Pochod "Nechceme späť 90-te" za Kuciaka a Kušnírovú bude už v piatok

Pietny sprievod v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa uskutoční v piatok 2. marca o 17.00 h.

27.02.2018 12:09 , aktualizované: 18:47
debata (162)

Dátum udalosti zmenili organizátori v utorok, pôvodne bola naplánovaná až na 13. marca. Podľa informácií na Facebooku sa pochod začne o 17:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, medzi 17:45 a 18:00 sa ľudia presunú na Námestie slobody. Od 18:00 do 18:45 sú naplánované vystúpenia rečníkov.

„Pochodujme za pamiatku mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého cez víkend zavraždili aj s priateľkou Martinou Kušnírovou. Okrem rýchleho vyšetrenia jeho vraždy požadujeme aj vyšetrenie káuz Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka. O oboch Janko písal a dokonca Kočner sa mu aj vyhrážal. Ján Kuciak podal vlani v septembri trestné oznámenie na Mariána Kočnera za vyhrážanie,“ píšu organizátori a pripomínajú aj to, že zrejme ani po 44 dňoch od podania trestného oznámenia za vyhrážanie nemal žiaden konkrétny policajt pridelený tento prípad.

Hlavnými organizátormi sú projektový manažér vydavateľstva Petit Press Peter Nagy a jeho manželka Katarína Nagy Pazmany. „Pri organizácii nespolupracujeme so žiadnymi politikmi a politickými stranami,“ uviedli. To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je pre nich niečo, pri čom nedokážu podľa vlastných slov ostať ticho.

„Nedokážeme ostať ticho ako občania, ako novinári, ako ľudia aktívni v treťom sektore, ako ľudia, ktorí majú radi Slovensko a veria, že Slovensko má na to, aby bolo dobrou, poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú,“ napísali v udalosti na Facebooku. Ako dodali, za tri mesiace sa im narodí dieťa a nechcú, aby sa narodilo do spoločnosti, v ktorej sa ľudia boja prehovoriť a novinári písať.

„Chceme, aby vyrastalo v čase, ktorý nebude pripomínať 90-te roky. Chceme, aby vyrastalo v krajine, ktorá bude hodnotu demokracie ochraňovať. Vražda novinára je vraždou spoločnosti. Vraždou verejného hlasu a vraždou hodnôt. Preto organizujeme tento pochod, ako občania, ako budúci rodičia, ako ľudia, ktorí nechcú premlčať, keď niekto siahne na ich hodnoty,“ dodali. Priznali však, že s pochodom im pomáhajú organizátori študentských pochodov proti korupcii. Mená rečníkov by mali oznámiť čoskoro.

Horiace sviečky na pamiatku zavraždeného...
Na dvojicu spomínajú aj v Trenčíne.
+4Ľudia zapaľujú sviečky na pamiatku zavraždeného...

Ďalší pochod by sa mal konať aj v stredu, ten však organizuje politické hnutie OĽaNO.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa zatiaľ dostupných informácií má ísť o úkladnú vraždu, Kuciaka zabili jedným výstrelom do hrude, Kušnírovú do hlavy. Obaja sú pravdepodobne mŕtvi od štvrtka, polícia na základe žiadosti matky jednej z obetí dom prehľadala v noci z nedele na pondelok. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára.

Premiér Robert Fico prisľúbil milión eur každému, kto poskytne relevantnú informáciu o prípade. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. Na druhý prípad vraždy novinára v EÚ za posledných päť mesiacov reagovali aj v zahraničí, tragédia sa dostala na titulky českých novín, ale informovali o nej aj iné médiá ako Reuters, AP, The Washington Post či New York Times. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #vražda novinára Jána Kuciaka