V kauze miliónovej zmenky vypovedal Kočner, potvrdil tvrdenia Ruska

Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade spochybňuje pravosť zmeniek, ktoré požaduje vyplatiť spoločnosť Mariána Kočnera.

28.02.2018 13:29 , aktualizované: 01.03.2018 10:30
pojednávanie, zmenky, Rusko, Kočner Foto: ,
Marián Kočner na Okresnom súde Bratislava V.
debata (2)

V kauze sporu o vyplatenie zmenky v hodnote viac ako osem miliónov eur v stredu na Okresnom súde Bratislava V v Petržalke vypovedal podnikateľ Marián Kočner. Ten je konateľom spoločnosti Správa a inkaso zmeniek, ktorá si žalobou nárokuje vyplatenie zmenky. Žalovaným v prvom rade je v tomto prípade bývalý riaditeľ TV Markíza a expolitik Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia.

Kočner vo svojej výpovedi potvrdil hlavné tvrdenia z výpovede Pavla Ruska zo začiatku februára, ktorý do sporu zatiahol advokáta Ernesta Valka, zavraždeného v novembri 2010. Rusko na pojednávaní povedal, že návrh na spôsob kúpy Gamatexu mu prezentoval práve právnik Ernest Valko, ktorý bol vtedy aj podpredsedom Rady pre vysielanie a retransmisiu, tzv. licenčnej rady. Podľa Ruska ho práve Valko upozornil, že prechodom televíznej licencie na Gamatex by mohlo nakoniec dôjsť k jej zrušeniu, čo by znamenalo stop pre televíziu Markíza.

Kočner povedal, že Valko pre Gamatex pripravoval všetky dokumenty. „V období rokov 1998 až 2000 spoločnosť Gamatex, ktorej som bol spoločník a štatutárny zástupca, viedla niekoľko súdnych sporov s Markízou,“ uviedol. Najdôležitejšou skutočnosťou v tomto prípade podľa Kočnera je to, že spoločnosť Gamatex v tom období podala žiadosť na licenčnú radu na prevedenie vysielacej licencie televízie.

„Boli sme presvedčení, že spoločnosť túto licenciu nadobudla dražbou podniku Markíza Slovakia,“ povedal. Množstvo súdnych sporov však podľa Kočnera kauzu Markíza tak zamotalo, že rozuzlenie bolo v nedohľadne. Preto sa s protistranou, teda Pavlom Ruskom, chceli dohodnúť. To Kočnerovi podľa jeho slov poradil aj Ernest Valko, ktorý v tom období poskytoval Gamatexu právne služby. „Ernest Valko vstúpil do toho ako garant, bol garantom pre obe strany,“ povedal Kočner. Dodal, že práve Valko pripravoval aj všetku dokumentáciu, aj zabezpečoval podpísanie potrebných dokumentov.

Kočnerovi niekoľko hodín kládol otázky právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec. Celú vec vníma ako možný podvod. „Spochybňujeme, že zmenky boli pravé, nie sú v účtovníctve Inkasného servisu a podľa našich informácií nie sú ani v účtovníctve spoločnosti Správa Inkaso zmeniek,“ povedal Kamenec. Požaduje, aby boli zmenky podrobené skúmaniu zahraničných expertov, čo žalujúca strana odmieta. Zmenky mali byť pôvodne štyri, v prípade jednej však žalobca nezaplatil súdny poplatok.

Právny zástupca Markízy tiež neverí, že sa do tejto záležitosti vložil Ernest Valko, keďže ako člen licenčnej rady aj zástupca Gamatexu by bol v konflikte záujmov. „Pochybujem o tom, že by sa Ernest Valko zúčastnil ako právny poradca na takejto veci. Treba si uvedomiť, že by v takomto prípade porušil zákon, nakoľko by bol v jasnom konflikte záujmov ako člen Rady pre vysielanie a retransmisiu a súčasne právnym poradcom. Mám pocit, že by to hraničilo s trestným činom zneužívania právomoci,“ skonštatoval.

Kamenec v súvislosti s Valkom položil Kočnerovi viacero otázok. Týkali sa stretnutia Kočnera s Valkom, kedy sa začala spolupráca, či ho oslovil Kočner osobne, aké právne služby poskytoval, ako bol ohodnotený, či mali podpísanú zmluvu, koľko dostal za svoje právne služby. Kočner na všetky otázky odpovedal, že si to nepamätá, nevie, a na otázky ohľadom výplaty nemôže odpovedať, lebo nemá Valkov súhlas.

„Mám dojem, že sa pán Valko na takomto niečom nezúčastnil a je veľmi jednoduché povedať, že niekto, kto už nie je nažive, rokoval o čomkoľvek. To sú veci, ktoré sa dajú preukázať spätne,“ povedal sudkyni Kamenec.

Súd celkovo pojednáva tri samostatné spory. Jeden sa týka zmenky v hodnote 26 miliónov eur, zvyšné dva každý v hodnote viac ako osem miliónov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #TV Markíza #Pavol Rusko