Ľadová triešť môže spôsobiť povodne, tvorí sa na viacerých riekach

Na viacerých slovenských riekach pláva ľadová triešť, ktorá môže spôsobiť upchatie koryta. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vystríha pred ľadovými povodňami.

27.02.2018 11:59
debata (1)
„Ľadová triešť vznikne odtrhnutím dnového ľadu, ktorý sa vytvára pri celodenných silných mrazoch,“ vysvetľuje SHMÚ. Keď sa však triešť dostane do úzkych miest toku, môže sa pospájať a zamrznúť. Voda potom nemôže odtekať. V Tužine bol takýmto spôsobom dosiahnutý prvý stupeň povodňovej aktivity. „Momentálne na tokoch celého Slovenska je voda mimoriadne podchladená a mimoriadne nízke teploty vzduchu spôsobujú zosilňovanie ľadových javov v tokoch,“ konštatuje SHMÚ. Predpokladá, že sa bude situácia ďalej zhoršovať, preto vydal výstrahu prvého stupňa pred ľadovými povodňami pre okresy Prievidza a Martin. Neskôr môžu pribudnúť aj ďalšie okresy. Ľadovú triešť možno vidieť aj na Dunaji, v okolí Devína a Bratislavy.

„Koncom týždňa by sa mala situácia stabilizovať, ale môže dôjsť k ďalším nepríjemným situáciám spojenými s odchodom ľadov a ľadovými bariérami. Ale to už závisí od meteorologickej situácie,“ informuje SHMÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #zima #mrazy #rieky