Šándor: Milión eur môže pomôcť aj nemusí

Český bezpečnostný analytik Andor Šándor si myslí, že ak išlo o nájomného vraha, tak odmena milión eur vo vyšetrovaní vraždy nepomôže. Poznamenal tiež, že ak si slovenská polícia vyžiadala spoluprácu českých expertov, znamená to, že má nejaké informácie, s ktorými by mohla česká strana pomôcť.

28.02.2018 12:00
debata (48)

Policajný prezident Tibor Gašpar v náznakoch hovoril aj o stope do Českej republiky. Viac informácií k tomu nie je. Čo si o tom myslíte?

Ak slovenský policajný prezident povie, že nejaká stopa smeruje do Českej republiky, tak je to pre človeka, ktorý nie je súčasťou vyšetrovania, ťažké odhadnúť, pretože nevie, čo má na mysli. Znamená to, že páchateľ alebo páchatelia prišli cez Českú republiku, alebo odišli cez Českú republiku, alebo mali nejakých komplicov, alebo českí novinári zistili nejaké informácie.

Myslím si, že sú situácie, v ktorých by opozícia mala byť miernejšia a mala by voliť slová, pretože to ničomu nepomáha. Nemala by len antagonizovať a ovplyvňovať názory ľudí.

Tých možnosti je, samozrejme, veľa. Polícia sľubuje niekoľko vyšetrovacích verzií, včera sa hovorilo o vražde mafiou, dnes sa bude hovoriť o českej stope a zajtra, keď to preženiem, môže byť maďarská stopa. Ale v zásade je to o tom, aby sme si položili otázku, prečo takéto informácie policajný prezident zverejňuje a čo tým polícia sleduje.

Chápem, že je pod silným tlakom médií, pretože to, čo sa stalo minulý štvrtok, je brutálna vec, ale na druhej strane si polícia môže dovoliť ten luxus, že povie, že vyšetrovanie nebude zverejňovať a nezverejní ich. Komentovať takéto útržkové správy alebo informácie, ktoré sa objavia v mediálnom priestore, skutočne nie je jednoduché a môžeme sa zviesť, pokojne, zlou cestou.

Odborník na boj proti terorizmu Andor Šándor.

Ako by mohli pomôcť vyšetrovaniu experti z Česka?

Experti z Českej republiky by mohli prispieť len vtedy, ak by bola nejaká priama spojitosť medzi vrahom alebo zavraždením a situáciou v Českej republike. Alebo by to bol typ nájomnej vraždy, ktorý sa vyskytol aj na území Česka, ale nič také sa tu nestalo. Ak si slovenská strana vyžiadala nejakú spoluprácu, tak to ukazuje na to, že má nejaké informácie, neviem aké, s ktorými by mohla česká strana pomôcť.

Slovenská opozícia smrť novinára pomenovala ako politickú vraždu. Je to náležité?

Opozícia je vždy v pozícii, aby kritizovala vládu. V situácii, keď dôjde k nájomnej vražde tohto charakteru, si myslím, že je dobre šetriť takýmito silnými výrazmi, že to je politická vražda. Myslím si, že sú situácie, v ktorých by opozícia mala byť miernejšia a mala by voliť slová, pretože to ničomu nepomáha. Nemala by len antagonizovať a ovplyvňovať názory ľudí. Nech je to ako chce, či má Fico dobré vzťahy s novinármi, alebo nemá, ale určite nie je vrahom a nie je pokračovaním vlády Vladimíra Mečiara z deväťdesiatych rokov. A robiť z nájomnej vraždy politiku mi nepríde patričné. Mali by sa viac chytiť za nos a mali by viac premýšľať.

Dostupné informácie uvádzajú, že novinár bol zabitý do hrude, jeho partnerka do hlavy. Na mieste činu zostali náboje aj nábojnice. O čom to svedčí?

Pri hádke, pri vražde z afektu a podobne páchateľ nebude nikdy zbierať nábojnice a nebude ich nikde ukladať. Ak niekto pracuje s nábojmi či nábojnicami tak, že ich poukladá, má to nejakú symboliku. Toto neurobí nikto iný než ten, kto mal vraždu premyslenú, pripravenú. Na druhej strane, ak takáto symbolika v určitom prostredí existuje, tak je to jasný odkaz niekomu. Chcel by som pripomenúť, že komentujem len informácie, ktoré prinášajú médiá. Nehovorím, že sú zlé, ale najskôr by sa mali komentovať oficiálne správy, v tomto prípade polície alebo prokuratúry.

Premiér Robert Fico ponúkol milión eur ako odmenu pre toho, kto pomôže vyšetreniu vraždy. Pomôže to?

Ak to bola skutočne nejaká organizovaná mafia alebo skupina či zaplatený nájomný vrah, tak to nebude mať príliš veľký účinok. Ak to urobil niekto z radov slovenských lumpov napojených na nejakých podnikateľov, tak to môže mať nejakú šancu na úspech. Každopádne milión eur je milión eur a charaktery rôznych ľudí sa môžu aj rôzne meniť.

Sú to veľké peniaze, z ktorých sa hocikomu môže jazyk rozviazať. Všetko však záleží na tom, kto tú vraždu zorganizoval a previedol a od toho sa bude odvíjať pravdepodobnosť, že za takúto ponuku môže niekto priniesť informácie, ktoré by viedli k dopadnutiu páchateľa.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #odmena #bezpečnostný analytik #vražda novinára Jána Kuciaka