Analytik Žitný: Nemyslím si, že sa vracajú 90. roky. Skôr v nich niečo zostalo nedopovedané

Nemyslím si, že Slovensko je mafiánsky štát. Ani že sa vracajú 90. roky. Skôr v nich niečo zostalo nedopovedané. Zostal niekto, kto si takúto nehoráznosť stále môže dovoliť. Povedal pre Pravdu k prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný.

27.02.2018 09:30
debata (143)

„Naozaj veľké bremeno teraz leží na orgánoch činných v trestnom konaní, ale aj na politikoch. Pokiaľ sa k tomuto činu nepostavia veľmi tvrdo, a nemyslím tým len nejaké verbálne bla-bla-bla, bude zle. Pretože odkaz je jasný – ak tieto praktiky dovolíte, ak ich budete tolerovať, aj iní si povedia – veď toto je spôsob riešenia!“ reagoval na tragédiu bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Žitný ďalej zhodnotil, že spôsob vykonania „popravy“, keď každému zavraždenému „stačila jedna rana“, svedčí o tom, že vraždili profesionáli. „Ten, kto ju spáchal, mal svoj jasný plán. Konal premyslene, nie v afekte. Myslím si, že má blízko k prostrediu nájomných vrahov,“ uviedol.

Neočakáva, že by k objasneniu prípadu prispel premiérov prísľub miliónovej odmeny. „Sľúbený milión je skôr symbolické gesto. Ak niekomu stálo za to vraždiť, je pre neho zrejme aj taká vysoká suma len kvapkou v mori. A keby chcela zaspievať nejaká menšia ryba z podsvetia, mala by problém zostať nažive,“ uvažuje.

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...
Na snímke policajt v kukle v obci Veľká Mača...
+7Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...

Žitný si tiež nemyslí, že by sa momentálne v spojitosti s touto vraždou mali báť o život aj ďalší novinári. „Toto nebol útok na novinársku obec. Prípad síce detailne nepoznám, ale policajný prezident naznačil, že vražda súvisela s Kuciakovou aktuálnou a konkrétnou prácou. A platí pravidlo – nezaútočia na vás vtedy, keď už ste zistené citlivé informácie zverejnili. Urobia tak už skôr, keď vám v tom chcú alebo musia zabrániť, pretože ich bytostne ohrozujete. Pokiaľ na tej veci okrem neho nijaký iný novinár nepracoval, ostatní môžu byť pokojní,“ mieni.

„V ére mečiarizmu novinárovi Eugenovi Kordovi rozmlátili auto a Petrovi Tóthovi ho zase podpálili. Ďalej však nezašli – až teraz. Napriek tomu si nemyslím, že Slovensko je mafiánsky štát. Ani že sa vracajú 90. roky. Skôr v nich niečo zostalo nedopovedané. Zostal niekto, kto si takúto nehoráznosť stále môže dovoliť. A pre štátne orgány teraz vyvstala naliehavá úloha – razantne odstrániť tie rakovinou napadnuté zvyšky onej doby, aby sa toto už nikdy viac nezopakovalo,“ uzavrel Žitný. Ako dodal, nie je si však celkom istý, že prípad bude niekedy objasnený.

Jána Kuciaka (+27), ktorý písal pre portál aktuality.sk, popravili guľkou do hrude. Ďalšou guľkou do hlavy bola zavraždená jeho snúbenica Martina Kušnírová (+27). Podľa polície išlo o vopred pripravovanú vraždu, ktorá súvisí s prácou investigatívneho novinára. Spôsob jej vykonania naznačuje, že strieľali profesionáli. Kuciak sa venoval najmä prípadom súvisiacim s daňovými podvodmi. K tragédii došlo v rodinnom dome vo Veľkej Mači pravdepodobne minulý štvrtok, polícia telá našla až v nedeľu v noci.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #vražda novinára Jána Kuciaka