní a postavení pred súd.

Strana očakáva, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov. Sulík pritom poukázal na prípad Róberta Remiáša. „V žiadnom prípade takýto vývoj, ako tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť,“ dodal.

Sme rodina dúfa, že sa spoločnosť neposúva do stavu bežného vraždenia novinárov

Hnutie Sme rodina vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Je zároveň znepokojené tým, že išlo o úkladnú vraždu, ktorá zrejme súvisela s Kuciakovou investigatívnou prácou.

„Vyjadrujeme ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou – že ide o úkladnú vraždu, a že najpravdepodob­nejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, kedy budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom,“ uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Reagovalo aj Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia

Na vraždu reagovalo aj Progresívne Slovensko, ktoré rodine, pozostalým a kolegom takisto vyjadrilo úprimnú sústrasť. „Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu 90. rokov,“ uviedol líder Ivan Štefunko, podľa ktorého sa v tejto chvíli všetky demokratické strany musia postaviť na obranu novinárov a žiadať okamžité a dôsledné vyšetrenie Kuciakovej smrti. Progresívne Slovensko žiada dôsledne vyšetriť aj to, ako polícia vyšetrovala trestné oznámenie za vyhrážky voči Kuciakovi a jeho rodine po sérií investigatívnych článkov zo septembra minulého roku. “Očakávame, že k prípadu bude zvolané mimoriadne zasadnutie Výboru pre obranu a bezpečnosť. Ak sa ukáže, že polícia ochranu Kuciaka zanedbala, je to obrovské zlyhanie a dôvod na odstúpenie,” povedal Štefunko.

Úprimnú sústrasť rodinám a kolegom z redakcie Aktualít vyjadrila aj strana SPOLU – občianska demokracia. „Sme zhrození a veríme, že tento trestný čin orgány v trestnom konaní čo najrýchlejšie objasnia a vinníkov stihne spravodlivý trest,“ uviedli v stanovisku.

Vraždu novinára Kuciaka si všímajú aj v zahraničí

Vraždu novinára portálu Aktuality Jána Kuciaka a jeho priateľky si všímajú aj v zahraničí. Informujú o nej českí novinári, ale aj prestížny denník Washington Post, agentúry AP a Reuters, korešpondenti z rôznych krajín v Bruseli, nemecký Focus a portál Meedia, ale aj americká abcNews. Viacerí zahraniční novinári, hlavne na svojich twitterových účtoch, v tejto súvislosti pripomínajú aj nedávnu smrť novinárky Daphne Caruana Galizia na Malte. Zabil ju výbuch v aute. Vlajky na pol žrde stiahla aj Európska komisia, kondolencie zaslal aj pápež František. Galizia bola investigatívna novinárka, písala o maltskej vláde aj opozícii.

Českí novinári v súvislosti s vraždou Kuciaka pripomínajú výroky ich prezidenta Miloša Zemana, ktorý v spoločnosti ruského prezidenta Vladimíra Putina „žartoval o likvidovaní novinárov“.

Český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti napísal, že odsudzuje násilie proti novinárom. „Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by ma nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem,“ uviedol Babiš k vražde Kuciaka.

Český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti napísal, že odsudzuje násilie proti novinárom. „Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by ma nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem,“ uviedol Babiš k vražde Kuciaka.

Vplyvný český politik Miroslav Kalousek napísal, že Kuciak bol rovnako starý ako jeho syn. „Myslím na jeho rodičov a neviem si predstaviť väčšie utrpenie. Takáto ohavnosť musí byť potrestaná. Európa nesmie byť miesto, kde sa za slobodu slova platí životom,“ tweetol Kalousek.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Lucia Žitňanská #Veronika Remišová #vražda novinára Jána Kuciaka