Osobnosti vyzývajú politikov, aby prestali verbálne útočiť na novinárov

Vyhlásenie poskytol podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

28.02.2018 11:17
debata (36)

Viac ako sto predstaviteľov občianskych organizácií a iniciatív vyjadrilo úprimnú sústrasť rodinám, priateľom a kolegom investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a zároveň vyjadrili solidaritu „všetkým poctivým novinárom, novinárkam a slobodným médiám na Slovensku“. Vyhlásenie poskytol podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

„Apelujeme na kompetentných, aby sa zasadili o objektívne vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Vyzývame pri tejto príležitosti všetkých predstaviteľov vlády, parlamentu, štátnej správy i samosprávy, politikov vládnej koalície i opozície, aby prestali verbálne útočiť na novinárov, novinárky a médiá. Obdobie ich dehonestácie a spochybňovania významu nezávislých médií na Slovensku sa musí skončiť,“ píše sa vo vyhlásení s tým, že boj proti korupcii a klientelizmu, boj za právny štát je naším spoločným bojom. „Stojíme pri Vás, priatelia a priateľky!“ dodali signatári. Pod vyhlásením je 102 podpisov, medzi inými i Juraj Rizman z VIA IURIS, Mária Lévyová (Asociácia na ochranu práv pacientov), Anna Ghannamová (Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR), Peter Medveď (Nadácia Ekopolis), Dagmar Horná (Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku), Martin Macko (Iniciatíva Inakosť), Ján Orlovský (Nadácia otvorenej spoločnosti), Martin Bútora (Inštitút pre verejné otázky), Zuzana Gunišová (Amnesty International Slovensko), Richard Ďurana (INESS), Michal Vašečka, Pavel Sibyla (Nadácia Zastaveme korupciu), Elena Gallova Kriglerova (Centrum pre výskum etnicity a kultúry), Mikuláš Huba (Slovenský ochranársky snem), Hana Fábry, Zuzana Kronerová (Slovenský ochranársky snem), Juraj Mesík, Fedor Blaščák či Daniel Pastirčák alebo Juraj Nvota.
36 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová