Mrazy budú ešte silnejšie!

Zima ešte rozhodne nepovedala svoje posledné slovo. Minimálne v pracovných dňoch tohto týždňa udrie naplno a očakávajú sa ešte nižšie teploty, aké boli doteraz. Dokonca môžu padnúť aj teplotné rekordy. Oteplenie zrejme prinesie až víkend, ale zimné bundy neodkladajte, teploty budú stúpať len veľmi pozvoľna.

27.02.2018 06:00
pocasie, zima, sneh Foto: ,
Snehom a ľadom sa obalila aj krajina nad obcou Petrova Lehota v Trenčianskom okrese.
debata (9)

Mrazy, ktoré udreli v týchto dňoch, nie sú podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška nič, čo by sme už nezažili. „V minulosti zvyklo byť v tomto ročnom období tiež mrazivo. Takým príkladom môžu byť niektoré zimy v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. To boli zimy, aké majú byť, aj keď dnes pre niekoho by už boli neznesiteľné,“ povedal Faško.

Teraz však zažívame mrazivé dni tejto zimy. „Ale napríklad teplotám, aké sme tu mali v roku 1963, nemôžu konkurovať. V tom roku 24. februára v Plavči namerali –29, na druhý deň až –31 stupňov. Dnes je 26. februára, najnižšiu teplotu v tento deň namerali v Čadci v roku 1956, bolo to –28,2 stupňa. Na porovnanie so súčasnosťou, v sieti klasických meteorologických staníc dosiahla teplota v sobotu najnižšiu hodnotu na Lomnickom štíte –26,2 stupňa a v nedeľu –27,2 stupňa,“ povedal Faško. Zima však bola aj inde. Napríklad v Poprade bolo v sobotu ráno –17,1, v nedeľu –21,9, v pondelok ráno bolo v Lieseku –19,7 a na Štrbskom Plese –23,8 stupňa.

Faško hovorí, že už cítime prenikanie studeného vzduchu. „Najskôr sa ochladenie prejavuje vo vysokých nadmorských výškach, pretože doteraz boli najnižšie hodnoty namerané na Lomnickom štíte, ale teraz zrejme najnižšie hodnoty zaznamenáme v kotlinách so snehovou pokrývkou. Minimálne v pracovnej časti tohto týždňa by malo pokračovať mrazivé počasie v závislosti od toho, koľko bude oblačnosti, pretože nad Balkánom sa bude udržiavať tlaková níž a v súvislosti s ňou sa môže nejaká oblačnosť dostať aj k nám. Kde budú oblaky, teplota v noci neklesne na veľmi nízke hodnoty. Oblačnosť však nebude pretrvávať počas celého týždňa. Takže v nociach, kedy sa vyjasní a nebude fúkať silný vietor, hodnoty budú ešte o niekoľko stupňov nižšie. Takže môžeme očakávať ešte nižšie mrazy ako boli cez víkend alebo dnes ráno,“ vysvetlil Faško.

Dodáva, že ľudia, ktorí majú radi teplo, si budú musieť na vyššie teploty ešte počkať, a to aj napriek tomu, že vo štvrtok je prvého marca. „Je to jarný mesiac, ale počasie môže mať zimný charakter,“ uzavrel Faško . V priebehu marca sa bude otepľovať, ale zo zimných búnd do krátkych tričiek hneď rozhodne neskočíme. Minimálne na začiatku otepľovania budeme musieť totiž prekonať to, čo narobili mrazy v posledných dňoch. Teplo prichádzajúce od juhozápadu sa bude musieť popasovať so zmrznutou pôdou a vodnými plochami. „Oteplenie nastúpi len pozvoľna,“ upozorňuje. Klimatológ zároveň varuje pred možnou tvorbou poľadovice.

Ako bude:

  • Utorok – v noci oblačno až zamračené, od juhu postupne miestami sneženie. Najnižšia nočná teplota –7 až –13, v dolinách a kotlinách miestami –14 až –20. Cez deň oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie. Najvyššia denná teplota –8 až –3, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní –13 až –8 stupňov.
  • Streda – v noci oblačno až zamračené a na väčšine územia sneženie. Mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota –8 až –14, v dolinách a kotlinách miestami –14 až –20. Najvyššia denná teplota –7 až –3., v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní zväčša len –13 až –8 stupňov.
  • Štvrtok – v noci jasno až polooblačno, len ojedinele nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota –12 až –20. V dolinách a kotlinách miestami a to najmä na Spiši –20 až –28 stupňov. Najvyššia denná teplota –7 až –2, v dolinách miestami okolo –9 stupňov.
  • Piatok – v noci jasno až polojasno, len ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou. Cez deň od juhozápadu pribudne oblačnosti a ojedinele sneženie. Najnižšia nočná teplota –7 až –15. V dolinách a kotlinách miestami –16 až –24. Najvyššia denná teplota –7 až –1.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mrazy