Horúca stopa pri pátraní po vrahovi?

Vyšetrovanie dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej prinieslo nové stopy.

28.02.2018 13:45 , aktualizované: 19:06
slovenské denníky, vražda Jána Kuciaka, titulka Foto: ,
Titulka denníka Pravda v popredí ostatných slovenských denníkov informujúcich o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej na snímke agentúry Reuters.
debata (265)

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že sa polícia zamerala na podozrivé osoby, ktoré sa pohybovali v oblasti Veľkej Mače.

Podľa jeho slov sa pri dokumentovaní inej trestnej činnosti zistili informácie, že v piatok sa dohadovali dve osoby páchajúce a dlhodobo podozrivé z páchania trestnej činnosti, že si vezmú zbrane a pôjdu do tejto dediny. Zaznamenaná bola aj ďalšia osoba, ktorá sa v tejto oblasti podozrivo pohybovala po pozemkoch v okolí obce. „Preto sa činnosť polície zamerala na to, aby sa pustila po tejto horúcej stope,“ dodal policajný šéf. Práve v tejto obci v rodinnom dome bola na konci minulého týždňa zavraždená mladá dvojica.

Podľa Gašpara sa v tejto súvislosti vykonali tri domové prehliadky, dve prehliadky iných priestorov a viacero osôb bolo vypočutých. Polícia zaistila 160 gramov pervitínu, náboje, krátku strelnú zbraň, ktorú poslala na expertízu, a množstvo chladných zbraní. Obvinili jednu osobu a v jednom prípade bol spracovaný návrh na väzobné stíhanie.

„Nemôžeme sa sústrediť len na jednu verziu, ktorá je v médiách a na ktorú sa poukazuje. Polícia koná, skutočne vyvíja maximálne úsilie, venujú sa tomu ľudia, ktorí tento týždeň spali možno päť hodín, a činnosť intenzívne pokračuje aj teraz,“ doplnil Gašpar. O detailoch, ktoré boli zistené na mieste činu, kde došlo k vražde, nechcel špekulovať. Povedal len, že zabíjala jediná zbraň. Či je to tá istá, ktorú našli policajti pri prehliadkach, potvrdiť nevedel.

Náboje aj nábojnice

Podľa informácií denníka Pravda vrah vykonal svoj beštiálny čin pravdepodobne krátkou guľovou zbraňou. Do tejto kategórie patria napríklad pištole či revolvery. Ako prvú zavraždil mladú ženu ranou zblízka do hlavy, v tom čase mala sedieť v kuchyni za počítačom. Potom zabil žurnalistu, ktorý mal byť v pivnici, strelou do hrude. Hoci polícia pôvodne hovorila o tom, že obe obete mali byť zasiahnuté iba jednou ranou, podľa našich informácií mal novinár dve strelné poranenia. Stopy po boji polícia nenašla, špekuluje sa preto o tom, že dvojica svojho kata poznala a vpustila dovnútra dobrovoľne.

Na mieste činu sa nachádzali vystrieľané nábojnice i nevystrelené náboje. Podľa všetkého však neboli cielene poukladané okolo obetí ako nejaký odkaz či vyhrážka, páchateľovi sa zrejme zasekla zbraň a náboje povypadávali.

Niekoľko verzií

Bývalý šéf vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor upozorňuje, že v súčasnej situácii sú akékoľvek debaty o tom, čo sa v dome vo Veľkej Mači udialo či neudialo, iba dohady. Nemyslí si však, že nájdené náboje a nábojnice znamenajú nejaký odkaz. „Robiť takéto závery by bolo predčasné, všetko zistia balistickí experti. Pri expertíze sa ukáže, či bol náboj v hlavni a potom z nej bol vyhodený, alebo išlo o náboj, ktorý strelcovi vypadol a vôbec nebol v zásobníku. Lebo toto všetko sa dá overiť. Samozrejme, potom to môže svedčiť o tom, či sa páchateľovi vysypali náboje, či sa mu zasekla zbraň, či vystrelil a netrafil a podobne,“ opísal Ivor. Podľa jeho slov sa môže stať, že sa zbraň zasekne. „Vtedy treba dostať nevystrelený náboj von – prebiť zbraň – pričom náboj vypadne,“ dodal bývalý šéf vyšetrovateľov.

Premiér Robert Fico (Smer) ešte v utorok spresnil, že polícia sa zameriava na štyri až päť verzií priebehu úkladnej vraždy. Jednou z nich je aj tá, že motívom bola Kuciakova práca. V hre sú však aj ďalšie možnosti, vrah mohol cieliť prioritne na jeho partnerku, prípadne motív nemusel vôbec súvisieť s pracovným životom obetí.

Vražda analytika

O vražde jedného z členov svojho tímu prehovoril šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. Spresnil, že Kuciak sa zameriaval viac na analytické spracovanie faktov. „On nemal tipy, on bol sám sebe zdrojom. Na prvý pohľad to, čo robil, nebolo prinášať nové fakty, on známe veci spájal,“ opísal Bárdy v rozhovore pre český web idnes.cz. „Totálne nepravdepodobná vec, že zavraždia analytika. Prečo by zabíjali analytika, ktorý neodhaľuje "prúsery“, pracoval s otvorenými zdrojmi. Takých chlapcov by mali byť stovky na polícii, ktorí budú sedieť a hrabať sa v otvorených zdrojoch. To sú zmluvy so štátom, eurofondy. Nič skrytého, investigatívneho," dodal šéfredaktor.

Viac svetla sa dostalo do stručného oznámenia Gašpara z utorka, že prípad má dosah do Českej republiky. Podľa českého týždenníka Respekt polícia poskytla ochranu českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej. S Kuciakom mala rok a pol spolupracovať na článku o talianskej mafii. „Nehnevajte sa, ale nechcem a nemôžem sa k tomu vyjadrovať,“ komentovala Holcová pre Respekt správu o tom, že ju stráži polícia.

Politici bez informácií

Ani samotná polícia túto informáciu nepotvrdila. „Zásadne neposkytujeme informácie, komu a akým spôsobom je poskytovaná krátkodobá ochrana, a to z taktických dôvodov,“ vysvetlila vrchná komisárka z českej polície Ivana Nguyenová. Priznala však, že v súvislosti s dvojnásobnou vraždou spolupracujú so slovenskou políciou. „Bližšie informácie však poskytovať nebudeme, keďže nie je trestné konanie vedené u nás,“ doplnila.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyhlásil, že zaručuje, že ani jeden z politikov nemá konkrétne informácie o dvojnásobnej vražde z prostredia prokuratúry. „So špeciálnym prokurátorom bolo dohodnuté a bolo mu generálnym prokurátorom uložené, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a absolútne zamedzenie úniku informácií, ktoré by mohli sťažiť vyšetrovanie, neinformoval verejnosť a politikov už vôbec nie, a to až do doby, pokiaľ zverejnenie informácií bude možné bez negatívnych následkov na vyšetrovanie,“ oznámil Čiznár.

Finančná zbierka

Starosta obce Gregorovce (okr. Prešov), odkiaľ pochádzala Martina, vyhlásil finančnú zbierku pre rodinu Kušnírovú, ako výraz súdržnosti a solidarity. Peniaze majú slúžiť na pokrytie rôznych výdavkov, ktoré sa s tragédiou spájajú. Minútou ticha si obete uctili poslanci v Európskom parlamente. Jeho predseda Antonio Tajani vyslovil požiadavku okamžitého vyšetrenia a potrestania vrahov i objednávateľov vraždy.

Opozícia medzitým tragédiu využila na vlastnú politickú propagáciu. Predseda OĽaNO Igor Matovič zorganizoval protestný pochod, na ktorom vyzýval na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a policajného šéfa Gašpara, ale tiež na vysťahovanie Roberta Fica z komplexu Bonaparte. V čase našej uzávierky bolo na podujatí niekoľko stoviek účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

265 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová #Peter Bárdy